Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MInistrica obrazovanja

Divjak: Ne odustajem, uvjerena sam da će doći do dogovora

U Šibeniku se održavaju 3. Dani strukovnih nastavnika
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/6
11.10.2019.
u 12:33

Kako doznajemo iz izvora bliskih ministrici ona ostavku neće dati, o njoj ne razmišlja, štoviše - to smatra povlačenjem i odustajanjem od onoga u što vjeruje

Ne odustajem. U dvije godine pokazala sam da smo, što se promjena u obrazovanju tiče, ustrajni i da je to prioritet. Nastavnicima se status mora unaprijediti, a kada govorimo o statusu to su i plaće, ali i sustav napredovanja, nagrađivanje i prepoznavanje najboljih, funkcionalno dobro okruženje za nastavnike, ali i osiguranje za razvoj kompetencija - kazala je Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja u Šibeniku na Trećim danima strukovnih nastavnika komentirajući štrajk koji se danas održava u četiri županije.

Što se nje tiče ne sumnja u uspješnu realizaciju povećanja koeficijenata nastavnicima i profesorima te kaže: “do dijaloga mora doći”. Na pitanja ako ipak izostane dogovor, a Vlada ostane pri svome, što planira i hoće li se povući, odgovara kako je uvjerena da će do dogovora doći. 

Kako doznajemo iz izvora bliskih ministrici ona ostavku neće dati, o njoj ne razmišlja, štoviše - to smatra povlačenjem i odustajanjem od onoga u što vjeruje. 

Misli li da će cirkularni štrajk kojem su se po prvi put priklonili nastavnici prilično razljutiti roditelje koji iz dana u dan saznaju informacije o županijama koje su u štrajku odgovara da je štrajk u nadležnosti sindikata, a ne njezinoj. 

No na pitanja da promjene kreću i da su plaće nastavnika prioritet znali su svi još s početkom njezina mandata, zašto se onda unaprijed nije planirala ta stavka u proračunu i novac nego sada pritiscima se pokušavaju ostvari prava ministrica nije dala konkretan odgovor.

- Škola za život bila je lani, rad s nastavnicima, opremanje škola i za sve provedene aktivnosti planirani su novci. Devedeset posto uloženih sredstva su novci EU fondova a iz fondova se plaće ne nogu isplaćivati. Zato toliko inzistiram da se u proračunu pronađe novac - kazala je ministrica. Isti je odgovor ponudila i nastavnicima kojima je danas održala predavanje u Šibeniku, pozdravivši njih nešto vise od 400, i pozdravivši i one koje štrajkaju i oni koji se neće prikloniti štrajku.

Ključne riječi

Komentara 12

IV
IvoDivo
16:29 11.10.2019.

Ovoj tuki treba dati nogom u guzicu, kao i šaki isprdaka zvanim HNS. Koriste učitelje kao posljednju slamku spasa prije potopa.

PL
plavariba
14:39 11.10.2019.

smiješna žena... sad glumi nešto.. draga je prošle godine dizala ruku za proračun, a znala je da nije u istom planirana povišica za učitelje i nastavnike. .gurala je tu svoju tzv. reformu, a sad se kao čudi kako se nemaema za plaće za učitelje i nastavnike koji , na žalost, moraju dodatno raditi da bi ta tvoje reforma na nešto sliči...... glumata konstantno, odgovara glumici ovo natezanje oko plaća da se ne bi pričalo o potpuno nepripremljenoj reformi (zove se reforma, ali u stvarnosti to je čista magla.......).

RP
rpzagreb
15:07 11.10.2019.

Samo novi izbori nas sve spašavaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije