Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zločin

Merčep uhićen zbog ubijanja i mučenja u Zagrebu i P. poljani '91.

merčep
Foto: Željko Hladika/PIXSELL
1/3
10.12.2010.
u 09:10

Nakon 19 godina istražuje se njegova krivnja za zločine u Zagrebu i Pakračkoj Poljani.

Tomislav Merčep (58) uhićen je jučer ujutro u svom stanu u zagrebačkom naselju Središće. Kako je priopćio MUP, Merčep se sumnjiči da je kao savjetnik ministra unutarnjih posla i zapovjednik Jedinice pričuvnog sastava MUP-a od početka listopada do sredine prosinca 1991. na području Zagreba i Pakračke Poljane naredio ubijanje i mučenje civilnog stanovništva.

Sumnjiči ga se i za nečovječno postupanje prema civilima, njihovo protuzakonito zatvaranje te pljačku njihove imovine. Policija je jučer pretraživala njegov stan, nakon čega je odveden prvo u središte kriminalističke policije, a zatim na zagrebački Županijski sud. U nazočnosti svog odvjetnika Marka Ujevića, Merčep je pred istražnim sucem iznio kratku obranu u kojoj je porekao sve za što ga se tereti. Određeno mu je zadržavanje zbog mogućeg utjecaja na svjedoke te teških okolnosti djela, nakon čega je zbog teškog zdrastvenog stanja odveden u Bolnicu za osobe lišene slobode.

>>I. Vekić: Merčep nije ratni zločinac, znam gdje je bio i što su radili

Nasrtaj na novinare
Merčep, kojega su iz stana izvela dvojica policajaca u civilu, na upit novinara HRT-a o tome što misli, s čim je povezano njegovo uhićenje, tek je kratko kazao:
– S glupošću.

Puno razgovorljiviji nisu bili ni njegovi ukućani, a vrata stana s prezimenom Merčep otvarala su se mnogo puta. Ulazili su, pretpostavlja se, rođaci i prijatelji. Dvojica Merčepovih sinova, teško su podnijela strku oko svoga oca. Kad smo pokucali, otvorio je jedan od Merčepovih sinova.

– Unutra je, spava, a mi ne želimo razgovarati – kazao je, uznemiren, te nestao iza vrata. Nekoliko minuta poslije izišao je i njegov drugi sin pa napao medije.

– Što radite ovdje? Ovo je privatni posjed! – povikao je.

Pokušao je i fizički nasrnuti na fotoreportera, no tada je iz stana izišao Merčepov odvjetnik Marko Ujević, koji je za tren smirio situaciju.

MUP je priopćio da je Merčep uhićen nakon dugogodišnjeg prikupljanja obavijesti i informacija. Kako to da su organi progona nakon 19 godina ipak došli do dovoljno podataka na temelju kojih su odlučili napokon privesti Merčepa? Zaslužan je, po svemu sudeći, novinar Novog lista Boris Pavelić i jedan stariji stanovnik sela Kukunjevci kraj Lipika koji je popisao šifre s 19 drvenih križeva na pravoslavnom groblju.

Križevi su postavljeni 1995. i u međuvremenu su istrunuli. Te su šifre omogućile Paveliću, koji se godinama bavi ratnim zločinima, da rasplete priču o žrtvama iz Pakračke Poljane. Tamo su civili ubijani 1991., tamo su bili i pokopani, a 1993. ekshumirala ih je komisija UN-a i ponovno pokopala u Pakračkoj Poljani, označavajući ostatke šiframa.

U studenom 1995. hrvatske vlasti ponovno otkopavaju grobište i bez identifikacije posmrtne ostatke sele na pravoslavno groblje u Kukunjevcu. Priču o tome Pavelić je objavio u svibnju ove godine, a u srpnju je obavljena treća ekshumacija 19 žrtava iz Pakračke Poljane. Od tada do danas, u manje od pola godine, provodila se identifikacija, a javljali su se i svjedoci.

Podsjetimo, još prije 11 godina, kad se sudilo pripadnicima Merčepove jedinice (ali ne i njemu) za zločine u Pakračkoj Poljani, ključan je problem bio u tome što nisu otkriveni posmrtni ostaci žrtava, pa se čak obavljala i ekshumacija, ali ostaci žrtava nisu nađeni iako su hrvatske vlasti na propisan način preselile posmrtne ostatke četiri godine prije toga! Zašto u trenutku suđenja nitko iz vlasti nije upozorio sud na to, ostaje upitno.

Ne istražuju Vukovar
Zanimljivo je i to da, iako se Merčepovo ime dovodilo u kontekst zločina i u Vukovaru, zasad se ne sumnjiči za to.

– Očekivala sam da će uhićenje i suđenje Merčepu ići paralelno sa suđenjem za Ovčaru u Beogradu. Mislili smo da je Haag riješio da taj slučaj proslijedi hrvatskom pravosuđu, a Ovčaru srbijanskom kako bi se i jedni i drugi dokazali jesu li sposobni voditi osjetljive slučajeve.

Iskreno, očekivala sam da će se to uhićenje dogoditi mnogo prije – rekla je Ružica Spasić, bivša predsjednica Udruženja obitelji nestalih i nasilno odvedenih koje je okupljalo većinom građane srpske nacionalnosti.

Podsjetila je i da su proteklih godina u nekoliko navrata Vukovar posjećivali haaški istražitelji raspitujući se o događajima iz 1991.

Komentara 1176

AN
Andreeejjj
15:47 15.12.2010.

Auuuuuuuu kako ga samo štiti i laže taj VEKIĆ, pa naravno mora, zbog sebe, ali LEPOGLAVA čeka te junake rata, do kraja života, ukoliko ga i mogu imati, zbog savjesti koja ih razjeda, ubija...i treba tako! Ima nam dragog BOGA, ima ga i on ne prašta a posebno NE koljaćima i bolesnim ubicama!

AN
Andreeejjj
21:20 07.02.2011.

Koji bolesni primitivci komentiraju? Pa jadnim bošnjacima tj bosancima, smo zajedno sa Srbima hebali mater bez razloga! Koji naši Bože moj generali? Zidari Čuk, konobari Norci, viličarist kepec Merčep, šoferi Rojs, PK monteri Korade i Čermak, vrtlar Spajić, udbaš Praljak, itd, itd? Kako nas nije stid tih pokvarenjaka, strašno? Lijepo smo vidjeli šta je napravio kradljivac i pijanac KORADE...šta je tek radio u ratu? Fuuuuj...bljakkkk...Svi ti psi rata, koji su činili zločine i okrvarili ruke, bilo koje vojske i vjere, odmah pred sud i osuditi ih na doživotne kazne!

LI
lietuva
09:34 10.12.2010.

Konačno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije