Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKO SLAVLJE

Međimurci proslavili 101. godišnjicu otcjepljenja od Mađarske

Međimurci proslavili 101. godišnjicu otcjepljenja od Mađarske
Foto: Ivica Beti
1/2
09.01.2020.
u 16:27

Na spomendan su položeni vijenci i zapaljene svijeće uz grobnicu dr. Ivana Novaka u Čakovcu, jednog od najzaslužnijih za hrvatsko Međimurje.

U Međimurskoj županiji danas je obilježen Dan sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom. Na čakovečkom trgu ispred 10.000 okupljenih građana 9. siječnja 1919. godine donijeta je Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države.

Na spomendan su položeni vijenci i zapaljene svijeće uz grobnicu dr. Ivana Novaka u Čakovcu, jednog od najzaslužnijih za hrvatsko Međimurje. U povodu 101. obljetnice služena je sveta misa i održana svečana akademija.

- Uz mnoge domoljube, za oslobođenje Međimurja zaslužni su i mnogi svećenici koji se unatoč progonima i prijetnjama nisu pokolebali, već su propovijedali na hrvatskom jeziku, čuvali hrvatski jezik i nacionalnu kulturnu baštinu. Događaji 1919. godine moraju nam ostati duboko u sjećanju jer su u tom razdoblju Međimurci pokazali zajedništvo, vjeru i vrijednosti koje su naši branitelji pokazali i 90-ih godina, a te vrijednosti moramo njegovati i danas - rekao je gvardijan fra Željko Železnjak.

Vijenci su položeni i u Prelogu, Macincu, Vratišincu i Goričanu. U povodu obilježavanja spomendana ispred crkve svetog Nikole biskupa u Čakovcu koncert je održao Mirko Švenda Žiga.

Ključne riječi

Komentara 2

DE
deps
21:52 09.01.2020.

Po završetku 1.s.r. je Međimurje ostalo u sastavu Mađarske iako je gotovo svo stanovništvo bilo hrvatsko. Mađari su hrvatsku pobunu ugušili u krvi. Oslobođenje je donijela hrvatska vojska na Badnjak 1918. pod zapovjedništvom Slavka Kvaternika. Od tada je Međimurje hrvatsko.. Slava osloboditelju, kojega nitko ne spominje čak ni u ovakvim prigodama. Žalosno.

DU
Deleted user
20:26 09.01.2020.

a vojskovođu slavka kvaternika je tesko spomenuti ili ne smiju spomenuti.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije