Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POPLAVE U HRVATSKOJ

Smiruje se situacija: Gotovo svi vodostaji u opadanju, kritično još na Banovini

Karlovac: Vatrogasci i Crveni križ dostavljaju kruh građanima koji su u svojim kućama
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/34
18.05.2023.
u 23:37

U idućih sedam dana očekuju nas puno stabilnije vremenske prilike. Mjestimice još može biti kiše i lokalnih pljuskova, ali u puno manjim količinama. Ipak, s obzirom na ostvarene izuzetno visoke vodostaje, potpuna stabilizacija i normalizacija vodostaja u Hrvatskoj potrajat će još par tjedana dok se sve ove velike količine voda ne sprovedu do Dunava, javljaju Hrvatske vode.

I dalje traje borba s poplavama. Trenutni vodostaj rijeke Kupe na mjerodavnoj vodomjernoj postaji Farkašić u 8 sati iznosio je +950 cm i dalje je u porastu, dok se maksimalni vodostaji na području Petrinje očekuju kroz nekih 36 do 48 sati i vrlo vjerojatno će biti blizu razine rekordnih +988 cm iz 2014. godine. Tijekom noći najteže je bilo u Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici gdje je na snazi izvanredno stanje za Koranu, Kupu i Unu. Privremeni savski nasip u Galdovu, na području bivše ORE, popustio je skroz te je područje koje koristi Udruga za terapijski jahanje u potpunosti pod vodom. 

Galerija: Dramatični prizori iz Hrvatske Kostajnice gdje i dalje prijeti rijeka Una

Karlovac: Vatrogasci i Crveni križ dostavljaju kruh građanima koji su u svojim kućama
1/26

TIJEK DOGAĐAJA:

23:21 - Prema mjerenjima do 23 sata, gotovo sve kritične točke na kojima je zabilježen snažan rast vodostaja trenutno se smiruju, vidljivo je iz podataka Hrvatskih voda. Već treći sat zaredom zabilježena je stagnacija vodostaja Kupe sjeverozapadno od Petrinje te Save kod Jasenovca, a u opadanju su i Una u Hrvatskoj Kostajnici na kojoj je voda u dva sata pala za pet centimetara, kao i Korana u Karlovcu koja je od 21 sati pala za šest centimetra. Ipak, na područjima Banovine ponegdje vodostaji još su u porastu.

Tako je u Glini vodostaj posljednjih sat vremena porastao za jedan centimetar, unatoč opadanju od sedam centimetra dva sata ranije. Čini se kako ni Sava u naselju Crnac ne posustaje, pa je tako zabilježen rast od dva centimetra u posljednja dva sata, a rast od centimetar po satu je zabilježen i na Odri iznad Siska. Budno se prati i vodostaj u Selištu kod Plitvičkih jezera koji je u 40 minuta porastao za jedan centimetar. 

VEZANI ČLANCI:


22:28 - Ova kiša danas gotovo da više i nije pala. Nešto malo po istoku je danas padalo što već govori na neki način da smo pred krajem. Naravno, prošla dva tjedna, što je već u daljnjoj prošlosti, ciklone su se obnavljale i dolazile su nove. Sada, barem u idućih nekoliko dana, idemo prema nestabilnom vremenu, ali bitno drugačijem, koje će biti obilježeno lokalnim pljuskovima, ali i sa sunčanim razdobljima između, porastom temperature, puno suhog vremena i osim nekog pljuska, ne očekujemo neke velike količine oborina, komentirao je u HRT-ovoj emisiji Kod nas doma meteorolog Izidor Pelajić vremenske prilike koje su pogodile Hrvatsku, ali i što možemo očekivati idućih dana.

>> OPŠIRNIJE


 20:45 - Uništena polja u Vrgorcu, poljoprivrednici očajni: 'Ulaganja su sve veća, a sada još i ova poplava'

Poplavljen je velik dio Vrgoračkog polja, a Kokorići su opet na udaru. Kiša je padala puna četiri dana. Slile su se nevjerojatne količine vode, više od 300 litara po četvornom metru. Rijeka Matica izlila se iz korita, a proradili su i izvori Butina, Kruška, Staševica, Crpala, Krotuša, Spilov, Krtinovac i Crni vir.

>> REPORTAŽU IZ VRGORCA POGLEDAJTE OVDJE


19:01 - Vodostaji Korane i Kupe u opadanju, no do nekih se naselja još ne može: 'Treći put smo mi pod vodom'

Sve je uništeno. Treći put smo mi pod vodom, no dva puta pod vodom je bila samo štala zbog proboja vode, pumpe su ispumpavale. Ali sad je nasip puknuo i sve je pod vodom. Grad nam je osigurao prostor na Sajmištu Topolovac i tamo ćemo smjestiti konje – rekla nam je Alenka Berendika, predsjednica Udruge za terapijsko i rekreacijsko jahanje KAS u Sisku čiji je prostor  poplavljen nakon puknuća privremenog nasipa uz rijeku Savu u Galdovu.

Sve je uništeno. Treći put smo mi pod vodom, no dva puta pod vodom je bila samo štala zbog proboja vode, pumpe su ispumpavale. Ali sad je nasip puknuo i sve je pod vodom. Grad nam je osigurao prostor na Sajmištu Topolovac i tamo ćemo smjestiti konje – rekla nam je Alenka Berendika, predsjednica Udruge za terapijsko i rekreacijsko jahanje KAS u Sisku čiji je prostor  poplavljen nakon puknuća privremenog nasipa uz rijeku Savu u Galdovu.

>> VIŠE OVDJE


17:40 - Furdek Hajdin: Iako vodostaji karlovačkih rijeka padaju, i dalje potrebna budnost

Vodostaji karlovačkih rijeka padaju, Kupe s jučerašnjih 847 na 828 centimetara i Korane s 852 na 840 centimetara, ali je krajnja budnost potrebna i dalje zbog najave novih oborina, rekla je nakon sjednice županijskog Stožera CZ-a karlovačka županica Martina Furdek Hajdin.

Županija je od nacionalne razine dobila svu potrebnu pomoć u borbi s poplavama, uključujući i pomoć vojske, rekla je Furdek Hajdin, ističući kako smatra da se oslanjanjem samo na vlastite snage ne bi mogli tako "uhvatiti u koštac s ugrozama" koje su pogodile županiju.

Poplava je, osim Karlovca, pogodila Dugu Resu, Ogulin, Slunj, Vojnić, Barilović i Tounj. Sustav obrane od poplave je u izgradnji, ali ekstremna je kiša poplavila tristotinjak dvorišta, a u nekima je prodrla i u stambeni prostor. Kada se voda povuče, popisat će se objekti u kojima je nastala šteta i - ako bude trebalo - proglasit će se stanje elementarne nepogode, rekla je županica.

VEZANI ČLANCI:

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić rekao je kako je poznato da je u Karlovcu voda ušla u 54 kuće, ponegdje samo u podrume, a ponegdje, dodao je, i u dnevne boravke. Najavio je da će se, čim to bude moguće, u suradnji s Crvenim križem krenuti u isušivanje kuća te je najavio pomoć u sanaciji šteta, osim one po proceduri elementarne nepogode, i to se posebno odnosi na građane koji žive na nebranjenom području, gdje sustav obrane od poplave još nije završen.

Naime, izgradnja je u tijeku, 11 kilometara nasipa je podignuto i pokazalo se da je obranio od poplave Mostanje, Malu Švarču i Logorište, još se 12 kilometara završava, a zatim se ide u gradnju još deset kilometara nasipa i zidova.

Po najnovijim podatcima Stožera Grada Karlovca, zbog visokog vodostaja rijeka, Kupe koja je u jednom trenutku dosegnula 847 centimetara i Korane s 852 centimetra, i dalje je na snazi izvanredno stanje.

Voda je ušla u 54 obiteljske kuće te znatno više u gospodarske objekte u naseljima Gradcu, Cerovcu Vukmanićkom, Vodostaju, Husju, Orlovcu, Gornjem Mekušju, Brođanima, Kobiliću i Brodarcima. Zatvoreno je 20 cesta i izolirano je više karlovačkih naselja. Svi kojima je u takvim uvjetima potrebna pomoć mogu nazvati 112 i 193, javiti se povjerenicima Civilne zaštite u svojemu mjesnom odboru ili gradskoj četvrti te Stožeru (stozer.cz@karlovac.hr ili broj 099 5284 728).


16:51 - Nova klizišta u Varaždinskoj županiji

- Cijelo područje Varaždinske županije pogodilo je jako nevrijeme koje je bilo praćeno izuzetno jakom kišom i olujnim naletima vjetra. Nažalost, na području dvadeset općina i gradova došlo je i do plavljenja obiteljskih kuća, farmi, ali i prelijevanja vode preko prometnica. Osobno sam obišao većinu poplavljenih područja i uvjerio se u razmjere štete. Nažalost pojavilo se i dvadeset novih klizišta, zabilježeno je niz odrona tla kao i veliki broj slučajeva rušenja stabala – rekao je župan Anđelko Stričak na kolegiju gradonačelnika i načelnika. 

PU varaždinska je, uz svoje redovne ophodnje, na teren uputila više od 30 dodatnih policijskih službenika, a Hrvatske vode uputile dvadesetak svojih zaposlenika i kooperanata. Kako su izvijestili iz Crvenog križa Varaždinske županije, građanima je pružilo pomoć  i 30 djelatnika Crvenog križa, kao i članovi HGSS-a te civilne zaštite. Upućen je apel građanima da se jave u svoje općine i gradove kako bi prijavili štetu na obiteljskim kućama, gospodarskim objektima, podrumima i poljoprivrednim dobrima. Danijel Bunić iz Hrvatskih voda je istaknuo kako su vodostaji rijeka Plitvice i Bednje u padu odnosno trend pada je 4 do 6 centimetara po satu što znači da bi se voda trebala lagano povući s poplavljenih područja.

VEZANI ČLANCI:


16:00 - Predsjednik Zoran Milanović obišao je danas poplavom ugroženo područje grada Petrinje, odnosno nasip uz desnu obalu rijeke Kupe gdje su angažirani i pripadnici Hrvatske vojske. Nasipu, koji je oštećen tijekom potresa, prijeti visoki vodostaj Kupe pa pripadnici Hrvatske vojske, njih 70, od jutros ojačavaju nasip vrećama s pijeskom., izvijestili su iz Ureda predsjednika.


15:53 - Dramatični prizori stižu sa sjevera Hrvatske. Nevrijeme koje je posljednjih dana pogodilo Varaždinsku županiju izazvalo je na području 20 općina i gradova plavljenje obiteljskih kuća i farmi, prelijevanje vode preko prometnica, pojavilo se i 20 novih klizišta te je zabilježen niz odrona tla i veliki broj slučajeva rušenja stabala.

GALERIJA Dramatični prizori na sjeveru Hrvatske: 'Pojavilo se 20 novih klizišta i niz odrona'

Karlovac: Vatrogasci i Crveni križ dostavljaju kruh građanima koji su u svojim kućama
1/11

15:24 -  Udruga za terapijsko i rekreacijsko jahanje KAS u Sisku objavila je na svojim Facebook stranicama tužne riječi nakon što je voda poplavila njihov objekt. "Napisat ćemo vam samo da nemamo riječi.. Duša nam plače.. Konjiće smo smjestili na sajmište Topolovac. Broj IBAN: HR3224840081103484674 s naznakom Poplava. 20 godina rada i truda odlazi s vodom", napisali su.

14:44 - Fotografije snimljene u mjestu Stari Brod pokazuju koliko je Kupa nabujala. Neke ceste uz Kupu su zatvorene.

GALERIJA Rijeka Kupa je na povijesnoj razini, zatvorene neke ceste

Karlovac: Vatrogasci i Crveni križ dostavljaju kruh građanima koji su u svojim kućama
1/9

14:38 - Ministar obrane Mario Banožić u Sisku je izvijestio o aktualnom angažmanu pripadnika Hrvatske vojske u poplavljenim područjima. "U Sisačko-moslavačkoj županiji angažirano je 300 vojnika koji se rotiraju s obzirom na zadaće koje dobivaju od Stožera civilne zaštite i od Hrvatskih voda. Tako je to bilo i danas. S raspoloživim snagama brzo se ovdje pojavilo 100 vojnika, u manje od 40 minuta te su izdane zadaće, krenuli su u sanaciju nasipa i zadaća se uspješno izvršava. Uz angažiranih 300 vojnika u Sisačko-moslavačkoj županiji, do 200 bilo je angažirano u Karlovačkoj županiji. Sukladno zaključcima s današnjeg sastanka Stožera odlučili smo da ćemo broj vojnika smanjiti u Karlovačkoj županiji, tj. dio pripadnika bit će prebačen u Sisačko-moslavačku županiju kako bi se osvježile snage i da na taj način pridonosimo bržem i efikasnijem izvršavanju zadaća", kazao je ministar.

"Želim zahvaliti pripadnicima Hrvatske vojske na svim lokacijama, koji u suradnji s drugim sastavnicama sustava domovinske sigurnosti rade ogroman posao i pomažu kada je najteže", zaključio je Banožić.


13:27 - Tijekom dana vodostaji Kupe i Korane u Karlovcu su u opadanju, no, obzirom na zasićenost tla padalinama, vodostaji padaju sporije, Korana po centimetar po satu, Kupa nešto brže, no za obje je rijeke i dalje na snazi izvanredno stanje.  Više pročitajte OVDJE.

GALERIJA Poplava na karlovačkom području: Voda ušla u 54 obiteljske kuće nizvodno od grada 

Karlovac: Vatrogasci i Crveni križ dostavljaju kruh građanima koji su u svojim kućama
1/44

13:04 - Nevrijeme koje je posljednjih dana pogodilo Varaždinsku županiju izazvalo je na području 20 općina i gradova plavljenje obiteljskih kuća i farmi, prelijevanje vode preko prometnica, pojavilo se i 20 novih klizišta te je zabilježen niz odrona tla i veliki broj slučajeva rušenja stabala. Rekao je to varaždinski župan Anđelko Stričak u četvrtak na kolegiju načelnika i gradonačelnika, izvješćujući čelne ljude općina i gradova o aktualnoj situaciji.

"Obišao sam većinu poplavljenih područja i uvjerio se u razmjere štete. Nažalost, pojavilo se i dvadeset novih klizišta, zabilježeno je niz odrona tla kao i veliki broj slučajeva rušenja stabala", rekao je župan Stričak. Građane je pozvao da se jave u svoje općine i gradove kako bi prijavili štetu na obiteljskim kućama, gospodarskim objektima, podrumima te poljoprivrednim dobrima. Danijel Bunić iz Hrvatskih voda je istaknuo kako su vodostaji rijeka Plitvice i Bednje u padu odnosno trend pada je 4 do 6 centimetara po satu što znači da bi se voda trebala lagano povući s poplavljenih područja.

GALERIJA Petrinja i Sisak na udaru vodnog vala, vojska pomaže u obrani od poplave

Karlovac: Vatrogasci i Crveni križ dostavljaju kruh građanima koji su u svojim kućama
1/13

12:35 - Za Hrvatsku Kostajnicu direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković ponovio da će gradnja montažno-demontažnog nasipa na Uni biti gotov do kraja ove godine, a građani će imati 500 metara dugačku šetnicu, te će i dalje imati lijep pogled na Unu. Đuroković je pojasnio da do 2017. godine projekt gradnje nasipa tamo nije postojao, bio je blokiran od strane konzervatora Ministarstva kulture, uz obrazloženje “da nije moguće vizuru prema Uni devastirati”, te nije bila dopuštena gradnja nasipa u punoj visini. Nakon što su dogovoreni uvjeti s Konzervatorskim odjelom u Sisku i ishođena sva potrebna dokumentacija, prišlo se i gradnji, a ona nije mogla biti završna prije ovih ekstremnih kiša, dodao je.

VEZANI ČLANCI:


11:32 - Stanje na području Gračaca i Obrovca se postupno stabilizira i normalizira, vodostaj rijeke Otuče u Gračacu opada, dok vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu lagano naizmjence opada pa lagano raste ili stagnira, izvijestilo je u četvrtak Ravnateljstvo Civilne zaštite. U Gračacu su i dalje poplavljena naselja Grab, Srb i Kokirna kojima Crveni križ dostavlja hranu, lijekove i vodu. U Obrovcu se provodi sanacija šteta, čišćenje i dezinfekcija kuća, površina i predmeta koji su bili u dodiru s onečišćenom vodom. Na područje Gračaca i Obrovca dostavljeni su isušivači koji će biti dostavljeni korisnicima nakon čišćenja prostora. Na terenu su i dalje sve lokalne operativne snage, pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, djelatnici Službe civilne zaštite Zadar, a aktivni su i stožeri civilne zaštite. Vodovod Zadar je izvijestio da svi korisnici dobili vodu, no voda je zamućena i mora se prokuhavati.

GALERIJA Posljedice poplave u Obrovcu

Karlovac: Vatrogasci i Crveni križ dostavljaju kruh građanima koji su u svojim kućama
1/18

11:12 - Trenutni vodostaj rijeke Kupe na mjerodavnoj vodomjernoj postaji Farkašić u 8 sati iznosio je +950 cm i dalje je u porastu, dok se maksimalni vodostaji na području Petrinje očekuju kroz nekih 36 do 48 sati i vrlo vjerojatno će biti blizu razine rekordnih +988 cm iz 2014. godine. Jutros od 8,30 na snazi je izvanredno stanje obrane od poplava. Naravno, u uvjetima ovako visokih vodostaja rijeke Kupe očekuje se plavljenje prometnica te niza kuća i vikendica neposredno uz obale rijeke Kupe na potezu od Jamničke kiselice do Petrinje, javljaju Hrvatske vode. Za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save na sisačkom i jasenovačkom području, od ponedjeljka ujutro otvorene su ustave Prevlaka i Trebež, putem kojih se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje. Procjenjuje se kako trenutna zapunjenost retencije Lonjsko polje iznosi 200 milijuna m3, retencije Odransko polje 150 milijuna m3 te retencije Mokro polje 110 milijuna m3.

VEZANI ČLANCI:


11:07 - Hrvatske vode priopćile su da su u proteklih 24 sata pale dodatne manje količine oborina od 5 do 20 mm, osobito na području slivova rijeka Kupe, Korane, Dobre, Mrežnice i Une, koje nisu toliko utjecale na dodatni porast vodostaja, ali će još malo produžiti trajanje ovih vrlo visokih vodostaja na karlovačkom i kostajničkom području.

Izvanredno stanje:

Korana - Karlovac; Kupa - Karlovac, Farkašić; Una - Hrvatska Kostajnica; Spojni kanal ZLGČ - Poljanski Lug

Izvanredne mjere:

Glina - Vranovina;  Ilova - Veliko Vukovje; Mura - Mursko Središće; Sava - Jasenovac;  Črnec - Ustava Črnec

Video: Poplavljeni nasadi jagoda u Vrgoračkom polju

Redovne mjere:

Česma - Čazma, Česma ušće; Drava - Botovo; Glina - Glina; Glogovnica - Koritna; Krapina - Kupljenovo; Lika - Selište (AVS); Odra - Sifon Odra, Odra; Plitvica - Krkanec, Vidovićev Mlin; Sava - Crnac, Ustava Trebež; Sunja - Sunja; Sutla - Zelenjak; Vuka - Vuka; Zelina - Božjakovina; Derivacijski kanal Črnec-Lonja - CS Lonja; Kanal Obžev - Stružec; OK Kupa-Kupa - Donja Kupčina; OK Lonja-Strug - Ustava Prevlaka; Retencija Lonjsko Polje - Ustava Trebež; ZLK Biđ polja - Topolje; Županijski kanal - Rušani

Pripremno stanje:

Bednja - Železnica, Tuhovec; Donja Dobra - Lešće toplice; Drava - Novo Virje Skela, Moslavina, Donji Miholjac, Belišće, Osijek; Dunav - Batina, Aljmaš, Dalj; Glina - Široka Rijeka; Gornja Dobra - Turkovići; Korana - Luketići, Slunj uzvodni, Veljun, Velemerić; Kupa - Jamnička Kiselica; Kupčina - Lazina brana; Lonja - Lonjica most; Mrežnica - Juzbašići; Mura - Goričan; Sava - Rugvica, Ustava Prevlaka, Dubrovčak, Stara Gradiška, Mačkovac, Davor, Slavonski Kobaš, Slavonski Brod, Slavonski Šamac, Županja; Segovina - Đelekovec; Vučica - Jelengrad; Akumulacija Bačica - Bačica; LK Orljava-Adžamovka - Staro Petrovo Selo; OK Kupa-Kupa - Mahično; OK Lonja-Strug - Vrbovljani 1; Retencija Mokro polje - Mlaka; ZLK Biđ polja - Đakovo; Županijski kanal - Vaška


11:00 - "U Karlovcu smo održali sastanak stožera o daljnjim aktivnostima u obrani od vodnog vala. Najvažnije je da nema ljudskih žrtava. Zahvaljujem svim službama koje predano rade na zaštiti stanovništva. Vlada RH će pomoći županijama u saniranju šteta", napisao je premijer Andrej Plenković na Twitteru.

10:50 - Na području Like vodostaji su u opadanju osim vodostaja rijeke Like na Selištu, koji u četvrtak u 8 sati iznosi +488,12 mnm, no dotok rijeke Like je u laganom opadanju, doznaje Hina iz ispostave Hrvatskih voda za Ličko-senjsku županiju. Prema Lipovom polju se prelijeva 355 metara kubičnih vode u sekundi (m3/s). Na području Kosinja poplavljene su ceste prema Bakovcu i Sušnju, rekla je Lidija Pernar iz županijske ispostave Hrvatskih voda.


10:35 - "Radi se na sustavu obrane od poplave, izgrađeno je 11 kilometara nasipa", kazao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković u Karlovcu. Karlovački vodni val u Sisku i Petrinji očekuje se sutra, kazao je. Danas i sutra,  kada ne bi trebalo biti oborina, vodostaj karlovačkih rijeka trebao bi značajno pasti. 

GALERIJA Popustio nasip u Sisku oštećen u potresu: 'U jednom trenutku se samo raspao'

Karlovac: Vatrogasci i Crveni križ dostavljaju kruh građanima koji su u svojim kućama
1/17

Čelnik Hrvatski voda Zoran Đuroković rekao je da je u Sisku popustilo šest box barijera i da je isprano temeljno tlo, za koje su, kako je dodao, znali da nije dobro te da se zbog ogromne količine oborina nije stigla izvršiti stabilizacija. Šteta je nastala u svlačionici konjičkog kluba. "Stotinu pripadnika Hrvatske vojske poslano je na lokaciju zajedno sa snagama Hrvatskih voda i vjerujem da će u relativno kratkom roku sanirati oštećenje u tom dijelu nasipa, rekao je. Rekao je da je riječ je o dijelu oštećenom u potresu, dodavši da je ondje bila rasjedna pukotina. 


10:25 - Karlovac je danas posjetio predsjednik Vlade Andrej Plenković te je održao sastanak s ministrima, lokalnom zajednicom i nadležnim službama o daljnjim aktivnostima svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti i civilne zaštite s ciljem pomoći stanovništvu i sprječavanja šteta zbog porasta vodostaja. "Slična situacija se odvija i u drugim zemljama, u Italiji. Želio bih danas nakon sastanka zahvaliti svima. Nastojalo se pomoći i spriječiti veće štetne posljedice. Ovaj grad je uvijek i žrtva poplava, dio grada je obranjen, obično oni koji nisu su prije bili. Situacija je pod kontrolom. Pratimo situaciju u drugim županijama. Imamo najnovije informacije oko Siska. U svakom slučaju bitno je da je situacija bolja nego prije nekoliko dana", kazao je. Više pročitajte OVDJE.

 


10:00 - Privremeni savski nasip u Galdovu, na području bivše ORE, popustio je skroz te je područje koje koristi Udruga za terapijski jahanje u potpunosti pod vodom. Područje je obišla i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. "Nasip je jutros počeo propuštati te se u jednom trenutku samo raspao i voda je nadrla unutra u kratkom roku te smo hitno spašavali konje", rekli su nam u udruzi. Više pročitajte OVDJE.

Video: Područje je obišla i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček


9:43 - Na rijeci Muri u Međimurju otkačila se skela kod Križovca koju je voda odnijela sve do Podturna, gdje se nasukala na sprud i "usidrila" među drvećem. Članovi HGSS-a su je učvrstili. - Voda je došla do ruba, ali je sve pod kontrolom - rekao je gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.


9:31 - Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije je objavio mjere za sprečavanje nastajanja i širenja zaraznih bolesti među stanovnicima na zaraženom području. Vodu za piće valja koristiti isključivo iz vodovoda ili onu koja je flaširana, upozorili su. Ne treba konzumirati hranu koja je bila u doticaju s poplavljenom vodom ili koja se otopila uslijed nedostatka električne energije. Treba konzumirati hranu koja je pakirana ili dobro termički obrađena i konzerviranu, naveli su iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije. Podsjetili su i na važnosti provođenja osnovne higijene tijela.


9:24 - Na sisačkom području očekuju kako vodni val Kupe i Save ne bi trebao stvoriti veće probleme. Na nekim lokacijama pumpe prepumpavaju zaobalne vode nazad u korito Kupe. No, jutros je došlo do proboja ispod savskog nasipa u Galdovu, a voda je poplavila nekad kompleks ORA u kojem je sada Udruga za terapijsko i rekreacijsko jahanje KAS. Životinje su na sigurnom, no u objekt je ušla voda. Situacija se ta zna ponavljati za viših vodostaja Save, a Hrvatske vode već neko vrijeme rade na učvršćivanju nasipa na tom području, ali radovi još nisu gotovi.


9:04 - Nakon što je jučer vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici dosega 498 centimetra od sinoć je počeo opadati te je u 8 sati bio 486 cm s daljnjom tendencijom pada. To znači olakšanje za stanovnike H. Kostajnice koji se od ponedjeljka bore sa poplavama. Nažalost, u desetak kuća u nižim dijelovima grada ušla je voda, a kroz kanalizaciju i kroz samo tlo i u druge podrumu i poslovne prostore. I inače,  H. Kostajnica više problema ima s tim zaobalnim vodama koje probijajući te će se s njima boriti još neko vrijeme nakon smanjenja vodostaja same Une. Gradonačelnik H. Kostajnice Dalibor Bišćan rekao je da vodostaj Une opada ali ne i zaobalne vode te da se nastavlja s radom kako ne bi došlo do daljnjih proboja tih voda na ulice. Sela između Hrvatske Kostajnice i Dvora su i dalje odsječene jer je Una popravila ceste. Više pročitajte OVDJE.

VEZANI ČLANCI:


8:33 -  Božidar Škrinjarić, načelnika Općine Pokupsko kazao je da Kupa raste. Ipak, zasad stanje nije kritično, voda nije prodrla do kuća. Zatvorena je cesta D36 koja ide prema Sisku. U mjestu Lijevi Štefanki Kupa se izlila na lokalnu cestu. Na tom dijelu poplavljeni su polja. "Zatražit ćemo proglašenje elementarne nepogode, Kupa raste. Kiša je stala. Najstariji stanovnici ne pamte ovolike oborine na ovom području", kazao je Škrinjarić. Više pročitajte OVDJE.


8:18 - Iz Ravnateljstva civilne zaštite sinoć su poručili da je situacija na terenu u Karlovačkoj županiji ozbiljna, ali pod kontrolom. Sve službe su konstantno na terenu, grade se nasipi, pune dodatne vreće s pijeskom i distribuiraju u ugrožene dijelove. Vrh vodenog vala bio je oko ponoći za Kupu i Koranu i oko 22, 23 sata za Unu. Kupa je u Karlovcu u 2 sata dosegnula 840 cm, to je treći po veličini vodeni val od 1926. godine. Prvi je bio 1939., samo 20-ak cm viši od ovoga. Una je dosegnula 499 cm u Hrvatskoj Kostajnici, trenutno je u opadanju i opala je za 20-ak cm u odnosu na ponoć i najviši vodeni val, rekao je Novosel za Hrvatski radio.

GALERIJA Borba s vodom u Hrvatskoj Kostajnici

Karlovac: Vatrogasci i Crveni križ dostavljaju kruh građanima koji su u svojim kućama
1/65

Sve službe čitavu noć su bile na terenu, od vatrogasaca i HGSS-ovaca koji su s čamcima obilazili mjesta. Čitavu noć su bile dežurne i nadležne službe uz izgrađene obrambene zidove i ispumpavale zaobalne vode u rijeke. 

Video: Nabujala rijeka Korana u naselju Turanj

U idućih 24 sata očekujemo da Kupa i Korana u Karlovcu opadnu za oko pola metra. Vremenske prilike se smiruju danas i sutra, što će pogodovati da se situacija počne smirivati i na terenu, dodao je.

U Hrvatskoj Kostajnice blago opadanje vodostaja

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan rekao je da su na tom području vodostaji u blagom opadanju, ali ne i zaobilaznih voda  te nastavljaju s radom.

"Nakon izvanrednih mjera nastalo je izvanredno stanje koje su visoki vodostaji uzrokovali, procjeđivanje kroz tlo i zaobilazne vode koje su došle u ulice, ali ono što smo uspješno odradili u samoj borbi je smanjivanje same razine vode u ulicama naspram vodostaja u rijeci Uni", rekao je Bišćan za Hrvatski radio.

Cijelu noć ekipe dobrovoljnih vatrogasnih društava, Hrvatske vojske i podizvođača Hrvatskih voda radile su na dopunjavanju, to jest praćenja samog rada pumpi. Trenutačno imamo blago opadanje vodostaja, dodao je.

Možemo reći, istaknuo je Bišćan, "nije tendencija opadanja i ovih zaobilaznih voda, tako da nastavljamo s radom kako ne bi opet došlo do povećanja u samim ulicama , jer vidimo da obilne padaline uzrokuju laganim nakupljanjem, to jest procjeđivanjem i daljnji dotok vode, samo ne iz rijeke, nego iz okolnih brežuljaka ili viših terena", rekao je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice.

Napomenuo je kako se nada da je  najgore prošlo, ali, dodao je," ovo je i dalje pola metra viši vodostaj od one situacije koju možemo nazvati izvanredne mjere, tako da je pred nama nekoliko dana borbi i održavanja jer pad je 1 cm".


GALERIJA Otvorilo se klizište kod Donjeg Jesenja koje prijeti kućama

Karlovac: Vatrogasci i Crveni križ dostavljaju kruh građanima koji su u svojim kućama
1/14

7:43 - Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetit će Karlovac i održati radni sastanak s ministrima, lokalnom zajednicom i nadležnim službama o daljnjim aktivnostima svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti i civilne zaštite s ciljem pomoći stanovništvu i sprječavanja šteta zbog porasta vodostaja. Nakon sastanka Stožera civilne zaštite koji bi trebao početi u 8,30 sati, predviđene su izjave za medije, a potom slijedi obilazak okolnih područja.


7:33 - Vodeni val danas se premješta prema Sisku i Petrinji te se očekuju problemi u pokupskom području. Izvanredno je stanje i dalje na snazi na rijeci Uni kojoj je vodostaj u mjestu Hrvatska Kostajnica 489 cm, piše N1. Na poplavljenom području jutros je, unatoč oblacima koji su se nadvili nad kontinentalnu Hrvatsku, ipak suho, dok kiša pada na istoku zemlje. 

Ostatak dana u unutrašnjosti će donijeti povremene oborine, pretežito u gorju i na istoku zemlje, no bit će to neusporedivo manja količina nego prethodnih dana. Na obali suho, tek su poslijepodne mogući pljuskovi u dijelovima Dalmacije. Petak suh, na Jadranu i sunčan, no potpune stabilizacije neće biti niti za vikend te se očekuju mjestimični pljuskovi.

VEZANI ČLANCI:

Na snazi je crveni meteoalarm za područje velebitskog kanala, upozorava DHMZ, te narančasti za Kvarner i Kvarnerić, a žuti za Istru te Dalmatinske otoke, zbog jakog vjetra. 


7:25 -Stanovnici Karlovca suočeni su s najvećim vodnim valom koji je ikada prošao kroz njihov grad. Naime, još nikada se nije dogodilo da su u istom trenutku sve rijeke bile u svojim rekordnim vrijednostima istovremeno, no situacija se i tamo smiruje. Kupa je u šest sati bila na 842 cm, što je pad od pet cm u odnosu na sat ranije, no Korana, u koju se ulijeva također nabujala Mrežnica, i dalje je na rekordnom vodostaju od 852 cm.

Ovako su visoke karlovačke rijeke bile samo jednom do sada, 2015. godine kada je Kupa došla do 855 cm visine, osam cm više no što je dosegla noćas, piše KAportal, ističući kako je u lipnju 1939. za Kupu upisan vodostaj od 872 cm, no to je bilo prije izgradnje kanala Kupa-Kupa.

Dodaje se kako se borba za imovinu nastavlja u neobranjenim dijelovima grada, no još se ne mogu procijeniti razmjeri štete. Iz Ravnateljstva civilne zaštite poručuju da je situacija na terenu u Karlovačkoj županiji ozbiljna, ali pod kontrolom. Konstantno su na terenu sve službe, grade se nasipi, vreće se pune pijeskom.. 

VIDEO Korana i Kupa i dalje rastu, situacija je sve ozbiljnija

 

 

Komentara 4

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
18:54 18.05.2023.

Dok ima dovoljno domoljubnog dišpeta i balkanskog mentaliteta nikakva voda nas hrvate nemre pobjediti jer smo svoji na svome.

Avatar Marko
Marko
17:04 18.05.2023.

Strah i prijezir u Hrvatskoj Kostajnici

PA
pavlov
15:02 18.05.2023.

Tako je to kada se korita rijeka i odvodnih kanala ne čiste, a poslove dobivaju firmice Rođo i Pajdo d.o.o. Firma nema iskustva, ali napraviće rođo nasip, malo zemljee navezeš i to je to.... Pa se lovica dijeli lapo/lapo.... A najviše iste ode za pisanje projeekta (čitaj ručkove i večerice sa posl.partnerima po birtijama)!!! Važno je da građani uredno plaćaju nerad tj. Javnu nabavu svake vrste....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije