Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NA IZMAKU SMO SNAGA'

'Ne plaćaju nam prekovremene. Pacijenti se smrzavaju!' KB Merkur: Nitko se nije žalio

Jurica Galoic/PIXSELL
27.10.2020.
u 14:15

Pacijenti se smrzavaju, prozori se ne mogu zatvoriti ili otvoriti, puše kroz prozore, curi voda kroz prozore, stoji u pismu. Iz KB-a Merkur odgovaraju da se nitko nije bunio na prostorne uvjete

Medicinsko osoblje dugo je već prenapregnuto i do pucanja dolazi ne samo na odjelima za COVID-19, već i u cijelom bolničkom sustavu, upravo kako su liječnici, medicinske sestre i njihova udruženja već godinama upozoravali. Nakon jučer objavljenih pisama iz KB-a Dubrava, danas smo dobili jedno anonimno pismo iz KB-a Merkur koje prenosimo u cijelosti: 

"Na Internoj u bolnici Merkur medicinske sestre i tehničari su na izmaku snaga. Na odjelu gastroenterologije dva puta su kolegice bile u izolaciji zbog pozitivnih pacijenata i osoblja. Radile smo ubrzane smjene i imale preko 200-220 sati. Ali plaću za odrađene sate nismo dobile. Ovo je problem koji je star duže vrijeme. Glavna sestra bolnice i glavna sestra Interne, sestra Vesna Stužić vodi dvostruke rasporede, briše nam pošteno i krvavo odrađene sate. To je nešto što radi dugo vremena i to se odavno zna. Navodno isto se radi i našim liječnicima. Tražimo svoja prava i pošteno zarađenu plaću u ovim teškim uvjetima. Osim financijskih problema, problemi u sestrinstvu na Internoj se gomilaju, sestra Vesna ništa ne rješava, vlada ne-organizacija i opće nezadovoljstvo kolega i kolegica. Sve se to zna i gura se sve pod tepih. Puno naših kolegica s odjela gastroenterologije i nefrologije je otišlo. Ali sestra Vesna je u bolnici svaki dan više od 12 sati, godišnji odmor ne koristi, ali probleme ne rješava. Pitamo se i gdje je zakon kad je u pitanju i ne korištenje godišnjih odmora. Sa strahom čekamo i zimu jer radimo u neljudskim uvjetima. Tko god se prošeće odjelom gastroenterologije i nefrologije vidjet će o čemu se radi. Pacijenti se smrzavaju, prozori se ne mogu zatvoriti ili otvoriti, puše kroz prozore, curi voda kroz prozore, kolegice stavljaju plahte i deke na prozore, pacijenti nas napadaju i žale nam se da im puše i da im je hladno. Odjeli su prljavi. I nikog nije briga. Molimo Vas za pomoć da se problemi sestrinstva, uvjeti rada i skrbi pacijenata hitno riješe na internoj", stoji u tom pismu. 

Galerija: Velike gužve na testiranju na koronavirus na Zagrebačkom velesajmu

1/13

Zatražili smo očitovanje od ravnatelja KB-a Merkur dr. Marija Starešinića i glavne sestre Vesne Stužić, a odgovoreno nam je da su i u bolnici primili istu anonimnu predstavku te zbog nje održali sastanak rukovodećih sestara ustanove i evidentičara radnog vremena. 

"Utvrđeno je da se odjelna evidencija radnih sati, dostupna također na intranetu naše ustanove, u cijelosti poklapa s evidencijom radnih sati koju vodi Glavna sestra bolnice. Svi radni sati liječnika i medicinskih sestara u Kliničkoj bolnici Merkur se ispravno evidentiraju i plaćaju sukladno odredbama važećeg Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, a provode putem sustava Centralnog obračuna plaća Ministarstva financija. Bitno je napomenuti da niti jedan liječnik ili medicinska sestra nisu podnosili pritužbe na uvjete rada u našoj ustanovi, niti su navodili istovjetne ili slične organizacijske probleme koji se spominju u anonimnoj predstavci", odgovorili su iz Merkura. Osvrnuli su se i na navode o lošim uvjetima boravka u prostoru bolnice. 

"Svjesni smo činjenice postojanja nedostataka na zgradi naše ustanove, prisutnima radi njene starosti i ovogodišnjeg potresa, međutim ističemo kako su svi nedostaci u postupku otklanjanja i sanacije. Ovdje također smatramo bitnim napomenuti kako niti jedan pacijent, niti članovi njihovih obitelji, nisu podnosili pritužbe na prostorne uvjete u Klinici za unutarnje bolesti", stoji u odgovor iz KB-a Merkur.  

VIDEO: Postavljaju se dodatni kreveti u zagrebačkoj Areni za oboljele od COVID-19

Komentara 37

5S
505.scrtom
16:16 27.10.2020.

ti koji imaju prekovremene,dajte im godišnji da se malo odmore ako već nemate novac da im platite ili imate već krizu

DU
Deleted user
15:11 27.10.2020.

Puna podrška svim onima koji se bore i rukovode borbom protiv korone u bolnicama , Zavodima za javno zdravstvo, anonimnim obiteljskim liječnicima .Vi ste naši heroji. Doci ce dan kada ce i VL objaviti vasu bitku i vasu hrabrost.

TA
Talleyard
16:03 27.10.2020.

Pošaljite bolesne na Pantovčak, slučajni će ih uvjeriti da imaju karijes

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije