Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbor kancelara

Merkel za Lascheta, podršku birača ima karizmatični Söder

Foto: REUTERS
1/2
13.04.2021.
u 17:30

Izbor predstavlja test moći dugogodišnje kancelarke Merkel, koja je na udaru zbog pandemijske politike

Obojica lidera sestrinskih njemačkih demokršćanskih stranaka koje na saveznim izborima tradicionalno nastupaju zajednički, i šef CDU-a Armin Laschet (60), i šef CSU-a Markus Söder (54), potvrdili su jučer svoje kandidature za mjesto kancelara na jesenskim parlamentarnim izborima.

Njemački demokršćani tako su ušli u frontalni sudar, u kojemu brzo trebaju odlučiti tko će od njih dvojice zaista biti kancelarski kandidat uime bloka CDU/CSU na izborima za Bundestag 26. rujna.

Ne želi slušati ankete

Pitanje koje se postavlja je: treba li CDU odustati od guranja svog predsjednika za kancelara kako bi postigao bolji rezultat na izborima i bio u boljoj pregovaračkoj poziciji za sastavljanje vladajuće koalicije sa Zelenima ili nekom drugom strankom? Laschet, naime, slabo stoji u anketama, a predsjednik bavarske sestrinske stranke Söder stoji bolje, popularniji je i mnogi tvrde da ima veću karizmu, te da bi uvjerljivije mogao voditi blok CDU/CSU prema pobjedi i ostanku na vlasti nakon 16 godina Angele Merkel (66).

No, najviša stranačka tijela CDU-a jučer su snažnom većinom stala iza Lascheta, iako su neki moćni ogranci, poput CDU-a u Berlinu ili u Düsseldorfu, javno poručili da između “svog” Lascheta i Södera biraju Bavarca. Laschet je, inače, premijer savezne pokrajine Sjeverne Rajne - Vestfalije, gdje je u rujnu prošle godine reizabran s 36-postotnom podrškom birača njemu i CDU-u, ispred SPD-a s 23,5 i Zelenih s 19 posto.

No, i nakon što je u siječnju izabran za predsjednika CDU-a kao kandidat kontinuiteta u odnosu na Merkel, samo 12,1 posto Nijemaca u anketama ga je željelo vidjeti kao kandidata za kancelara, dok je Södera kao kancelarskog kandidata željelo vidjeti 43 posto. Jučer, nakon što je CDU većinski stao iza njega čak i nakon što je Söder najavio da će CSU stati iza kandidature Bavarca za kancelara, Laschet i neki od vodećih dužnosnika CDU-a poručuju da ne trebaju slušati ankete, nego donositi prave odluke, te da se rezultati anketa mogu lako promijeniti.

– Ni Kohl ni Merkel nisu došli do mjesta kancelara na temelju anketa i popularnih govora. Armin Laschet ima jasne ideje o modernizaciji Njemačke koja je hitno potrebna – rekao je Friedrich Merz, kojega je Laschet pobijedio na izborima za čelnika CDU-a.

Laschet je posegnuo za povijesnom usporedbom pa rekao da nije uvijek bilo ni podrške ujedinjenju Njemačke u anketama, što ga ja naučilo da u politici ne treba uvijek slušati ankete nego pokazati liderstvo. Najviše stranačko tijelo CSU-a zasjedalo je jučer kasno poslijepodne i očekivala se podrška Söderu nakon čega slijedi barem nekoliko dana natezanja i sudaranja dvojice kandidata koji šalju javne poruke da su spremni surađivati i podržati onog tko iz ovog sučeljavanja izađe kao pobjednik, no koji su vjerojatno spremni na sve, pa i na dosad neviđene međusobne udarce.

Bavarac nikad kancelar

CDU i CSU imaju dogovor da surađuju na saveznoj razini kao jedna stranka. CDU ne ističe kandidate na izborima u Bavarskoj, a CSU ne ističe kandidate na izborima izvan Bavarske. No, bavarska stranka nikada nije imala saveznog kancelara, premda je bilo slučajeva da je, u dogovoru s CDU-om, davala kandidata za kancelara. To se dogodilo 1980. sa Straussom i 2002. s Stoiberom, no u oba slučaja pobijedili su SPDovi kandidati i postali kancelari.

Ova situacija s borbom Lascheta i Söder predstavlja test moći dugogodišnje kancelarke Merkel, koja odlazi iz politike pokušavajući ostaviti iza sebe, u stranci i u uredu saveznog kancelara, nasljednika koji bi vodio politiku kontinuiteta. Takav je Laschet. No, Merkel i njezina politika pod udarom su nezadovoljstva zbog sporog izlaska Njemačke iz pandemije, a ni nezadovoljstvo dijela stranke još iz vremena migrantske krize nije zaboravljeno.

Procedura je takva da bi klub zastupnika CDU-a i CSU-a u Bundestagu, koji broji 245 ljudi, mogao biti pozvan da odluči tko bi od dvojice trebao biti zajednički kandidat za kancelara. To bi se, prema najavama različitih članova tog kluba zastupnika, trebalo dogoditi ili već danas ili najkasnije do kraja sljedećeg tjedna. Sama kancelarka Merkel nije se izjašnjavala o ovoj stranačkoj utrci, ali smatra se da podržava Lascheta, premda ga je s druge strane kritizirala kao premijera Sjeverne Rajne - Vestfalije zbog nedostatka odlučnosti oko postroženja lockdowna pred novim širenjem zaraze COVID-19. 

VIDEO Pogledajte i ovo: Poznati detalji o sprovodu princa Philipa, kraljica ulazi u osam dana žalosti

Komentara 3

DU
Deleted user
14:59 14.04.2021.

Karizmatični Söder??? To je samozaljubljeni egomanijak!!! Ne dao Bog!!!

DA
DarthVader
20:02 13.04.2021.

To nije izbor kancelara, vec je izbor Kandidat za kancelara. Izbor je na jesen za kancelara i biti ce Olaf Scholz SPD

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije