Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRI KANDIDATURE

Marija Pejčinović Burić nije se kandidirala za drugi mandat na čelu Vijeća Europe

Russian Foreign Minister Lavrov and Secretary General of Council of Europe Pejcinovic Buric meet in Moscow
Foto: Russian Foreign Ministry Press O
1/3
11.01.2024.
u 10:51

Marija Pejčinović Burić bila je - i još je - prva Hrvatica (i Hrvat) na čelnom mjestu neke velike međunarodne organizacije.

Marija Pejčinović Burić nije se kandidirala za drugi mandat na čelu Vijeća Europe. Hrvatska političarka i bivša ministrica vanjskih poslova vodila je tu organizaciju kao glavna tajnica od 2019. godine. Mandat joj ističe u jesen.

Kandidature su podnijeli, kako je bilo i najavljeno, Belgijanac i bivši ministar financija Didier Reynders, koji je prošli put bio glavni takmac hrvatskoj političarki, zatim estonski glumac i političar Indrek Saar te Švicarac Alain Berset, dosadašnji federalni ministar unutarnjih poslova u toj državi, objavila je ta institucija. Preciznije, Vijeće Europe je pozvalo države članice da podnesu svoje kandidate za ovu funkciju.

Kandidatura Reynders, kao i najava da šef Europskog vijeća Charles Michel odlazi na europske izbore prije završetka svog mandata,  otvorila je pitanja i špekulacije u križaljci na liniji EU institucije - Vijeće Europe, no za sada je sve zaista na razini nagađanja, bez jasnijih političkih pomaka.

VEZANI ČLANCI

Marija Pejčinović Burić bila je - i još je - prva Hrvatica (i Hrvat) na čelnom mjestu neke velike međunarodne organizacije. Ta vrlo samozatajna, iako joj je biografija bila puna, ministrica vanjskih poslova jedan dio posla oko kandidature je ona obavljala sama. Na ruku joj je išlo i uspješno vođenje predsjedanja Odborom ministara, tijelom Vijeća Europe. Lobiranje kod kolega, na bilateralnim susretima ili na sastancima u Bruxellesu te s izaslanstvima Vijeća Europe odrađivala je ministrica, i to sustavno, jednu po jednu državu. Na visokoj razini, taj je posao odrađivao premijer Andrej Plenković. Veliku je ulogu tu odigralo lobiranje preko Europske pučke stranke, kad je Plenković uspio pridobiti šefa EPP-A Josepha Daula da se postave zajedno i da u zajedničkom pismu pozovu pučane da podrže hrvatsku kandidatkinju.

VIDEO Pogledajte kako privode huligane u Vukovaru: Osumnjičeni za napad na maloljetnike, a sad skrivaju lice

Komentara 2

AK
Aka
18:30 11.01.2024.

Malo smo ju pomogli da si digne prosjek pred penziju. Ajde , ajde neka smo ju sirotu pomogli i nju i sve druge naše Briselce od kojih nemamo nikakve koristi, ni za što.

GO
goran2hr
15:48 11.01.2024.

I čime smo se s njom pomogli, dok je bila na toj funkciji? U mirovinu i neka onda piše poruke na društvenim mrežama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije