Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTOK EU SVE DRAMATIČNIJI

Migranti su u Poljsku ušli u pratnji bjeloruskih vojnika

Syrian migrants in Lewosze after crossing the Belarusian-Polish border
Foto: KACPER PEMPEL
1/4
05.11.2021.
u 18:30

Oko tisuću migranata svaki dan kroz šume pokušava iz Bjelorusije ući u Poljsku i potom stići do Njemačke, koja se priprema za dolazak više tisuća migranata

Migrantska kriza na granici Poljske i Bjelorusije postaje sve dramatičnija. Nakon što su bjeloruski vojnici naoružani puškama tijekom noći prešli graničnu crtu i stupili na teritorij Poljske, poljske vlasti pozvale su na razgovor bjeloruskog otpravnika poslova u Varšavi Aleksandra Česnovskog, prosvjedujući zbog postupka bjeloruskih vojnika.

To je već treći put u mjesec dana da Česnovskog pozivaju u sjedište poljske diplomacije u Varšavi zbog napetosti na granici Poljske i Bjelorusije, koja je već nekoliko mjeseci pod pritiskom zbog, kako smatraju poljske vlasti, orkestrirane migrantske krize koju vode bjeloruske vlasti. Zamjenik poljskog šefa diplomacije Piotr Wawrzyk ponovno je na to upozorio Česnovskog, kazavši mu da postupci bjeloruskih vlasti posljednjih tjedana imaju sve očiglednija obilježja namjerne eskalacije.

Kako je u Varšavi izvijestio predstavnik poljskih sigurnosnih službi Stanislaw Zaryn, bjeloruski vojnici koji su prešli poljsku granicu ušli su 300 metara duboko na poljski teritorij, gdje ih je zatekla poljska patrola.

Bjeloruski vojnici potom su napustili poljski teritorij, a u Varšavi sumnjaju da se nije radilo o pogrešci, s obzirom na to da je riječ o posljednjem u nizu sličnih incidenata.

Međutim, unatoč poljskim upozorenjima, migrantski val preko poljske granice iz Bjelorusije ne jenjava. Migranti, njih gotovo tisuću svaki dan, pokušavaju ući u Poljsku i stići do Njemačke, koja se već priprema za dolazak više tisuća migranata, osobito u istočnoj saveznoj pokrajini Brandenburg. Samo u posljednjem tjednu njemačka je policija registrirala 597 nezakonitih ulazaka u zemlju, a većinom je riječ o migrantima iz Iraka, Sirije, Irana i Afganistana, koji su do Njemačke stigli nakon što su zrakoplovom doputovali u Bjelorusiju, a zatim prema zapadu krenuli kopnenim putem.

Poljska je, uz Litvu i Letoniju, postala žarište migrantske krize koju su potaknule bjeloruske vlasti, koje pozivaju migrante iz bliskoistočnih zemalja da upravo Bjelorusiju iskoriste kao tranzitnu točku za ulazak na područje EU, želeći se tako osvetiti Bruxellesu zbog europskih sankcija. Poljska je proglasila izvanredno stanje na granici, a donijela je i poseban zakon o gradnji trajne ograde na granici s Bjelorusijom.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali su jučer videovezom o suradnji, vojnoj doktrini i – migrantskoj politici.

>> VIDEO Velika Britanija prva odobrila lijek protiv COVID-19 molnupiravir: 'Danas je povijesni dan za našu zemlju'

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar R & I
R & I
19:23 05.11.2021.

Dosadan si

XA
xaron
03:18 06.11.2021.

Evo sada znamo da je Luki pdgovoran za navalu migranata sa istoka. Odgovornost za navalu migranata sa juga snosi Zoroš, ali to ime se nigdje ne pominje.

ST
stanoe
13:23 06.11.2021.

Kada zapad uvodi sankcije Rusiji i Bjelorusiji onda je to OK, a kada Rusija ili Bjelorusija uzvracaju udarac onda se vristi. Lako je biti bokser ako boksiras vrecu za udaranje. Sami ste posli u ring boksirati pa budite spremni da onaj koga ste htjeli izmlatiti uhvati za drugi kraj batine i izmlati vas. Naprijed Putin i Luki, udri tu bagru sto sebe naziva civiliziranom, da se sve prasi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije