Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štrajk učitelja

Manipuliraju li HNS i Blaženka Divjak sindikatima?

Blaženka Divjak na Danima strukovnih nastavnika
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/3
12.10.2019.
u 14:22

Čak i da Vlada ponudi šest posto, ali u obliku dodataka, pitanje je bi li HNS to prihvatio

Nakon što je procurio plan štrajka u školama predviđen za idući tjedan, sindikati su jučer odlučili promijeniti ga. Objavljivat će dan ranije u kojim županijama se koji dan štrajka.

Nastavnicima treba povećati plaće i u obrazovanje treba ulagati. No jesu li ministrica Blaženka Divjak i HNS izmanipulirali sindikate ovim štrajkom? Ta se sumnja javlja među poznavateljima sustava, a temeljena je na specifičnosti sindikalnih zahtjeva koji su do štrajka doveli – inzistiranju na povećanju koeficijenata.

Sindikati, naime, traže povećanje koeficijenata, što je element koji čini plaću, ali nikada nije predmet sindikalnih pregovora, za razliku od osnovice i dodataka. Koeficijente Vlada donosi uredbom, jednostrano, a o druga se dva elementa pregovara. Međutim, ovaj je socijalni konflikt karakterističan upravo po tome što sindikati inzistiraju baš na promjeni koeficijenata, a pritom ih gura ne samo resorna ministrica nego i Vladin koalicijski partner. Koliko je izgledno da Vlada zbog pritiska popusti i preda jedini instrument kojim odlučuje o plaćama u državnom i javnom sektoru?

VIDEO Prosvjed učitelja i profesora

– Čvrsto vjerujem da će se nastavnicima i učiteljima koeficijent povećati. Ne odustajem. U dvije godine pokazala sam da smo, što se promjena u obrazovanju tiče, ustrajni i da je to prioritet. Nastavnicima se status mora unaprijediti, a kada govorimo o statusu, to su i plaće, ali i sustav napredovanja, nagrađivanje i prepoznavanje najboljih, funkcionalno dobro okruženje za nastavnike, ali i osiguranje za razvoj kompetencija – izjavila je jučer Blaženka Divjak.

No da su plaće nastavnika prioritet, znalo se još s početkom njezina mandata. Zašto se onda nije planirala ta stavka u proračunu i osigurao novac, nego se sada pritiscima pokušavaju ostvariti prava? Ministrica na to nije dala konkretan odgovor.

– Škola za život bila je lani, rad s nastavnicima, opremanje škola, za sve provedene aktivnosti planiran je novac. Devedeset posto uloženih sredstava novac je iz fondova EU, a iz fondova se plaće ne mogu isplaćivati. Zato toliko inzistiram da se u proračunu pronađe novac – kazala je Divjak.

Ona je ljetos nastavnicima najavila da Škola za život donosi i veće plaće. Koncem ljeta donijela je i novi Pravilnik o napredovanju i nagrađivanju kojim je uz mentore i savjetnike dodano i novo zvanje – izvrstan savjetnik. I dok zvanja mentora i savjetnika imaju uporište u uredbi o koeficijentima, novo zvanje nema pripadajući koeficijent jer ga nema u uredbi o koeficijentima. Sada je potrebno sve to opravdati i platiti, a ako Vlada ne popusti, to neće biti moguće.

– Čak i da Vlada ponudi 6%, ali u obliku dodataka, pitanje je bi li HNS to prihvatio – govori upućeni izvor.

VIDEO Konferencija sindikalista o štrajku u školama

Komentara 18

KA
Kal
14:40 12.10.2019.

Škola za život i kurikulum su ismijavanje zdrave pameti a gospođu ministarku zaposliti u Vojniću kao ućiteljicu.

IV
IvoDivo
16:11 12.10.2019.

Drugarica divjak i parazitski uhljebi HNS-a plod su bolesnog izbornog zakona koji to omogućuje. Treba uvesti minimalnu kvotu za ulazak u sabor 30 %. ako su jednom SAD-u dovoljne 2 stranke, koliko više maloj Hrvatskoj.

Avatar nisam..robot
nisam..robot
14:52 12.10.2019.

Normalno je da je skola bitna ali to su i cistacice i vozaci buseva, bravari i elektricari. Sto bi bilo bez njih? Ajmo svima placati miliune. Samo se upali tiskara i stampa novac. Kada ne snosis odgovornost onda mozes vaditi iz zajednicke kase i djeliti parcijalno povlastenim skupinama. Glavu u omcu ce stavljati oni koji nose odgovornost za sve skupa samo ne HNS.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije