Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28. SJEDNICA VLADE

Plenković zbog kašlja ostaje u izolaciji: U Bruxellesu će nas predstavljati Janša

Zagreb: 27. sjednica Vlade RH
Patrik Macek/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.12.2020.
u 16:41

Na dnevnom se redu današnje sjednice nalazi Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita

 U borbi protiv koronavirusa Hrvatska je potrošila više od 522 milijuna kuna za nabavu zaštitne opreme, a 70 posto tog novca "pokriveno" je bespovratnim novcem EU fonda, pokazuje izvješće koje je na sjednici Vlade u srijedu predstavio ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. Na Vladi se razgovaralo također i o antigenskim testovima, pomoći turističkim zajednicama, izmjenama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita...

Tijek sjednice pratite ovdje:

16:40  Vlada je u srijedu usvojila dvije uredbe kojima se turističkim zajednicama omogućava korištenje sredstava iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent te Fonda za udružene turističke zajednice za 2020., s ciljem da im se pomogne u okolnostima pada prihoda zbog pandemije.

Riječ je o Uredbi o namjeni i načinu raspodjele sredstava Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent za 2020. te o Uredbi o namjeni i načinu raspodjele sredstava Fonda za udružene turističke zajednice za 2020., kojima se, kako je na sjednici objasnila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, omogućava isplata sredstava već ove godine.

Objasnila je da su zakoni o turističkoj pristojbi i o turističkim članarinama u turističkim zajednicama (TZ) propisali stvaranje fonda čija su sredstva namijenjena TZ-ovima na turistički nerazvijenim područjima i kontinentu, a za razvoj turističkih proizvoda i dodjeljuju se po raspisanom javnom natječaju.

"Izmjenama zakona dodana je mogućnost da Vlada u uvjetima posebnih okolnosti uredbom drugačije uredi mogućnosti raspodjele sredstava iz Fonda, a u uvjetima pandemije te se suočavaju sa smanjenim brojem turista, a time i prihoda od turističkih pristojbi i članarina. Stoga je potrebno omogućiti da se već u 2020. iskoriste sva preostala sredstva turističke pristojbe i članarine te da se pomogne TZ", kazala je ministrica.

Dodala je da će im se sredstva dodijeliti za provođenje redovnih aktivnosti, i s time im se pomaže kada im je najpotrebnije, i da im se isplati već ove godine. Navela je i da je trenutno u tom Fondu oko 24 milijuna kuna, te da je takvom raspodjelom omogućeno korištenje sredstava Fonda za oko 170 lokalnih i 14 regionalnih TZ-a.

Ministrica je objasnila i drugu uredbu, kojom se propisuje korištenje sredstava iz Fonda za udružene TZ, a koje mogu koristiti udružene TZ upisane u upisnik TZ ili imaju sklopljen sporazum o projektnom udruživanju na dan 31. prosinca 2020. "Trenutno je u tom upisniku 19 udruženih TZ, i još je šest udruženih TZ koje su međusobno udružene sporazumom. U Fondu je trenutno 8,8 milijuna kuna", iznijela je ministrica Brnjac.

Iz Ministarstva turizma i sporta dodali su i da se donesenim uredbama raspodjeljuju sredstva fondova samo za 2020., a mogu se koristiti namjenski samo za zadaće predviđene godišnjim programom rada ili sporazumom (ako se radi o projektnom udruživanju), a nisu se mogle realizirati zbog problema uslijed pandemije, s time da korisnici za administrativne troškove mogu upotrijebiti najviše 50 posto od iznosa dodijeljenih sredstava.

Objašnjavaju i da se kriteriji za dodjelu sredstava Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent za 2020. određuju na temelju indeksa turističke razvijenosti (ITR), a pravo na dodjelu sredstava imaju lokalne turističke zajednice čiji je ITR manji od 25 i regionalne turističke zajednice, čiji ITR je manji od 20.

Indeks turističke razvijenosti-ITR određen je sukladno pokazateljima stupnja turističke razvijenosti u prostoru, a koji ukazuju na sve ključne aspekte turizma i istodobno su egzaktni, precizni i dostupni na godišnjoj bazi te javno dostupni. Indeks turističke razvijenosti po turističkim zajednicama javno je objavljen i dostupan na interaktivnoj karti www.iztzg.hr/hr/itr.

15:45 Nataša Tramišak izvijestila je o nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o otocima te rekla kako je najvažnija Uredba Vlade stupila na snagu 4. srpnja kako bi se, kako navodi, "žurno osigurale dodatne potrebne količine vode po subvencioniranoj cijeni za otočane s prebivalištem u naseljima koja nisu spojena na javnu vodoopskrbnu mrežu", objasnila je. 

15:30 - O Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita izvijestio je Darko Horvat koji je ustvrdio da je Zakon donesen u svrhu poticanja demografske obnove društva te smanjenja iseljavanja mladih. Zbog velike zainteresiranosti mladih za rješavanje stambenog pitanja putem subvencioniranja stambenog kredita, Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene i dopune zakona, kojima se rok u kojem Agencija za promet nekretninama (APN) objavljuje javne pozive za subvencije pomiče na 31. prosinca za svaku kalendarsku godinu.

Ostale novine koje donose predložene izmjene zakona odnose se na jasnije odredbe o tome da se ne odobrava subvencioniranje kredita podnositeljima koji su to pravo ostvarili ranije. Jasnije se definira status malodobne djece za koje se odobrava dodatno subvencioniranje kao članove kućanstva, a uređuje se i rok u kojem su korisnik kredita i članovi kućanstva obvezni imati prijavljeno prebivalište, rekao je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat  

Uređuju se i slučajevi u kojima nije potrebno vratiti uplaćena sredstva subvencija te se proširuju na prodaju stana ili kuće u slučaju izgradnje veće kuće ili kupnje većeg stana.  

U državnom proračunu osigurano je 50 milijuna kuna za nove subvencije koje će se odobriti putem javnog natječaja u 2021. godini, istaknuo je Horvat.

"Novi rok do 31. prosinca 2023. godine u kojem Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavljuje javne pozive za svaku kalendarsku godinu. Ne odobrava se subvencioniranje kredita podnositeljima koji su to pravo ostvarili ili već koristili ranije. Definira se status malodobne djece za koje se odobrava dodatno subvencioniranje kao članovi kućanstva. Uređuje se rok u kojem su korisnik kredita i članovi kućanstva obvezni imati prijavljeno prebivalište. Uređuju se slučajevi u kojima nije potrebno vratiti uplaćena sredstva subvencija te se proširuje na prodaju stana ili kuće u slučaju izgradnje veće kuće ili kupnje većeg stana", rekao je Horvat. 

15:20Tomislav Ćorić izvijestio je o podacima nabave zaštite opreme. "Temeljem odluke od 17. ožujka 2020. godine do pripreme ovog izvještaja, ravnateljstvo za robne zalihe uložilo ukupno preko 522 milijuna kuna u nabavu robe i usluga za provedbu mjera zaštite zdravlja jačanja nadzora nad širenjem koronavirusa", rekao je. 

Izvješće o izvršenim nabavama zaštitne opreme u svrhu provedbe mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem koronavirusa donosi pregled aktivnosti Ministarstva odnosno Ravnateljstva za robne zalihe u borbi protiv koronavirusa i sadrži podatke o načinu nabave robe i usluga, podatke o troškovima nabave, te podatke o financiranju nabave bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Pokriva razdoblje od 17. ožujka i odluke Vlade o nabavi i korištenju robe strateških robnih zaliha u svrhu provedbe mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem covid-19 virusa, pa do izrade izvješća.

Odlukom od 17. ožujka uspostavljen je mehanizam nabave i isporuke robe i usluga u okviru kojega nalog Ravnateljstvu za robne zalihe daje Stožer civilne zaštite te nakon izvršene nabave, Ravnateljstvo nabavljenu robu isporučuje Stožeru, naveo je Ćorić.

"Hrvatska se u nabavi opreme za provedbu mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem koronavirusa usmjerila na izravnu suradnju s uglednim kineskim kompanijama CHINA MEHECO CO. i SINOPHARM CHONGQING MEDICAL DEVICE CO", istaknuo je.

Vrijednost ugovora o nabavi robe zaključenih s tim kompanijama od odluke do pripreme Izvješća čini 77 posto ukupne vrijednosti nabavljene robe, odnosno nešto više od 359,1 milijuna kuna, naveo je Ćorić.

Za prijevoz roba organiziran je i plaćen prijevoz u ukupnom iznosu nešto većem od 56,4 milijuna kuna, a odnosi se na organizaciju i troškove sedam avionskih charter letova na relaciji Shanghai-Zagreb te tri brodska prijevoza. Ukupno je prevezeno nešto više od milijun tona robe.

"Ravnateljstvo za robne zalihe je uložilo preko 522 milijuna kuna u nabavu robe i usluga za provedbu mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem koronavirusa. Dana 10. studenog potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava kojim je iz Europskog fonda za regionalni razvoj za potrebe ovih nabava, izvršenih sukladno odluci od 17. ožujka, osigurano oko 370 milijuna kuna bespovratnih sredstava, što čini oko 70 posto ukupno uloženih sredstava u samu nabavu", istaknuo je Ćorić predstavljajući Izvješće.

15:15 - Ministar Davor Božinović osvrnuo se na novu mjeru koja se primjenjuje u trgovačkim centrima i trgovinama od subote, 12. prosinca, a koja je danas objavljena na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite. 

"Što se tiče provođenja nadzora odluka Stožera civilne zaštite, inspektori Ravnateljstva civilne zaštite izvršili su od zadnje Vlade 1264 nadzora poslovnih subjekata, javnih okupljanja te su izdali 51 usmeno upozorenje i izdan je jedan prekršajni nalog u visini od 30 tisuća kuna zbog kršenja nužne epidemiološke mjere obustave održavanja sajmova", rekao je Božinović. 

"Operativne službe civilne zaštite postavile su dodatne kontejnere i šator za potrebe medicinskih ustanova s područja grada Zagreba i Koprivničko-križevačke županije. Izdano 408 tisuća artikala zaštitne opreme", dodao je ministar i rekao kako sutra u Hrvatsku dolazi još 100 tisuća testova koji će se distribuirati po županijama.

15:00 - Predsjednik Vlade Andrej Plenković još će nekoliko dana biti u izolaciji te današnju sjednicu prati video vezom. To je odlučio, kako kaže, konzultirajući se s liječnicima jer ima blaže respiratorne simptome, odnosno kašalj. 

Plenković neće prisustvovati ni sutrašnjem sastanku Europskog vijeća pa je svoje mjesto u Bruxellesu ponudio predsjedniku Zoranu Milanoviću. On je cijenio tu gestu, zahvalio se, no s obzirom na sadržaj odlučio je da neće ići. 

Plenković je rekao kako se s predsjednikom Milanovićem složio da ovlaste slovenskog premijera Janeza Janšu da predstavlja Hrvatsku, na što je on pristao. 

"Mi ćemo biti u kontaktu ukoliko bude nekih tema oko kojih su potrebne konzultacije", rekao je premijer. 

Ministar Vili Beroš Vladi je iznio najnovije podatke o stanju s koronavirusom u Hrvatskoj te je ustvrdio kako je ukupno 136 tisuća brzih antigenskih testova distribuirano pružateljima usluga smještaja starijih i nemoćnih osoba te u zdravstvene ustanove. 

"Zdravstveno osoblje koje neposredno radi s oboljelima od COVID-19 izloženo je velikim naporima u okviru svojeg poziva", rekao je Beroš i dodao kako im je zbog toga omogućena psihološka podrška. 

"Programom prevencije 'sindroma sagorijevanja' kod zdravstvenih djelatnika potiče se otpornost kod istih, omogućava se nekoliko razina skrbi kroz dostupne krizne linije, dostupnost edukativnih materijala, predavanja i radionica te dostupnost specifičnih programa za pojedine grupe djelatnika u zdravstvu", rekao je. 

"Epidemija bolesti COVID-19 je multidimenzionalni izazov. Strah od zaraze, strah za bližnje i strah zbog neizvjesnosti razumljivi su. No s obzirom na intenzitet i trajanje, kratkoročno i dugoročno mogu utjecati na mentalno zdravlje. Stoga pozivam građane da se uslijed pojave eventualnih psiholoških poteškoća neodgodivo obrate sa psihološku prvu pomoć", dodaje ministar. 

Ključne riječi

Komentara 27

ST
starlord
17:25 09.12.2020.

sva sreća da nas Janša zastupa, ovi naši bi potrošili 20 000€ na put i gablec i još bi nas tamo osramotili

Avatar Barba
Barba
16:34 09.12.2020.

Zašto plaćamo Milanovića. Neka plaću za Prosinac uplati Janši.

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
16:08 09.12.2020.

Čovjek zvan 'hrabrost'!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije