Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREBROJANI GLASOVI

Medvedev "potiho" čestitao Janukoviču, Timošenko šuti

Dmitrij Medvedev
AFP
10.02.2010.
u 14:16

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev prvi je svjetski državnik koji je - doduše vrlo oprezno - čestitao Viktoru Janukoviču na izbornom rezultatu (vjerojatnoj pobjedi) u predsjedničkoj izbornoj utrci u Ukrajini.

Učinio je to još u utorak, ali u javnost je išlo samo priopćenje iz njegova ureda, u kojemu stoji da su Medvedev i Janukovič razgovarali telefonski. Uslijedile su i izjave ruskog MVP-a i Ruske pravoslavne crkve, koja ne priznaje autokefalnost Kijevske patrijaršije, a u dobrim je odnosima s Janukovičem.

Nakon prebrojavanja 100 posto glasova, Janukovič ispada pobjednik sa 48,95, naspram 45,47 posto Timošenko (opciju 'ni za jednog' zakružilo je 4,36 posto birača).

Iako su zapadni promatrači izvijestili da su izbori bili regularni, međunarodna zajednica oklijeva pružiti ruku proruskom kandidatu prije službene objave rezultata 17. veljače. Iz tabora poražene Julije Timošenko neprestano stižu najave da se aktualna premijerka sprema osporiti izbore na Ustavnom sudu. Čak i Moskva postupa oprezno, kako ju se ne bi optužilo da pokušava prejudicirati pobjednika. Sličnu je, naime, pogrešku 2004. godine napravio Vladimir Putin, kada je prije službene objave ishitreno čestitao Janukoviču, da bi ovaj kaj kasnije ipak izgubio u trećem, ponovljenom glasanju.

'Viktor 2', kako ga zovu jer bi trebao naslijediti aktualnog predsjednika-imenjaka Juščenka, definitvno se smatra kandidatom po volji Moskve; s obzirom na stavove o NATO-u i druge pozicije, neki ga politolozi smatraju proruskijim čak i od nekadašnjeg ukrajinskog autokrata Leonida Kučme. 

Još od komentiranja izlaznih anketa u nedjelju, Timošenko se nije udostojila osobno dati izjavu, već se upadljivo povukla iz javnosti nakon što je postalo jasno da gubi izbore. Njena personalizirana stranka, Blok Julije Timošenko, danas je izjavila da će tražiti ponovno prebrojavanje glasova u tri istočne regije: Donjeckoj i Luganskoj oblasti, te na poluotoku Krimu. 

Pollitolozi predviđaju da do 17. veljače slijedi žestoka politička trgovina u kojoj će bivša 'plinska' i 'narančasta' princeza nastojati zadržati premijersku poziciju.  Za to joj je potrebna kontrola parlamenta, u kojem nijedna stranka nema natpolovičnu većinu. Najjača je Janukovičeva Partija regija sa 175 od 450 zastupničkih mjesta. Blok Julije Timošenko (156 mjesta) dosad joj je odolijevao fragilnom koalicijom u kojoj su bili i pristaše Juščenka, no pitanje je kako će se stvari razvijati nakon nedjeljnih izbora. Ako bi Janukovič uspio kontrolirati parlament i postaviti sebi sklonog premijera, možda bi čak mogao progurati ustavne reforme te prevratiti dosad nestabilan i nefunkcionalan polupredsjednički sustav Ukrajine u predsjednički, sličniji ruskome.  

Komentara 7

BT
bili-tartuf
15:17 10.02.2010.

..a, 3.- Serbija....(opklada??)

BT
bili-tartuf
15:16 10.02.2010.

..prvi posli Rusa sa céstitkama , cé biti Bjelo-Rusi...(opklada??)..

Avatar Petrica Kerempuh
Petrica Kerempuh
15:05 10.02.2010.

Da su i tartufi otrovni?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije