Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obuka ukrajinaca izazvala nove sukobe

Stigle zahvale Plenkoviću i Banožiću iz Ukrajine: 'Moderna, dobro obučena vojska s moćnim partnerima porazit će Ruse'

Županja: Premijer Plenković zapalio svijeću poginulim braniteljima
Foto: Matija Milanovic/PIXSELL
1/3
25.11.2022.
u 10:42

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov na Twitteru se zahvalio premijeru Andreju Plenkoviću i ministru obrane Mariju Banožiću

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela Nacrt prijedloga odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini 'EU MILITARY ASSISTANCE MISSION – UKRAINE'. Prijedlog je upućen na raspravu u Sabor. 

Ukrajinski ministar Oleksij Reznikov na Twitteru se zahvalio premijeru Andreju Plenkoviću i ministru obrane Mariju Banožiću. "Vlada Hrvatske dala je suglasnost na odluku o obuci ukrajinske vojske u Hrvatskoj. Moderna, dobro obučena vojska s moćnim partnerima definitivno će poraziti čopor ruskih ubojica, pljačkaša i silovatelja. Hvala i tebi Andrej Plenković te Mariju Banožiću na podršci", napisao je Reznikov. 

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade je rekao da će Saboru uputiti prijedlog Vlade o sudjelovanju Hrvatske u EU vojnoj misiji pomoći Ukrajini, te je dodao da će hrvatska vojska participirati na tri načina. Naglasio je da očekuje zanimljivu raspravu te pozitivnu odluku Sabora o tome. 

"Uputit ćemo Saboru prijedlog Vlade o sudjelovanju Hrvatske u EU vojnoj misiji pomoći Ukrajini s željom da nastavimo pomagati Ukrajinu u okolnostima ruske agresije na ovu nama prijateljsku zemlju, i to na način da hrvatska vojska participira na tri načina, jedno je da časnici budu u zapovjednim strukturama ove misije, drugo da časnici hrvatske vojske i vojnici budu dio onih vojski unutar EU  koja će biti spremni obučavati ukrajinske vojnike  mahom u Poljskoj i Njemačkoj, te mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju u Hrvatskoj. Očekujemo raspravu i pozitivnu odluku Sabora u tom smislu. Nama je to konzistentnost politike Vlade u protekli desetak mjeseci, a ujedno i prilika da hrvatska javnost, a i cijela politička scena jednostavno pokaže tko je tko, tko što zastupa i tko gdje stoji po ovim važnim pitanjima i međunarodnih odnosa, ali i pitanjima potpore zemlji koja u ovakvom trenutku, ovu vrstu potpore treba, i očekujem vrlo zanimljivu raspravu u Hrvatskom saboru", kazao je premijer. 

Upravo je obuka ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj izazvala novi sukob na relaciji Pantovčak - Banski dvori. Predsjednik Zoran Milanović je odbio je razmotriti dopis ministra obrane Marija Banožića u kojemu se tražila njegova suglasnost za obuku ukrajinskih snaga na teritoriju Hrvatske, između ostalog jer ga ministar obrane nije ovlašten to tražiti, priopćio je ured predsjednika u utorak. Milanović je ranije već izrazio protivljenje obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Milanović je pak u četvrtak oštro reagirao na prijedlog Vlade koji je upućen u Sabor.

"To je rat Amerike i Rusije, Amerikanci preko Ukrajine vode rat protiv Rusije, to moramo konstatirati i situacija je opasnija nego što je ikad bila", kazao je Milanović. "Plenković krši Ustav i terorizira državu. Ovo je već neka vrsta light udara. Jedan nasilnik maltretira ovu državu, maltretira zastupnike. Odakle ti pravo da nešto što piše u Ustavu tretiraš drugačije", kazao je Milanović. 

Brzo je stigao i odgovor premijera Plenkovića. "Prije 24. veljače nisu htjeli usvojiti u Saboru deklaraciju u Ukrajini. Ako političke stranke danas, s iskustvom Hrvatske i trajanjem ruske agresije na Ukrajinu, dvoje o tome trebamo li participirati, ako je to Hrvatskoj problem nakon što smo više puta poslali konkretnu pomoć, imamo krupniji problem i igru skrivača. Ne radi se o kršenju Ustava, nego o igri skrivača" kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je sa saveznim kancelarom Republike Austrije Karlom Nehammerom i predsjednikom Vlade Savezne države Bavarske Markusom Söderom posjetio LNG terminal u Omišlju na Krku. 

Ministar obrane Banožić je pak rekao da su odluke o vojsci išle istom procedurom, čak i onda kad je Milanović bio premijer te da ne vidi što je sada sporno. Rekao je da ne zna zašto bi itko glasao protiv aktivnosti hrvatske vojske u misiji EUMAM jer su one "humanitarnog karaktera" i naglasio je da je Ukrajina članica NATO-ovog programa Partnerstvo za mir te se ne može govoriti da prijedlog odluke nema pravnu osnovu.

Komentara 3

ČE
četvrti
16:46 25.11.2022.

Zoran le Simple Milanović veli da je rat u Ukrajini rat između SAD-a i Rusije, baš kao što je rat u Hrvatskoj bio rat Vatikana i belosvetskih protuha protiv Jugoslavije, a osobito napaćenog srpskog naroda. Još dugo će se Hrvatskaka oporavljati od Zorana le Simple Milanovića, koji jučer izusti monstruoznu rečenicu da što se tiče žrtve i krvnika, on nije ni na čijoj strani, što u prijevodu znači da je on na strani krvnika, u ovom slučaju Rusa. (Rusa, jer nisu Ukrajinci došli u Rusiju, već su Rusi došli u Ukrajinu).

Avatar uputnik
uputnik
08:03 26.11.2022.

Oporba i Milanović se pribojavaju rezultata glasovanja kao za prijem Švedske i Finske u NATO savez.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije