Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon dva desetljeća

Mega šoping centar u Zagrebu vrijedan 620 mil. kn

Rušenje nikad dovršenog trgovačkog centra Leclerc u Španskom
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/5
15.06.2018.
u 15:41

Na njemu planira napraviti moderan trgovački centar s brojim popratnim sadržajima, ali i samostojeći supermarket, drive-in restoran, trgovački park, a u sredini kompleksa i veliki trg s dječjim igralištima, klizalištem itd

Na mjestu ruševina propale investicije poznatog francuskog trgovačkog centra Leclarc, u zapadnom dijelu Zagreba, započeli su intenzivni radovi nepoznate tvrtke Sensa nekretnine.

Leclarc je tvrdio da ih je omela birokracija, propisi, podmetanje nogu, neobičan koruptivni čvor i sl. Otkupili su, naime, oko 60 tisuća četvornih metara u Španskom i sagradili objekt, ali nisu mogli dobiti dozvolu – jer nisu uspjeli otkupiti jednu malu parcelu usred zemljišta za koju je vlasnik tražio, ni više niti manje, nego 2 milijuna eura. Leclarc nije htio pristati na to, a 2002. godine su odustali i povukli se iz Hrvatske, zauvijek.

Stanovnici susjednih kvartova su se jadali da im je ostao “mrtvački sanduk”. Zato nakon dva desetljeća rušenje monumentalnog kostura iliti “mrtvačkog sanduka” niti nije moglo proći bez interesa javnosti. No, ne samo da se ruši nego se i gradi. Objavljeno je da tvrtka Sensa nekretnine gradi novi veliki kompleks.

Na njemu planira napraviti moderan trgovački centar s brojim popratnim sadržajima, ali i samostojeći supermarket, drive-in restoran, trgovački park, a u sredini kompleksa i veliki trg s dječjim igralištima, klizalištem itd. Angažirani su vrhunski arhitekti koji su radili na jednom od najvećih hrvatskih shoping centara, Arena centru (Marino Dujmović i Alan Leo Pleština te njihov tim iz Pulsar arhitekture) a posao glavnog projektanta dobila je tvrtka Pronad pod vodstvom Željka Bratkovića.

S obzirom da je zabilježeno da je zemljište s objektom tvrtke Leclerc 2010. kupio Agrokor, a vjerojatno i čuvenu parcelu koja je istjerala Leclarc, zemljište je potom kupila tvrtka Heta – a sada je Heta prodala teren Sensa nekretninama.

Najpoznatiji u skupini investitora svakako je Mirko Pavičić, poduzetnik iz Rijeke. Sugrađani ga već dugo zovu “kralj Korza”, zbog činjenice da kontrolira gotovo sve poslovne prostore na Korzu, no on je mnogo više od “trgovca s Korza”.

On sam je u intervjuu za Novi list izjavio da ga takav naziv vrijeđa jer nema nikakve podanike, nego 400 zaposlenih u tvrtki Rijeka tekstil Domus. U lokalnim medijima dosta pozornosti je izazivao njegov model korištenja poslovnih prostora na Korzu: on bi od grada Rijeke dobio u zakup najbolje lokacije lokala, a potom bi ih dalje dao u podnajam.

Upravo u vrijeme preuzimanja lokala na Korzu počele su se redati i prve sumnje o posebnim odnosima s gradskom vlašću, dugogodišnjim utjecajnim gradonačelnikom Rijeke, Slavkom Linićem, a potom i njegovim nasljednikom, Vojkom Obersnelom

Lokalni portali objavljuju fotografije sa zajedničkih kava gradonačelnika Obersnela i Pavičića, a jedan pokušaj fotografiranja društva u kojem su se našli poduzetnik Pavičić, Slavko Linić i predsjednik Županijskog suda Veljko Miškulin, završio je i prijavom policiji, a Pavičić je objasnio da je s utjecajnim predstavnikom sudbene vlasti, Veljkom Miškulinom, prijatelj trideset godina, prenosi Net.hr

Na pitanje kako je došlo do osnivanja tvrtke Sensa nekretnine odgovara: “S obzirom na dugogodišnju nazočnost u poslovnim krugovima, baveći se, među ostalim, ponajviše razvojem nekretninskog biznisa, iskustveno možemo potvrditi kako je, u trenutku kada se ukaže prilika za zanimljiv poslovni pothvat, jedan od ključnih elemenata uspjeha pronaći pouzdanog i korektnog poslovnog partnera. Kada smo počeli razmatrati ovu investiciju, višegodišnji poznanici, s kojima nas, prije svega, povezuje isti interes za ulaganje u nekretnine, Branimir Vuletić i Matija Vrbanek, pokazali su se kao idealan spoj te smo, od samih početaka, krenuli u ovaj projekt sa zajedničkom vizijom.”

Na pitanje kako to da se odlučio za “ekspanziju” u Zagreb nakon što je toliko dugo poslovao prvenstveno u Rijeci, Pavičić odgovara: “Iako je većina naših poslovnih aktivnosti povezana s Rijekom, moram istaknuti kako ovo nije naš prvi projekt na nacionalnoj razini. U Zagrebu se već dugi niz godina bavimo također poslovanjem nekretninama, ali ne i samo u glavnome gradu, već u cijeloj Hrvatskoj. Dobra poslovna prilika ne pita za mjesto, niti vrijeme.”

O daljnjim planovima ne želi govoriti detaljnije. Kaže da su fokusirani na završetak ovog projekta ali i da mimo toga dosta „ulažu u nekretnine”.

Komentara 3

KA
kažemja
18:21 15.06.2018.

Krajnje je vrijeme da se izgradi još šoping centara. Malo ih je za sada. Ne daj Bože da se otvori neka tvornica!

NA
nasunis
11:47 16.06.2018.

Zelimo tvornicu azbesta na Zitnjaku! Ne zelimo jos jedan shoping centar!

DE
demokršćanin
21:30 15.06.2018.

Uz ulaganja u poslovne prostore važan je odnos sa gradonačelnikom.Da li će i u ovom slučaju biti tako.U to ne sumnjam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije