Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvoje Zekanović:

'Milanović i oporba govore gluposti i direktno igraju za Rusiju i Putinovu zločinačku politiku'

Zagreb: Hrvoje Zekanovic o ruskim igracima u Hrvatskoj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
25.11.2022.
u 12:22

Svako pokušavanje nepodržavanja dolaska nekoliko desetaka, odnosno do stotinu vojnika Ukrajine u Hrvatsku, isključivo je podržavanje Zorana Milanovića. Odnosno, bit ću posve eksplicitan, to se radi zato što se direktno podržava rusku zločinačku politiku, kazao je saborski zastupnik Hrvoje Zekanović

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović danas je u Saboru održao konferenciju za medije na temu "Tko su Putinovi igrači u Hrvatskoj?". I prema njegovim riječima to su predsjednik države Zoran Milanović i cijela saborska oporba koja propitkuje Vladinu odluku o prihvaćanju obuke ukrajinskih vojnika u našoj zemlji.

- Ono što je danas već očito jest da Vladimir Putin u Hrvatskoj ima neke svoje velike zagovornike, a rekao bih i političke lobiste. Ono što ne možemo ne primijetiti jest da Pantovčak, odnosno Zoran Milanović, posljednjih godinu dana i te kako zagovara i podržava trenutačnu rusku politiku na jedan samo njemu svojstven način. Zadnja tema koja se veže uz agresiju Rusije na Ukrajinu vezana je uz misiju Europske unije EUMAM. Dakle, radi se o misiji koja je isto ono što su bile misije u Afganistanu i na Kosovu. Nema, ne postoji nikakve razlike među tim misijama. Svako pokušavanje nepodržavanja dolaska nekoliko desetaka, odnosno do stotinu vojnika Ukrajine u Hrvatsku, isključivo je podržavanje Zorana Milanovića. Odnosno, bit ću posve eksplicitan, to se radi zato što se direktno podržava rusku zločinačku politiku. Svi oni koji se danas boje i kažu da će Hrvatska postati meta, zapravo govore gluposti. Hrvatska je do sada već dala naoružanja za četiri pješačke brigade, u iznosu od 150 milijuna eura. Upravo je dogovoreno da će se Ukrajini dati i desetak helikoptera Mi 8. Hrvatska je Rusiju stavila na popis neprijateljskih država. Ali bih naglasio, dok Ukrajinci svoju slobodu plaćaju krvlju, mi ih kao saveznici i partneri možemo makar podržati na ovaj način. Dakle, novcem, obukom i vojnom pomoći. Ponovit ću, ovo je vrijeme razotkrivanja. Ovih dana ćemo saznati tko je snažno uz Ukrajinu, a tko je snažno uz Rusiju. Ovdje se ne može istovremeno biti za zločinačku politiku Vladimira Putina i podržavati napaćenu i razorenu Ukrajinu. Oporba u Saboru ne može naći nijedan racionalni razlog zašto neće podržati obuku koju podržavaju sve zemlje članice NATO pakta i sve zemlje članice Europske unije. Ne postoji nijedan racionalni razlog za to, osim razloga da igraju za Rusiju i za Vladimira Putina. Znači, vrijeme je razotkrivanja. Neka hrvatska oporba - od one koja se prikazuje desnom, a zapravo je jadna, bijedna i kukavička, do one lijeve, koja često ne krije svoje simpatije prema politici Vladimira Putina - glasno i jasno kaže - jesu li za napaćenu i razorenu Ukrajinu, jesmo li mi dio NATO pakta i Europske unije ili smo suprotno od toga, što znači Putin i Rusija. Treće mogućnosti nema - ustvrdio je Zekanović. 

Mislite li da je vaš argument kojim oporbu proglašavate rusofilima i simpatizerima Vladimira Putina razuman ili je također jadan, bijedan i kukavičan, zanimalo je novinare. 

- Ponoviti ću svoju tezu koja je i te kako argumentirana i jasna svima koji prate ovu konferenciju. U današnje vrijeme kada jedna zločinačka i teroristička država napada, razara i ubija, danas možda već i stotinu tisuća ukrajinskih vojnika i civila, pa onda na bilo koji način direktno ili indirektno ne podržati one koji su danas ugroženi, a samim tim podržati one koji su agresori i teroristi, kukavički je, jadno i bijedno. Nema drugih riječi. A svi oni koji su kalkulirali kada su govorili o blokadi Švedske i Finske pri ulasku u NATO pakt, jer je to govorio Zoran Milanović, svi oni koji su se dvoumili hoće li potpisati Deklaraciju o podršci Ukrajini, zato što to nije odgovaralo Zoranu Milanoviću, a odgovaralo je Vladimiru Putinu, evo im sad konačna prilika da naprave ono što je logično, jednu stvar koju rade sve razvijene zemlje zapadne demokracije, sve članice Europske unije i NATO pakta. Mi Hrvati nismo izdajice. Mi smo dio NATO pakta, dio smo zapadnog svijeta i Europske unije. To bi, primjerice, bilo kao da je 1991. Belgija htjela obučiti nekoliko desetaka hrvatskih vojnika. Siguran sam da bi se svatko u Hrvatskoj tada tome radovao kao što su danas Ukrajinci zahvalni na toj našoj inicijativi. Nažalost, 1991. nije bilo tako, to je bilo drugo vrijeme - uzvratio je Zekanović. 

Zar vi zaista vjerujete u to što govorite i mislite da je pola Sabora, polovica vaših kolega u Saboru koji pak zastupaju polovicu građana ove zemlje, da su svi oni simpatizeri Putinovog režima? Ne mislite li da oni ipak imaju neke druge, razumnije razloge koji se tiču naših nacionalnih interesa, pitali su dalje novinari. 

- Neka mi svojim glasanjem o ovoj temi dokažu suprotno. Svatko tko u ovom trenutku ne bude htio pomoći napaćenoj i razorenoj Ukrajini, napadnutoj od strane jedne terorističke države, jednog zločinačkog režima, e taj je za terorističku državu. Mnoge stranke, često spominjem Most, znaju u nekim temama biti nejasne, sive, pa će pobjeći s glasanja oko niza tema. U životu vam postoje demarkacijske, crvene linije. Ovdje je demarkacijska linija - jeste li za Ukrajinu, jesi li dio NATO pakta, jesi li dio Europske unije ili si za Rusiju. Linija je jasna da ne može biti jasnija. Svi oni koji tu liniju pokušavaju malo izblijediti, napraviti je sivom, nevidljivom, ti su se stavili na stranu zla. Stvar je iznimno jasna. Nema drugog argumenta i nema drugog objašnjenja. Ali kada u politici želiš na jedan populistički način dobiti neke političke bodove, onda nisi jasan po mnogim političkim pitanjima. Na tisuću i jedno pitanje mnogi moji kolege nikada nisu jasno i glasno rekli svoj stav i ne bore se za te stvari. Ja sam uvijek bio eksplicitan i možda zato medijima nisam baš tako zanimljiv kada jasno i glasno kažem ono što mislim, jer sivog nema. Ili je crno ili je bijelo. I zato je dilema u ovom slučaju jednostavna, ili Ukrajina, NATO pakt i Europska unija ili Rusija. Drugovi s ljevice, plus ova nejasna suverenistička desnica, neka izaberu na čijoj su strani - papagajski je ponavljao Zekanović u svom odgovoru. 

A recite vi nama sad jasno i glasno što kažete na ovo povećanje osnovice državnim dužnosnicima pa ćete dobiti plaću veću za tisuću kuna, skrenuvši sa glavne Zekanovićeve teme pitali su novinari.

- Sad bih ja trebao biti populist kao i ostali pa reći kako mi imamo i previše novca. Evo, ja sam za onaj Mostov prijedlog da svi mi zastupnici radimo za deset tisuća kuna u netu. Ili još bolje, ja sam za to da zastupnici u Hrvatskom saboru budu volonteri - ispalio je Zekanović kojeg je onda dočekalo pitanje - pa, hoćete li onda to i predložiti premijeru.

- Pustimo sad taj populizam. Volio bih da svi hrvatski građani mogu živjeti od svoje plaće - bio je Zekanović kratak i populističan u odgovoru. 

Treba li ipak napraviti tako da se osnovica povećava svima drugima, ali ne i dužnosnicima, ministrima i saborskim zastupnicima, nisu ga novinari i dalje puštali bez da se jasnije izjasni. 

- O ovoj je temi jako delikatno govoriti kada netko ima mirovinu od tisuću kuna, kao što imaju neki umirovljenici u mojoj obitelji. Da nema pomoći obitelji, oni ne bi mogli živjeti. A kad netko ima plaću 15 tisuća kuna ili i više, onda nikako ne možeš opravdati ovu poziciju. Ali, volio bih da i vi novinari sutra imate plaće 30 i više tisuća kuna. Volio bih da službenici u Saboru imaju 20 tisuća kuna. To bih želio i volio. Da idemo u tom smjeru - držeći se i dalje "općeg" stava ponavljao je Zekanović na što mu je s novinarske strane uzvraćeno: "I mi bismo to voljeli, no što vi možete učiniti oko toga?"

- Mi možemo zakonskim prijedlozima raditi na tome da nam raste BDP, da budemo bogatija država, da rastu cijena rada i kvaliteta života. To je jedan dugotrajan proces. No, u odnosu na nekadašnja vremena, danas su dužnosnici znatno lošije plaćeni nego prije. Sad se to polako izjednačava. Čak ću reći da su danas kvalitetni menadžeri u poduzetništvu bolje plaćeni. I to je dobro. Problem je samo u tome što svatko tko je malo sposobniji neće ići u politiku, nego će ići u poduzetništvo pa ćemo imati selekciju. To je nešto čemu ćemo morati doskočiti. U svakom slučaju, volio bih da svima u Hrvatskoj plaće rastu. Svima - reče na kraju presice Zekanović.  

 

Komentara 10

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
13:12 25.11.2022.

Bravo Zeko, sve si reka, zna se kojoj strani Hrvati pripadaju. NATO i EU rusofile i nostalgičare boli i svjesni su da ih to udaljava od rusije, ali i balkana

SR
sršen
16:00 25.11.2022.

Sjećate li se igre Asocijacija u Kviskoteci? Pokušajte riješiti. Znate li tko je pisao molbu za pomilovanje Perkovića i Mustača? Anto Nobilo Znate li tko je glavni zastupnik tog dvojca u hrvatskoj politici? Milanović Znate li tko je poskočio dao da se pravno onemogući vježbanje ukrajinskih vojnika? Anto Nobilo Znate li tko je glavni zastupnik tog stava u hrvatskoj politici? Milanović Pomoć: Za rješenje upućujem na članak iz novina 24 sata: "Kremaljske tajne hrvatskih udbaša: Pomilovanje Perkovića i Mustača ima okus boršča"

VI
vidum
19:42 25.11.2022.

Žao mi je svakog Hrvata čija lipa završi u džepu ovog netalentiranog komedijaša.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije