Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON OBILASKA LNG TERMINALA

Plenković odgovorio Milanoviću: Ne radi se ovdje o kršenju Ustava, nego o igri skrivača

Plenković u društvu Nehmmera i Soedera obišao LNG terminal na Krku
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/18
24.11.2022.
u 12:56

Nakon obilaska LNG terminala sa saveznim kancelarom Republike Austrije Karlom Nehammerom i predsjednikom Vlade Savezne države Bavarske Markusom Söderom, Plenković se osvrnuo na obuku Ukrajinaca u Hrvatskoj te komentirao izjavu predsjednika Zorana Milanovića u kojoj ga optužuje za kršenje Ustava.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, savezni kancelar Republike Austrije Karl Nehammer i predsjednik Vlade Savezne države Bavarske Markus Söder posjetili su LNG terminal u Omišlju na Krku. Nakon obilaska LNG terminala, obratili su se medijima.

- Hrvatska je zaista energetski sigurna. U prvom mandatu okončali smo debatu treba li nam ili ne LNG terminal - kazao je uvodno Plenković. U dugu europske solidarnosti, dodaje, želja je da "korisnici budu susjedne zemlje". 

Nehammer je istaknuo kako je ovo početak projekta. - Pokrenuli smo projekt, a sada se stručnjaci moraju naći kako bi razradili detalje - istaknuo je te naveo kako su u Austriji izrazili političku volju da se udruže projektu.

Söder, također, navodi kako može reći da se kreće s dogovorom koji će se razraditi. - Nakon depresivnih mjeseci i straha kako će stvari izgledati dalje, ulazimo u konstruktivnu fazu. Pomoću ovakvih terminala, osigurat ćemo opskrbu - kaže. 

- Ideja je da u zajedničkim dogovorima utvrdimo prioritete. Ovi planovi za plinovode koji bi spajali Omišalj preko Slovenije s Austrijom i Bavarskom stari su desetak godina. To je tema koja je s nama već dulje vremena. Mi bi zajednički nastupali prema EK i tražili sufinanciranje projekata - nadovezao se Plenković pa dodao: "Ovaj terminal ima 2,9 milijardi kubika. Donijeli smo stratešku odluku da se kapaciteti dignu na 6,1".

Plenković u društvu Nehmmera i Soedera obišao LNG terminal na Krku
1/18

Söder je, na pitanje koliku količinu očekuje, rekao: "Što god je potrebno da dođe do diverzifikacije".

- Važno nam je partnerstvo s Austrijom i Hrvatskom. Ovaj projekt ima perspektivu - ističe. Važnost diverzifikacije naglasio je i Nehammer. - Smanjili smo ovisnost o ruskom plinu. Trenutačno imamo puno plina iz Norveške - kaže Nehammer.

Plenković se zaključno na konferenciji za medije osvrnuo na obuku Ukrajinaca u Hrvatskoj

- Hrvatska je članica EU i to već 9,5 godina. EU je donijela zajedničku odluku da se osniva misija. To je zajednička odluka svih. Ta misija nije nikakva vježba, kratka obučna vježbica u kojoj će strani vojnici doći ili naši otići. To je misija koja će trajati nekoliko godina. Vlada je pitala predsjednika, on nam nije odgovorio pismom nego se očitovao priopćenjem - rekao je pa se osvrnuo na zastupnike koji tvrde da neće podržati obuku. 

- Prije 24. veljače nisu htjeli usvojiti u Saboru deklaraciju u Ukrajini. Ako političke stranke danas, s iskustvom Hrvatske i trajanjem ruske agresije na Ukrajinu, dvoje o tome trebamo li participirati, ako je to Hrvatskoj problem nakon što smo više puta poslali konkretnu pomoć, imamo krupniji problem i igru skrivača. Ne radi se o kršenju Ustava, nego o igri skrivača - naveo je. 

Podsjetimo, predsjednik Zoran Milanović kazao je ranije kako "Plenković krši Ustav i terorizira državu".

- Ovo je već neka vrsta light udara. Jedan nasilnik maltretira ovu državu, maltretira zastupnike. Odakle ti pravo da nešto što piše u Ustavu tretiraš drugačije - istaknuo je Milanović i rekao da neće ići na Ustavni sud ako ova odluka prođe u Saboru

- Kad su u pitanju odluke koje imaju sigurnosni i obrambeni karakter, moraš se konzultirati s predsjednikom, a saborskim zastupnicima poručujem 'budite uspravni, ne dajte se zastrašivati' - dodao je.

Podržavate li obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj?

VIDEO Ministar Banožić o obuci ukrajinski vojnika u Hrvatskoj

 

Komentara 60

Avatar southman
southman
13:46 24.11.2022.

Kad mi dijete drugi put zatraži da igramo " žmurke " poslati ću joj Milanovića...😂

KO
Kološanin
13:26 24.11.2022.

Oporba na aparatima.

Avatar Ninefinger
Ninefinger
13:27 24.11.2022.

King Kong je tu dobar... igrao se i s Komšićem "žmurke"... Pa s EU "leksa reksa" perkovića... pa s referendumom o braku "polupanih lončića"... Sad je na "neka dere neka puca" pa gađa kog stigne... Kod "skrivača" je u debelojj prednosti, samo obuče crvene čarape, čučne u jagode i zažmiri 🙄

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije