Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbrisan Bogišić

Matica hrvatska izbrisala iz članstva Vlahu Bogišića

vlaho bogisic
arhivska slika
28.03.2010.
u 13:39

Glavni odbor Matice hrvatske izbrisao iz članstva potpredsjednika Vlahu Bogišića zbog neispunjavanja obaveza. Bogišić nema komentara na tu odluku, a mjesto potpredsjednika pripalo Stjepanu Damjanoviću

Dugogodišnji potpredsjednik Matice hrvatske Vlaho Bogišić od petka nije član Matice hrvatske, potvrdio nam je Matičin glavni tajnik Zorislav Lukić.

- Bogišić je brisan iz članstva zbog neispunjavanja obaveza, tj. zbog izjava u medijima kojima je iznosio objede o Matici hrvatskoj. Tako je prekršio pravila Matice, te više ne može biti ni njen potpredsjednik - rekao je Lukić.

Na Bogišićevo mjesto izabran je akademik Stjepan Damjanović. Zbog ostavke Pavla Pavličića i to na mjesto člana Glavnog odbora nađena je i zamjena u liku filozofa Damira Barbarića.

Odluka o brisanju iz članstva potpredsjednika Bogišića nije bila jednoglasna, jer je jedan član Glavnog odbora bio suzdržan.

- Nemam komentara na tu odluku, za sada - rekao nam je Bogišić, koji je trenutno čelni čovjek Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže.

U Matici je bio od 1989. godine, bio je član prvog Upravnog odbora nakon obnove, u pet mandata je izabran za potpredsjednika Matice, a od 1995. do 2008. bio je i glavni urednik Kola. Sa predsjednikom Matice Zidićem povremeno se nalazio u polemičnim položajima. No, tekst 20. veljače objavljen u Obzoru Večernjeg lista očito je bio kap koja je izazvala drakonsko kažnjavanje Bogišićevih istupa u javnosti. U tekstu je polemizirao sa Igorom Zidićem, ali i Tonkom Maroevićem, a napisao je i ovo: drago mi je da se Zidić s Matičinom skupštinom zaputio na Balkan, u Čitluk, a nedavno je govorio da sam dolazim odande i zastupam balkansku Hrvatsku".

Ključne riječi

Komentara 10

OO
onako_ovlaš
16:30 28.03.2010.

Leksikografski stoji loše,nema se izdavačkog programa,skladišta su krcata neprodane robe,tržište ne traži samo izdavačke monumente 2mx2m već i duhu vremena prilagođene manje i brže serije:leksikalne,priručničke itd.No,najvažnije je da država dotira i na taj način reciklira nekoliko likova.MH u samom Zagrebu nema više od 700 članova,demografska struktura članstva je muž i žena u godinama plus koji župnik te možda neki zanesenjak:e sad jel misija MH da promovira stračku kulturu Hrvata pa još malo i sve na Mirogoj ili je to ustanova koja bi se dala dokapitalizirati i predstavljati hrvatsku kulturu i mimo tih demografskih niša u nekom suvremenijem obliku,recimo nešto kao Goethe institut pa da imamo predstavništvo i u Budimpešti,Beču,Varšavi,Beogradu,Londonu.....Vrijeme je...

OB
-obrisani-
16:48 28.03.2010.

Obojica su iz Čitluka i okolice.

OO
onako_ovlaš
15:50 28.03.2010.

Kod nas je socijalizam_soft_staljinizam još uvijek važan regulativ odnosa među elitama: navečer si potpredsjednik a ujutro te nema,malo si zlatni menadžer pa si zatim mafijaš i obrnuto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije