Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slovenski mediji:

Sberbank počeo plijeniti Mercatorove dionice

Sberbank
20.06.2017.
u 08:49

Sberbank, prema navodima slovenskog poslovnog lista, zaplijenjeni udio u slovenskom trgovačkom lancu namjerava zadržati do kraja lipnja, a onda ga prodati kako bi djelomično nadoknadio potencijalne gubitke koje će imati na kreditima koje je odobrio Agrokoru.

Ruska banka Sberbank počela je plijeniti 18,53 posto dionica Mercatora koji su trenutačno u vlasništvu Agrokorove nizozemske tvrtke Agrokor B.V., objavili su u utorak slovenski mediji koji se pozivaju na agenciju Bloomberg.

Sberbank koji je jedan od većih kreditora posrnulog koncerna Agrokora, prema navodima slovenskog poslovnog lista, zaplijenjeni udio u slovenskom trgovačkom lancu namjerava zadržati do kraja lipnja, a onda ga prodati kako bi djelomično nadoknadio potencijalne gubitke koje će imati na kreditima koje je odobrio Agrokoru. Kao jamstvo za ranije kredite, navode slovenski mediji, Agrokor je Sberbanku dao zalog na dionice u Mercatoru.

Lex Agrokor se ne odnosi na tvrtku sa sjedištem u Nizozemskoj?

Prema mišljenju ruske banke odredbe hrvatskog lex Agrokora, koji je donesen kako bi se Agrokor zaštitio od daljnjeg fiinancijskog posrtanja, koje brane zapljenu založene  imovine koncerna odnose se samo na tvrtke koje su u izravnom vlasništvu koncerna i tvrtke sa sjedištem u Hrvatskoj, dok Agrokor B.V. ima sjedište u Nizozemskoj.

Stoga Sberbank smatra da se specijalni zakon donesen u hrvatskom Saboru u travnju ove godine na tu kompaniju ne može odnositi, pišu slovenski mediji.

Ključne riječi

Komentara 15

NO
nonasur
09:23 20.06.2017.

Kaos! A sve zbog bijednog pokušaja da se pruži slamka spasa Todoriću s lex Agrokor. Na teret hrvatskih građana, naravno. Dokle ljudi?

GV
golub Vaso
09:24 20.06.2017.

to će Anemija riješiti, kao i krizu u Ukrajini

IV
ivanjoksimovic
09:40 20.06.2017.

U Srbiji jeSberbank jos pre 3 nedelje dobio sudsku odredbu na blokadu 2 Agrokorove firne u Srbiji koje obe posluju stabilno i profitabilno. Dakke, Agrokor ih ne mize prodati trecem licu bez saglasnosti Sberbanka niti ih moze koristiti kao jamcevinu za uzimanje novih kredita. Uz to je i drzava podigla zabranu za izvoz novca iz Agrokorovih firmi u Srbiji da se tim novcem nebi spasavale Agrokorove firme u Sloveniji ili Hrvatskoj koje imaju negativno poslovanje. Mislim da su nesto slicno uradile i Slovenija i Bosna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije