Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKI AUTORITET

Meron, sudac koji je oslobodio generale, dolazi u Hrvatsku

Theodor Meron
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
03.07.2014.
u 07:34

Predsjedao je i žalbenim vijećem koje je oslobodilo Momčila Perišića

Theodor Meron, sudac i predsjednik Međunarodnog suda za zločine na području bivše Jugoslavije te predsjednik žalbenog vijeća za Ruandu, u nedjelju dolazi u Zagreb, potvrđeno nam je iz više službenih izvora. Meron je brojnim Hrvatima sudac s velikim S jer je bio predsjednik peteročlanog vijeća koje je s tri prema dva glasa gotovo iznenađujuće oslobodilo generale Antu Gotovinu i Mladena Markača optužbi u Haagu. Njegov ne samo stručni autoritet već i impresivna biografija nedvojbeno su utjecali i prevagnuli kod donošenja presude.

Dio pravne povijesti

I prije te ne samo za Hrvatsku tako značajne presude već i za svjetsko ratno pravo, sudac Meron bio je značajan subjekt kaznenopravne povijesti. Predsjedao je i sudskim vijećem koje je preinačilo drakonsku kaznu izrečenu Tihomiru Blaškiću, od 45 godina zatvora na devet godina. Predsjedao je i žalbenim vijećem koje je nakon osude od 27 godina zatvora oslobodilo i bivšeg načelnika glavnog stožera Vojske Jugoslavije Momčila Perišića za zločine u Srebrenici i Sarajevu.

O njegovu autoritetu govori i to što je lani sa 12 prema šest glasova konkurenta treći put izabran za predsjednika MKSJ-a, iako ga je danski sudac Frederik Harhoff pokušao kompromitirati da je podlegao utjecaju svjetskih vojnih sila. Rođen prije više od 84 godine u Poljskoj, preživio je kao dječak iskustvo nacističkih logora. Kasnih šezdesetih bio je savjetnik izraelskog ministarstva vanjskih poslova, a od 1978. živi u Americi gdje je u vrijeme Clintona bio savjetnik američke administracije za međunarodno pravo.

Susret s vrhom države

Član je američke Akademije umjetnosti i znanosti, dobitnik brojnih nagrada međunarodnih pravnih tijela, a Francuska ga je 2007. odlikovala ordenom Legije časti. Zbog zgusnutog protokola u kojem je predviđeno da se susretne s predsjednikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem, predsjednikom Vrhovnog suda Brankom Hrvatinom i ministricom Vesnom Pusić, odustao je od predviđenog predavanja na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

>> Uroti usprkos, Meron je sudac koji će u Haagu 'ugasiti svjetlo'

>> Meron u Prijedoru: Teško mi je stajati licem u lice s ovim užasom!

Komentara 19

ST
stefj
10:00 03.07.2014.

Eh, valjda će ga sad naš dragi predsjednik ukoriti kako je mogao osloboditi generale, dok je on tako uspješno skupljao poene u regiji demoralizirajući Hrvatsku naciju i prenoseći svoju "istinu" o Hrvatima kao jedinim krivcima za rat. Oslobađanje generala srušilo mu je kompletnu koncepciju, trebalo mu je skoro 2 godine da krene ponovo istim putem...

ST
stomugromova
08:44 03.07.2014.

To sa Perišićem je bilo na pritisak MI5 da bi Englezi zadovoljili Srbe,kojima su bili sponzori na suđenju.Možete misliti kako je bilo Englezima,koji su nam preko presude Gotovini spremali klopku,kad su čuli oslobađajuću presudu.Sudac Meron se nije impresionirao njihovim podvalama i zato mu svaka čast jer je sačuvao obraz Haškog suda,koji je bio teško uprljan prvostupanjskom presudom generalima iza koje su stajali ponajviše Englezi i njihova tajna služba. Da je Gotovin osuđen,to bi bila izvanredna pozicija za Engleze da još uspore naš put u EU i da još jače rade na "regionu" sa korumpiranim hrvatskim političarima i da nam opet natovare Srbe na leđa u nekakvoj novoj šugoslavenskoj integraciji.

DU
Deleted user
08:32 03.07.2014.

Ovo sa perišićem ti baš i nije trebalo...., ali...., dobro nam došao Theodore...!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije