Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMATIČNA PORUKA

Merkel: EU će se raspasti ako se ne dogovorimo oko migranata

Viktor Orban i Angela Merkel
Foto: Hannibal Hanschke/DPA/Pixsell
1/2
08.06.2018.
u 08:23

Belgijski ministar Theo Francken ustvrdio je da je reforma europskih propisa o azilu, poznata kao Dublinski sustav, “mrtva”

Temelji Europske unije bit će dovedeni u pitanje ako ne ponudimo zajednički odgovor na pitanja ilegalne migracije, poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel na tzv. studijskim danima europarlamentarnog kluba Europske pučke stranke u Münchenu.

Za početak, u pitanje će biti dovedena sloboda kretanja, dodala je Merkel. Njezino neobično otvoreno upozorenje zapravo odražava frustraciju zbog nemogućnosti postizanja dogovora u Vijeću EU oko reforme europskih propisa o azilu, poznatijih kao Dublinski sustav.

Europska je komisija u svibnju 2016. predložila reformu Dublinskog sustava tako da se poštenije raspodijeli teret zahtjeva za azilom među svim državama članicama, umjesto da taj teret snose samo granične države, kao što propisi sada nalažu. No, dvije godine kasnije, države članice koje odlučuju o tom prijedlogu u Vijeću EU nisu ni blizu dogovoru. Ministri unutarnjih poslova, na ovotjednom sastanku u Luksemburgu, nisu se pomakli s mrtve točke, a belgijski ministar Theo Francken ustvrdio je da je reforma Dublinskog sustava “mrtva”.

Najsporniji dio reforme ideja je da se tražitelji azila preseljavaju iz prve članice u koju su ušli prema kvotama u sve druge države članice ako je ta prva suočena s neizdrživim pritiskom migranata. Princip stalnih i obvezujućih kvota odbojan je za niz država, od Mađarske, koja nije sudjelovala ni u privremenim kvotama, do praktički svih drugih istočnih članica EU. U izostanku zajedničkog europskog rješenja, Nizozemska, Austrija i Danska sve intenzivnije idu prema rješenju koje bi tražitelje azila zaustavilo izvan granica EU i u kampovima u sjevernoj Africi obrađivalo njihove zahtjeve za azil obeshrabrujući ih tako da se otisnu prema Uniji. To rješenje već dugo zagovara mađarski premijer Viktor Orban.

Viktor Orban i Angela Merkel
1/6

 

Komentara 35

DU
Deleted user
21:54 06.06.2018.

Može li netko šapnuti ovoj ženi da je ona potaknula ilegalnu imigraciju i uzdrmala temelje Europe. Hvala muti Merkel na Europskim Emiratima.....svoja g...a sada sami čistite.

ST
stefj
22:42 06.06.2018.

Eh, sad se sjetila... Samo je trebalo eskalirati nezadovoljstvo običnih građana, koje se prezentiralo kroz jačanje populizma i antimigrantskog raspoloženja, te teškog kažnjavanja političke oligarhije na izborima širom EU-a... Nisu pomogle niti sve histerične lijeve aktivističke udruge, režimski novinari, zabrana objavljivanja statističkih podataka o kriminalu (ako su migranti sudjelovali u tome) itd. Prekretnica je bila Nova godina u Kolnu kada niti policija, niti mediji, niti politika nisu uspjeli zataškati ponašanje "opuštenih" migranata... U svemu nije pomoglo niti laganje medija i udruga o strukturi i porijeklu imigranata niti puno toga drugoga što sad pomalo izlazi na vidjelo... Narod je uvidio koliko je mainstream politika zasnovana na umjetnom kreiranju mišljenja i na lažima, te je izgubio povjerenje i traži druga rješenja. Oligarhija uzvraća uvođenjem kontrole društvenih mreža, većim medijskim pritiskom i pokušajem skretanja tema... Interesantno vrijeme je pred nama, baš me zanima koliko ustupaka i populističkih poteza će oligarhija sada povući, te koliko će nas to koštati, koliko dugo ćemo to plaćati i koliko siromašniji ćemo ispasti nakon svega toga...

5S
505.scrtom
22:11 06.06.2018.

Nevjerojatno, jedna stara babetina nam štrika sudbinu čitave Europe i vodi je u propast...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije