Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.11.2015. u 12:00

U televizijskim emisijama predstavnici muslimanskih zajednica u europskim državama govore da islam propovijeda mir i bratstvo. Ali zašto onda neki imami u džamijama propovijedaju mržnju?

U svijetu ima više napada muslimana na muslimane, nego muslimana na kršćane. Ipak, kad teroristi islamskog predznaka napadnu kršćane, onda je to, prema tumačenju muslimanskih poglavara, napad na nevjernike. A što je muslimanski atentat na muslimane? Zašto tzv. ISIL preuzima odgovornost za atentat u nekoj državi s kršćanskom većinom, kao što je bio slučaj za napad na Pariz ili kad ubije kršćanina, a ne preuzima odgovornost za atentate na muslimanske vjernike? Zašto se ne citira Kur'an kao pravdanje napada islamista na islamske vjernike?

Većina muslimanskih čelnika u europskim državama reći će da islam nema nikakve veze s terorizmom. Imami su se u Parizu otišli pokloniti žrtvama pokolja i pjevali su francusku himnu. Pariški imam je kazao da ti atentatori drže taocima 1,5 milijardi muslimana u svijetu. U televizijskim emisijama predstavnici muslimanskih zajednica u europskim državama govore da islam propovijeda mir i bratstvo. Ali zašto onda neki imami u džamijama propovijedaju mržnju? Među muslimanima koji su ove godine izbačeni iz Italije zbog sumnje da su pripremali ili poticali terorističke akte bilo je i 13 imama koji su propovijedali mržnju ili hvalili ISIL.

Nisu svi imami u europskim državama imuni na ratničke pozive Al-Baghdadija i njemu sličnih. U napadima na žitelje kršćanskih zemalja vjera ima i te kakvu ulogu. Kad je ne bi imala, onda se ne bi preuzimala odgovornost samo za napade na kršćane, europski imami ne bi samo u tragičnim trenucima, već uvijek, propovijedali mir i suživot, prihvaćali zakone zemalja u kojima žive, itd. Neki to i čine, ali su, čini se, u manjini. I nemojmo prihvaćati teoriju o tome da muslimani terorističkim napadima odgovaraju na križarske ratove jer je povijest drukčija i valja je izučavati, a još manje da su to odgovori na ratove Amerikanaca u Iraku, Siriji, Libiji. Jer, zašto se onda muslimani istrebljuju međusobno? Među muslimanima vodi se rat za prevlast, za što nisu krivi Europljani, a svoje napade samo opravdavaju religijom. A kad religija postane ideologija, onda više nije vjera.

>> 'Sve ide po našem planu u 7 točaka – totalni rat bit će 2016.'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije