Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog poljske

Europski parlament podnio tužbu protiv Europske komisije: 'Riječi se moraju pretvoriti u djela'

Europski parlament
Monasse Thierry/ABACA/PIXSELL
29.10.2021.
u 16:33

Europski parlament je prije desetak dana izglasao rezoluciju u kojoj je pozvao Komisiju da pokrene postupak protiv Poljske nakon što je poljski ustavni sud donio odluku koja dovodi u pitanje primat europskog prava nad nacionalnim.

Pravna služba Europskog parlamenta podnijela je u petak Sudu EU-a tužbu protiv Europske komisije zato što je propustila primijeniti uredbu koja uvjetuje isplatu sredstava iz europskog proračuna vladavinom prava. “Kao što je zatraženo u parlamentarnoj rezoluciji, naša pravna služba pokrenula je danas postupak protiv Europske komisije jer nije primijenila uredbu o općem režimu uvjetovanosti za zaštitu proračuna Unije”, izjavio je predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli.

Ta uredba je donesena u prosincu prošle godine i ona predviđa mogućnost suspenzije isplata iz europskog proračuna državama članicama u kojima je ugrožena vladavina prava.

“Očekujemo da će Europska komisija djelovati na dosljedan način i ispuniti ono što je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen izjavila tijekom naše posljednje plenarne rasprave o ovoj temi. Riječi se moraju pretvoriti u djela”, dodao je Sassoli.

Europski parlament je prije desetak dana izglasao rezoluciju u kojoj je pozvao Komisiju da pokrene postupak protiv Poljske nakon što je poljski ustavni sud donio odluku koja dovodi u pitanje primat europskog prava nad nacionalnim. Parlament je upozorio Komisiju da će podnijeti tužbu protiv nje  zbog neprovođenja mehanizma uvjetovanosti u slučaju Poljske. Poljska i Mađarska pokrenule su pred Sudom EU-a postupak u kojem su zatražile da se preispita je li uredba o uvjetovanosti u skladu s europskim pravom.

Čelnici EU-a su u ljeto 2020. kada su dogovarali višegodišnji proračun za razdoblje od 2021. do 2027. godine i plan za oporavak EU sljedeće generacije postigli kompromis da se uredba neće primjenjivati sve dok o tome Sud EU-a na da svoj pravorijek. Parlament sada zapravo traži da se taj politički dogovor ne poštuje, već ističe da je uredba na snazi i da je treba primijeniti.

 

Komentara 4

Avatar Matteo1212
Matteo1212
22:43 29.10.2021.

Sassoli je iz iste političke ekipe kao i oni eu zastupnici koji su se prije nekoliko mjeseci šunjali oko naše granice sa BiH te ilegalno snimali posao naše granične policije- eto čime se bave tzv. ljevičari; umjesto da štite interese radnika, oni se bave migrantima te pokušavaju ucjenjivati države gdje njihova prljava politika ne prolazi, nije ni čudo da na svakim izborima doživljavaju potop

Avatar neidemdalje
neidemdalje
22:29 29.10.2021.

dajte vijesti iz regiona .. dosta maltretiranja sa tom eu ionako je pitanje dana kad će se raspasti...

IK
ikbmibm
19:54 29.10.2021.

Odredba se poštuje,poljake to stoji 1 milijun eura svaki dan,od sredstava koja su im trebala biti isplačena iz Eu. fondova. Poljaci su izašli na ulice i traze od vlade ostavku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije