Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ovrha pa prodaja dionica

Rusi prodaju udjel u Mercatoru, interes vrlo upitan

Mercator
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
22.06.2017.
u 22:40

Mercator 
je imao 
lani loše poslovne rezultate, a opterećen je i dugom od 750 milijuna eura

Ruski Sberbank prije neki dan ovršio je 18,53 posto udjela u Mercatoru koji je u vlasništvu nizozemske tvrtke Agrokor Investment B.V. Ivice Todorića, a u četvrtak je najavila da će taj udjel za dva tjedna ponuditi na prodaju. Tim novcem Rusi žele namiriti barem dio od 100 milijuna eura kredita odobrenog Agrokoru u veljači.

Uz dionice Mercatora u vlasništvu Todorića zalog za kredit bio je i dio Kulmerovih dvora pa se pretpostavlja da bi Rusi uskoro mogli krenuti i u njihovo preuzimanje, no to će sigurno biti teže provedivo. Za udjel u Mercatoru Sberbank je utvrdio početnu cijenu od 40,58 milijuna eura. Trenutačna tržišna vrijednost tog slovenskog trgovačkog lanca na Ljubljanskoj burzi nešto je niža, no Rusi se nadaju kako će zbog ‘dobre prilike’ ulagači biti spremni dati više novca. No isplativost je upitna zbog duga od 750 milijuna eura i negativnih rezultata poslovanja. Nekim trgovačkim lancima to može jedino biti ulaz na tržište, no ni takvog interesa baš i nema. Početkom godine vrijednost Mercatorove dionice bila je gotovo dvostruko veća. Možda i Rusi očekuju da će vrijednost dalje padati iako ima i onih koji ne isključuju oporavak Mercatora. No taj potez dokazuje tvrdnje Rusa da im nije bio cilj kroz kreditiranje Agrokora doći do njegove imovine. Gotovo tri puta veća cijena dionice Mercatora od sadašnje bila je prije tri godine kada ga je Agrokor kupio. Iste godine Todorić je osnovao Agrokor Investment BV na koji su prebačene dionice Mercatora kroz pretvaranje kredita u vlasnički udjel koji se smanjio s 38 na 18,53 posto.

Zašto su se Rusi odlučili na pljenidbu Todorićeve imovine baš sada, može se tek nagađati. Iz intervjua koji je Večernjem listu nedavno dao drugi čovjek Sberbanka Maksim Poletajev bilo je jasno ogorčenje na Todorića te su najavili i moguću tužbu protiv njega. No ovih dana Večernji list je došao do informacije kako bi i Todorić mogao tužiti banku. Moguće da su upravo ti momenti ubrzali Ruse u aktiviranju ovrhe.      

 

 

Komentara 11

DU
Deleted user
12:07 22.06.2017.

Idealna šansa da Todorić sve to otkupi, i smanji si dug, na radost sviju nas.

BL
bljak007
11:32 22.06.2017.

Ja bum kupil, za jednu kunu!

Avatar soliloquy
soliloquy
19:17 22.06.2017.

Drugim riječima, zaboli Ruse ona stvar tko je vlasnik Agrokora ili Mercatora, jedino što ih zanima je lova i naplata kredita.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije