Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZADAR

Manipulirali cijenom i kupnjom dionica: Oštetili dioničarsko društvo za 120 milijuna kuna

Sud
Foto: pixabay
28.06.2019.
u 14:47

Nakon žalbe malih dioničara, nadležni trgovački sud, kao i Visoki trgovački sud tijekom 2016. godine su pravomoćnom presudom poništili odluku o dokapitalizaciji te je vlasništvo nad dioničkim društvom vraćeno u prvotno stanje.

Iz PU zadarske priopćavaju kako su proveli kriminalističko istraživanje nad tri osobe koje se sumnjiči za zloupotrebu položaja i vlasti. Protiv sve trojice je Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena kaznena prijava.

Riječ je o 68-godišnjaku, direktoru dioničkog društva sa sjedištem u Zadru, 65-godišnjaku koji je većinski vlasnik tog društva i 48-godišnjaku koji je član uprave i savjetnik direktora.

U 2010. godini predložili da se donese odluka o 80.000 novih dionica koje bi se prodavale po cijeni od 10 kuna po dionici, iako je njihova vrijednost tada bila oko 200 kuna.

Osim toga, predložili su da se direktorovom savjetniku jedinom omogući upis tih dionica. Odluku su izglasali i savjetnik direktora je za 800.000 kuna, a vrijedile su 121,5 milijuna kuna, kupio sve dionice i dobio 34 % vlasništva. 

Te novce je posudio od 65-godišnjaka i godinu dana nakon toga mu je vratio s tim navedenim dionicama, prenijevši tako svih 80.000 na njega. Tako je 65-godišnjak stekao 76 posto udjela društva. To znači da je stekao apsolutnu mogućnost donošenja svih kapitalnih odluka za društvo.

Nakon žalbe malih dioničara, nadležni trgovački sud, kao i Visoki trgovački sud tijekom 2016. godine su pravomoćnom presudom
poništili odluku o dokapitalizaciji te je vlasništvo nad dioničkim društvom vraćeno u prvotno stanje.
 

Ključne riječi

Komentara 1

RS
rasta sev
15:36 28.06.2019.

Recept L.Kuščevića kako se obogatiti na nepošten način, kupi ispod cijene prodaj po tržnoj cijeni sve u tihom dogovoru unutar zatvorenog kruga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije