Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počelo hodočašće hadž

U Meki dva milijuna vjernika

Foto: Reuters
1/4
31.08.2017.
u 10:35

Džihadisti Islamske države i hadž smatraju grijehom te su najavili, ako ikada osvoje Meku, da će ukloniti crni kamen – simbol hodočašća

Počelo je veliko hodočašće muslimana hadž u sveti grad Meku u kojoj se očekuje više od dva milijuna hodočasnika.

Odlazak na hadž predstavlja posljednji od pet stupova islama. Svaki musliman, ako mu dopuštaju prilike i sredstva, mora jednom u svom životu hodočastiti. Obred hadža odvija se svake godine, u razdoblju od 8. do 12. zul-hidždžea, posljednjeg mjeseca lunarne godine. Hadž predstavlja jedan od najbrojnijih skupova na svijetu.

Brišu se grijesi

Riječ hadž znači cilj, svrha, namjera. Sa stanovišta islamskog vjernika to je namjera i putovanje u Meku s ciljem obavljanja određenih obreda, u određeno vrijeme i pod određenim uvjetima. Onaj koji može otići na hadž, a to ne učini, nikada neće, kažu, ući u raj. Zbog toga je hodočašće u Meku za muslimane od krucijalnoga značaja, a odvija se u više etapa u središtu prvog svetog grada islama i okolici. S platoa Velike džamije (svete džamije) sa sedam minareta hodočasnici se slijevaju pješice prema Kabi, kubičnoj konstrukciji prekrivenoj teškim pokrovom od crne svile, sa stihovima iz Kurana izvezenim zlatnim nitima. Muslimani iz čitavog svijeta mole se krećući prema Kabi i oko nje hodočasnici prave sedam ritualnih krugova, što iznosi oko tri kilometra.

Vjernici će potom u Minu, pet kilometara istočno od Meke, gdje se okupljaju stotine tisuća hodočasnika prije nego se u četvrtak u zoru krenu uspinjati na brdo Arefat, što je središnja točka hodočašća.

Hadžom se, po vjerovanju muslimana, brišu grijesi i ulazi u dženet (raj).

“Tko obavi hadž ne čineći pri tome grijehe i prijestupe, vratit će se čist od grijeha kao na dan kada ga je majka rodila”, navodne su riječi poslanika Muhameda.

Stižu i Iranci

Među hodočasnicima ove godine očekuju se i Iranci koji su 2016. bili odsutni zbog političkog sukoba između Saudijske Arabije i Irana koji je nastao zbog pogibije šijitskog imama Nimra al-Nimra. Naime, nakon pogubljenja Nimra, sve veći politički pritisak na države koje se protive politici Saudijske Arabije radio se upravo preko hadža. Iran je zatražio od UN-a da sveti grad Meka dobije poseban status poput onog kakav ima i Vatikan i da na njega ekskluzivno pravo ne polaže Saudijska Arabija.

Iran se ove godine pridružio Kataru, koji je zbog prekida odnosa sa Saudijskom Arabijom dobio minimalan broj hodočasnika.

Zanimljivo je da teroristička organizacija Islamske države smatra hadž grijehom i zabludom te su najavili kako će, ako ikada osvoje to svetište, ukloniti crni kamen, simbol hodočašća.

Ključne riječi

Komentara 12

RI
rikavac
12:48 31.08.2017.

Kako debeljuca nece jednu raketicu s greskom dole poslat.

MA
mario80
11:19 31.08.2017.

A kolko ih ima u evropi ...!? :-)

Avatar ivek
ivek
17:03 31.08.2017.

hassan je iranski hesubul spijun,,ubac da spijunira za asada i iran,,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije