Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hara olujno nevrijeme

Meteorologinja savjetuje što napraviti nađete li se na ulici tijekom jake oluje. Jednu stvar nikada nemojte raditi

Snažan pljusak u Zagrebu
Foto: Mia Slafhauzer/PIXSELL
1/9
04.11.2023.
u 22:39

U posljednjih 50 godina satelitska su se mjerenja znatno poboljšala i dostupna su nam sve brža računala

Jako olujno nevrijeme popraćeno obilnom kišom koja je uzrokovala visoke vodostaje rijeka Save, Mure i Drave u posljednjih je nekoliko dana ponovno poharalo Hrvatsku. Otokom Bračom protutnjala je pijavica, jak vjetar prouzročio je štete diljem zemlje, podivljalo more plavilo je rive u nekoliko hrvatskih gradova, a na sve to još od četvrtka upozoravao nas je crveni meteoalarm. Otkako su Europa, pa samim time i Hrvatska, u zadnje vrijeme bile na udaru jakih olujnih nevremena s težim posljedicama, kakva se zasigurno ponovno očekuju, građani su se sve više okrenuli praćenju upozorenja kao što su meteoalarmi. No koliko se precizno mogu predvidjeti ovakve vremenske neprilike i možemo li se pouzdati u vremensku prognozu, objasnila nam je Tanja Renko iz Službe za vremenske prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave Državnog hidrometeorološkog zavoda.

– Možemo se itekako pouzdati u vremensku prognozu jer vrlo je velik napredak zabilježen u posljednjih 50 godina, dostupna su nam sve brža računala i satelitska mjerenja koja su se također znatno poboljšala – istaknula je Tanja Renko te podsjetila kako su ljetos u Hrvatskoj, osim velikih oluja, zabilježeni i intenzivni toplinski valovi koji su trajali i više od deset dana u kontinuitetu, na Jadranu i uz visoke temperature i tijekom noći.

Napomenula je kako se posljednjih godina učestalost ovakvih ekstremnih događaja znatno povećala te kako slične ekstreme možemo očekivati i u budućnosti. A objasnila je i koliko je važno na vrijeme upozoriti građane o nadolazećim vremenskim neprilikama te kako zapravo funkcionira takav sustav upozorenja.

VEZANI ČLANCI

– Sustav upozorenja funkcionira na sličan način na koji izrađujemo uobičajenu vremensku prognozu. Sve kreće od mjerenja, među kojima je i dijagnostika atmosfere s pomoću koje možemo pratiti i kako će se ona ponašati u bližoj i daljoj budućnosti. Na osnovi takvih prognostičkih modela, klimatologije te prema čestini nekih događaja možemo ustvrditi najprije zahtijeva li određena prognoza našu pozornost, a zatim se izdaju upozorenja koja objavljujemo na službenim stranicama DHMZ-a te ih šaljemo Ravnateljstvu civilne zaštite čija je dužnost proslijediti ih jedinicama lokalne samouprave – objasnila je Tanja Renko (na fotografiji ispod) te dala i nekoliko savjeta, što treba napraviti nađe li se netko na ulici u slučaju jake oluje.

24.10.2023., Zagreb - Na Prirodoslovno matematickom fakultetu Sveucilista u Zagrebu odrzana je Konferencija Klimatske promjene sadasnjost i buducnost u organizaciji Vecernjeg lista. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Maknuti se od prozora

– Vidjeli smo u srpnju koliko brzo oluje mogu putovati, zadesila nas je u nezgodno vrijeme kada se većina sugrađana nalazila na ulicama, a ono što je u tom trenutku najvažnije jest što prije pronaći neki zaklon u čvrsto izgrađenom objektu, maknuti se od prozora, a nikako se ne smije “sklanjati” pod stablo – objasnila je Renko, koja je također sudjelovala na nedavno održanoj konferenciji "Klimatske promjene – sadašnjost, ne budućnost", a koju je, u suradnji s Prirodoslovno-matematičkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, organizirao Večernji list, a sve u sklopu velikog ekološkog pokreta “Rezolucija Zemlja”.

VIDEO Zagreb se probudio uz nabujalu Savu, najavljeno novo pogoršanje vremena i kiša

Komentara 5

IV
Ivo123
09:30 05.11.2023.

Pomiri se sa sudbinom! Eto to je moj odgovor na glupo pitanje glupog nazovimotako pisca ovog teksta

DU
Deleted user
00:48 05.11.2023.

Ja se sklanjam pod suknju, i to se uvijek pokazalo kao dobitnička kombinacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije