Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA IZBORA

Mamić: Kolakušić može biti ozbiljan izazivač na predsjedničkim izborima

Foto: Screenshot
1/6
27.05.2019.
u 17:17

Rekla je i kako je Bernardić pozivanjem Mirele Holy pozvao ljude koji su se udaljili od SDP-a da se ponovno vrate stranci.

Izlazne ankete ponovno su odrađene odlično - rekla je stručnjakinja za odnose s javnošću Ankica Mamić koja je jučer u našem studiju dobro prognozirala da će SDP osvojiti 4 mandata na izborima za Europski parlament.

Objasnila je i kako je na izlaznim anketama vidjela da je razlika između SDP-a i HDZ-a bitno manja te da je onda zaključila da će taj 'viseći' mandat, koji nije bio niti HDZ-ov niti SDP-ov, već mandat propalih lista, pripasti SDP-u jer su ipak uspjeli smanjiti razliku.

- Stvari treba gledati precizno. HDZ je na ovim izborima dobio 244 tisuće glasova, a na izborima za EP prije pet godina su u širokoj koaliciji dobili 380 tisuća glasova. Tada je najviše glasova dobila Ruža Tomašić 110 tisuća i Marijana Petir 50 tisuća. Oni jesu izgubili, ali ne toliko dramatično u glasovima kako to izgleda u mandatima - rekla je Mamić.

- SDP je zapravo sada dobio dva mandata u odnosu na prošle izbore, s tim da je ovaj četvrti volatilni, vidjet ćemo što će s tim biti. Mislim da gospodin Bernardić ima puno sreće, a ne malo sreće - rekla je Mamić.

Smatra da Bernardiću 'treba odati priznanje' i da je pogodio strategiju

- SDP je procijenio da ide s poznatim imenima. Ta je strategija za njega bila dvostruki 'win' - rekla je Mamić i objasnila da ako ova lista izgubi izgubile su 'Milanovićeve zvjezde', a ako dobije dobila ih je stranka koja ih je pustila na izbore.

Rekla je i kako je Bernardić pozivanjem Mirele Holy pozvao ljude koji su se udaljili od SDP-a da se ponovno vrate stranci. 

Može li uspjeh SDP-a biti vjetar u leđa Milanoviću?

- Do neke mjere - smatra stručnjakinja Mamić i dodaje kako će predsjednički izbori biti obilježeni onime čime su bili obilježeni i ovi izbori, a to je da su sve stranke izgubile.

- Stvarni pobjednici ovih izbora su Mislav Kolakušić i Marijana Petir - rekla je Mamić. 

U kakvoj je poziciji Plenković?

- Mislim da mu nije lako. Mislim da se neće ništa dramatično dogoditi. Plenković će ostati premijer i predsjednik stranke ali je oslabio - objasnila je Mamić.

Smatra i da u ovom slučaju 'nema nikakvih labuda, ni crnih, ni bijelih'.

Predsjednički izbori

- Najveći gubitnici ovih izbora su političke stranke. Sva istraživanja pokazuju da građani nemaju povjerenja u političare. Mislim da bi bilo dobro da se velike stranke počnu baviti malo reputacijskim menadžmentom - rekla je.

Smatra da će na idućim predsjedničkim izborima prava bitka biti u prvom krugu te da više šansi imaju kandidati koje dolaze iz drugih područja.

Rekla je kako Mislav Kolakušić može biti ozbiljan izazivač na predsjedničkim izborima. Govorila je i o Miroslavu Škori kao kandidatu.

- Evidentno je da će se on kandidirati i da je prije istaknute kandidature na 10 posto - rekla je Mamić i dodala da se kampanja već u pozadini vodi.

Komentara 29

HO
horton
17:30 27.05.2019.

Obrazloženje istog broja mandata HDZ/SDP je puno jednostavnije - nezadovoljno HDZ-ovim odmicanjem ka centru i postavljanjem no-name kandidata, dio glasačkog tijela te stranke nagradilo je neke desne opcije (Tomašić, Petir, Hasanbegović). Istovremeno - lijevi birači nisu zadovoljni SDP-om, ali su zbog rascjepkanosti alternativnih opcija i male šanse da one prijeđu prag (Start, Pametno, Možemo,...) neki od njih odlučili igrati na sigurno i glas dati SDP-u. Ta dva događaja utjecala su na izjednačavanje snaga.

DU
Deleted user
18:12 27.05.2019.

Ja sam samo par puta gledao Kolakusica na TV i odmah mi je bilo jasnoi da u Hrvatskoj nema takvog. Komu je on iznenadjenje, nek ode lijecniku.

PI
pinkec
18:56 27.05.2019.

Kolakušić je rekao da može i hoće, što je već i pokazao! Ima moj glas za Predsjednika! Škoro je isto dobar i bolji od svih dosadasnjih Predsjednika, vjerujem bit će dobar u tima sa Mislavom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije