Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova teorija

Michelangelov kod u Sikstinskoj kapeli

Sikstinska kapela
19.06.2010.
u 12:37

Na freskama Sikstinske kapele Michelangelo je preko svojih crteža lansirao poruku, dakako, opet protiv Crkve i njezina protivljenja znanstvenom napretku

Sada i Michelangelo, a ne samo Da Vinci, ima svoj kod. To otkrivaju američki liječnici Ian Suk i Rafael Tamargo, stručnjaci za neuroanatomiju. Na freskama Sikstinske kapele Michelangelo je preko svojih crteža lansirao poruku, dakako, opet protiv Crkve i njezina protivljenja znanstvenom napretku. Znano je kako je Michelangelo proučavao ljuska tijela da bi mogao što vjernije isklesati svoje likove, te je načinio i brojne anatomske crteže. Ian Suk i Rafael Tamargo su u najnovijem broju časopisa Neurosurgery objavili kako se na ferski koja predstavlja Boga nalazi i slika ljudskoga mozga. Na vratu i grlu Boga postoje nepravilnosti, a Ian Suk i Rafael Tamargo drže kako ih je Michelangelo namjerno načinio i tu naslikao ljudski mozak. Zatim na središnjem dijelu ogrtača je, navodno, nacrtana kičmena moždina.

Sikstinska kapela je izgrađena između 1475. i 1481., a Michelangelo Buonarroti ju je oslikao između 1508. i 1512.  Uvijek su se pokušavali pronači neki znaci na freskama ne samo Sikstinske kapele, nego i na drugima, kao što je Da Vincijeva Posljednja večera. Liječnik Frank Meshberger je 1990., na primjer, napisao u listu Journal of American Medical Association kako je Michelangelo naslikao i ljudski mozak čime je poručio kako je Bog stvarajući Adama dao čovjeku ne samo život nego i inteligenciju. Tim putem sada idu i Ian Suk i Rafael Tamargo. Zapravo, nije teško na svakoj slici "protumačiti" i neke njezine dijelove kao važne poruke, a one postaju zanimljivije ako su protiv Crkve.


 

Komentara 5

OB
-obrisani-
12:59 20.06.2010.

....i što je pjesnik (novinar) htio reči? Mozak, ma najte molim vas, zar zbilja to dokazuje da na Saturnu pjevaju vrapci?!?!

CU
cunt
23:01 19.06.2010.

Michelangelov kod u Sikstinskoj kapeli i ti si izgleda u išel u gumnaziju brinje

AG
Agramer198
14:36 19.06.2010.

Good for Michelangelo! A sada bi bilo vemo lepo i veoma dobro kada bi ovi u Večernjaku mogli da pišu na hrvatskom. Mnogo srećan bi bio. Fala. (zaista ste postali sramotni sa svojim nepoštivanjem nas čitatelja, molim vas dajte lektorima posao ako ne znate pisati.)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije