Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mamić na psihijatrijskom vještačenju: Ja nisam lud!

mamic-txt.jpg
Foto: Marko Lukunić
26.10.2007.
u 15:23

“Državni odvjetniče, može vas biti sram što ste predložili da me se psihijatrijski vještači! Znate li što je vještačenje? Je li netko lud ili nije. Ja sam važna persona u ovom društvu”- ljutito se digao u sudnici zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Zdravko Mamić  obraćajući se tužitelju Silviju Sušecu, koji je predložio sudu da se Mamića psihijatrijski vještači.

Vještačenje je  zatraženo na oklonost Mamićeva stanja svijesti nakon incidenta 2003. u uredu bivše zagrebačke gradonačelnice Vlaste Pavić, kada se potukao s pročelnikom  Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša Miljenkom Mesićem zbog negativnog mišljenja Zavoda o gradnji Mamićevih nebodera.

Kako se Mamiću sudi zbog uništenja službene isprave, te za prijetnju Mesiću, vještačenjem će se    utvrditi i   stanje svijesti i namjera Mamića da kod Mesića izazove strah, te je li se ponašao u afektu.  No, dokazni prijedlog tužiteljstva koji često okrivljenicima u sudskim postupcima ide u prilog Mamić je shvatio kao napad na sebe, kao da ga se vještači je li općenito ubrojiv ili nije.    

- Može li grafološko vještačenje gospodina tužitelja koji je potpisao takav prijedlog pokazati je li on ubrojiv? Kako vas nije sram, kako te nije sram - obraćao se tužitelju ogorčeni Mamić, malo ga oslovljavajući sa vi, malo sa ti.  

Prije nego što je sudac odlučio  o tome hoće li ga se vještačiti Mamić je dopunio svoju obranu:
- Projekt gradnje nebodera bio je enorna investicija i za mene i Zagreb. Uložio sam u njega i babovinu i djedovinu i zadužio se kod banaka. Taj dan u uredu Vlaste Pavić,  kada je Tamara Petrić počela čitati negativno mišljenje Gradskog zavoda o projektu gradnje nebodera,  bio sam s nogom u gipsu, sa štakama pored sebe..

Pao mi je mrak na oči, podigao sam se na jednoj nozi  i istrgnuo taj list iz ruke Tamare Petrić i uhvatio Mesića za košulju. Natezali smo se, pa su nas  primirili, a ja sam poslije, okrenut leđima Mesiću, dobio štakom po glavi i završio u bolnici. Da nisam utržio tu lokaciju vjerojatno bih završio s pištoljem na sljepočnici jer bih izgubio sve što su mi baka i djed ostavili i  što je generacijama stvarano - branio se Mamić.

A onda je opet izgubio kontrolu i povisio glas:
- Ovo je apsurd. Tužitelj  je toliko bešćutan i bezobrazan da traži moje vještačenje. Vještačenje će pokazati da je moj IQ u odnosu na njega kao kod Anštajna! Kad radimo predstavu, radimo je do kraja. Tužiti ću Mesića za izgubljenu dobit i za nanošenje teških ozljeda...

Nekoliko trenutaka poslije Mamić se ispričao sucu i svima u sudnici zbog verbalnih eskapada očito se još nadajući da vještačenja neće biti.
-Nikada nisam prijetio Mesiću da ću mu presuditi ja ako neće sud. To je nemoguće, ja imam srce i snagu ali ta prijetnja je nespojiva s mojim mentalnim sklopom. Ja ne želim Mesiću zlo... Poslije tog incidenta ispričao sam mu se nekoliko puta.... -govorio je.

 Potom je sudac Marijan Bertalanič odlučio da se Mamića psihijatrijski vještači na okolnosti koje je predložio tužitelj, rekavši mu da je obvezan surađivati s vještakom dr. Davorom Zdunićem.

- S vama će se vještak samo obaviti razgovor. I ništa više - kazao je sudac.
- Mogu li reći samo još jednu rečenicu - pitao je Mamić suca.
- Molim te, nemoj - molio ga je odvjetnik Milenko Umičević.
- Ne, molim ja tebe...- nije se dao Mamić. Pa je opet izgubio kontrolu   

-Oću da znate vas dvojica (govori sucu i tužitelju) da imam dvije malodobne kćeri koje će trpjeti zbog ovoga. Vi ste uzeli sebi na savjest da me vještačite. Kapa vam do poda! A ja sam se još maloprije svima poklonio i ispričao u sdunici. Svaka vam čast, egzibicionisti jedni..... vikao je Mamić izlazeći iz sudnice.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije