Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
angažirani pripadnici HV-a

Milanović na poplavom ugoženom području: Obišao nasip na Kupi kod Petrinje

Milanović obišao nasip na Kupi kod Petrinje
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
18.05.2023.
u 16:04

U uvjetima visokih vodostaja rijeke Kupe očekuje se plavljenje prometnica te niza kuća i vikendica neposredno uz obale rijeke Kupe na potezu od Jamničke kiselice do Petrinje

Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je poplavom ugroženo područje grada Petrinje, odnosno nasip uz desnu obalu rijeke Kupe gdje su angažirani i pripadnici Hrvatske vojske, priopćeno je iz Ureda predsjednika. Nasipu, koji je oštećen tijekom potresa, prijeti visoki vodostaj Kupe pa pripadnici Hrvatske vojske od jutros ojačavaju nasip vrećama s pijeskom.

O aktivnostima pripadnika Hrvatske vojske i situaciji na poplavama pogođenom području predsjednika Milanovića izvijestili su zamjenik zapovjednika Zapovjedno-operativnog središta OSRH brigadir Robert Suntešić, načelnik Stožera Civilne zaštite grada Petrinje Željko Tonković, zapovjednik petrinjskih vatrogasaca Zvonko Ljubičić te vatrogasni zapovjednik Sisačko-moslavačke županije Marijo Paluh.

GALERIJA Petrinja i Sisak na udaru vodnog vala, vojska pomaže u obrani od poplave

Milanović obišao nasip na Kupi kod Petrinje
1/13

Hrvatska se četvrti dan bori s visokim vodostajima i posljedicama poplava. Po podacima Hrvatskih voda stanje na području Duge Rese se normalizira, Kupa kod Karlovca je u blagom opadanju ali je poplavila prometnice i ugrozila kuće dok se u Petrinji maksimalni vodostaji tek očekuju.

Manje količine oborina koje su u posljednja 24 sata pale na slivovima Kupe, Korane, Dobre, Mrežnice i Une nisu toliko utjecale na dodatni porast vodostaja, ali će još malo produžiti trajanje vrlo visokih vodostaja na karlovačkom i kostajničkom području, prognoza je Hrvatskih voda.

VEZANI ČLANCI:

Trenutni vodostaj rijeke Kupe na mjerodavnoj vodomjernoj postaji Farkašić u 8 sati iznosi 950 centimetara i dalje je u porastu, dok se maksimalni vodostaji na području Petrinje očekuju kroz nekih 36 do 48 sati i vrlo vjerojatno će biti blizu razine rekordnih 988 centimetara iz 2014. Jutros od 8,30 na snazi je izvanredno stanje obrane od poplava.

U uvjetima visokih vodostaja rijeke Kupe očekuje se plavljenje prometnica te niza kuća i vikendica neposredno uz obale rijeke Kupe na potezu od Jamničke kiselice do Petrinje.

VIDEO Udruga za terapijsko i rekreacijsko jahanje "KAS" u Sisku polavljena je nakon pucanja nasipa

Za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save na sisačkom i jasenovačkom području, od ponedjeljka ujutro otvorene su ustave Prevlaka i Trebež, putem kojih se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje.

Procjenjuje se kako trenutna zapunjenost retencije Lonjsko polje iznosi 200 milijuna, retencije Odransko polje 150 milijuna te retencije Mokro polje 110 milijuna metara kubnih.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije