Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mesić: Simbolika je da smo upravo u Vukovaru doznali o odluci Međunarodnog suda u Haagu

18.11.2008.
u 14:24

Vijest da se Međunarodni sud u Haagu proglasio nadležnim u tužbi za genocid Hrvatske protiv Srbije najviši dužnosnici doznali su u koloni sjećanja koja se kretala ulicama Vukovara.

- To je jedna očekivana odluka s obzirom na sve što se ovdje dogodilo. Simbolika je u tome da smo upravo, kada se sjećamo žrtava u Vukovaru i Ovčare, tu vijest doznali u Vukovaru. To je jedna simbolika, ali i pravda - rekao je predsjednik Mesić. Premijer Ivo Sanader posebno je istaknuo to da će se u procesu razmatrati agresija na Hrvatsku od 1991. godine te da se traži da se istraži puna istina, pronađu naredbodavci i počinitelji zločina, povrati kulturno blago ali i istraži puna istina o nestalima što posebno boli građane Hrvatske.

- Okupljanje u Vukovaru trenutak je da se kaže da se rat nije vodio na srpskom nego na hrvatskom tlu, da nije razoren Novi Sad nego Vukovar, da su granatirani Osijek i Dubrovnik kao i da hrvatski vojnici nisu išli u Srbiju nego su oni dolazili u Hrvatsku.

Miloševićeva velikosrpska politika nanijela je veliko zlo hrvatskom narodu, ali i drugima, rekao je Sanader poručujući da je vrijeme da se u Srbiji suoče s prošlošću. Predsjednik Sabora Luka Bebić najavio da će sudski proces vjerojatno trajati više godina, ali i da je ovo prilika da svi odgovorni za uništavanje, razaranje i ubijanje odgovaraju za svoja nedjela.
– Ne živimo u prošlosti, ali je se ne smije zaboraviti - poručio je Bebić.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije