Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europski parlament

Kolakušić: Bit ću šef države, pravosuđa, MUP-a i premijer

Kolakušić osvojio mandat na Europskim izborima i najavio predsjedničku kandidaturu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
27.05.2019.
u 18:32

“Sada s mandatom u Europskom parlamentu imamo kotače od auta, predsjednički izbori će biti karoserija, a onda ćemo na parla-mentarnim izborima staviti motor i mjenjač”, objasnio je Kolakušić svoju viziju preuzimanja Hrvatske u tri izborna ciklusa

Bivši sudac Mislav Kolakušić, koji je na europske izbore izišao sa svojom nezavisnom listom, osim što je osvojio jedan mandat u Europskom parlamentu, drugi je i po broju osvojenih preferencijalnih glasova – biralo ga je 68.882 građana. Izlazne ankete nisu mu davale ni jedan mandat, nije imao TV reklame ni džambo-plakate, no ipak je dobio više preferencijalnih glasova nego HDZ-ovi ili SDP-ovi mandati. Kampanju je, kaže, financirao sam, vlastitom ušteđevinom, a vodio ju je putem društvenih mreža i Google reklama. Zamjera medijima da mu nisu dali dovoljno prostora u kampanji, no i mediji njemu zamjeraju da im se zapravo nije ni javljao kad su ga zvali za komentare.

Pametno je izabrao teme koje je komunicirao u kampanji za Europski parlament, iako one nemaju pretjerane veze s Bruxellesom. Pozornost birača privukao je kritizirajući korupciju koju većina građana prepoznaje kao karcinom društva, ali i pravosuđe o kojem građani oduvijek imaju loše mišljenje. A kad takve kritike dolaze od sad već bivšeg suca, sve izrečeno dodatno dobiva na snazi logikom “tko će bolje znati nego čovjek iznutra”.

U Bruxellesu – zamjenik

No Europski parlament mu je, priznaje, tek stepenica prema onome što ga doista zanima, a to je pozicija premijera, ali istovremeno i ministra pravosuđa te ministra unutarnjih poslova. Do tada će, ipak, biti predsjednik države, pa je tako odmah danas najavio da čim tehnički preuzme svoju poziciju u Europskom parlamentu, gdje se ne planira pridružiti niti jednoj grupaciji, već će ostati nezavisni, kreće u kampanju za predsjedničke izbore koji nas očekuju krajem ove godine.

– Svako mjesto je vrijedno, ne možete mijenjati Hrvatsku ako nemate svog zastupnika u Europskom parlamentu. Netko drugi će me tamo zamijeniti, u glavi imam osobu, ali ima šest mjeseci do tada pa je neću otkrivati – objasnio je Kolakušić što će biti s njegovim mandatom da kojim slučajem postane predsjednik države. Mora, kaže pobijediti u tri izborna ciklusa, pa svoje ambicije uspoređuje s automobilom.

– Sada s mandatom u Europskom parlamentu imamo kotače auta, predsjednički izbori će biti karoserija, a onda ćemo na parlamentarnim izborima staviti motor i mjenjač, bez toga nemamo priču – pojasnio je Kolakušić, no ne i kako bi sve to realizirao. U Europskom parlamentu bio bi, priznaje, tek jedno-dva zasjedanja, dok bi mu njegov tim radio pripreme za sjednice, on bi u Zagrebu dok nema zasjedanja vodio kampanju za predsjedničke izbore.

Da se kojim slučajem prije predsjedničkih održe prijevremeni parlamentarni izbori, onda bi ipak prvo bio premijer, kazao je.

Odbacuje kritike da planom da istovremeno bude i premijer i ministar u dva resora zapravo zagovara autoritativan sustav.

– Tu se vidi enormno nepoznavanje društveno-političkih odnosa i modernih demokracija. Jedino Hrvatska ima 26 ministarstava, 20 pravih, šest lažnih. Pa druge države imaju po 10. Što to znači, da svaki ministar tamo uzurpira po pet-šest ministarstava. Niti jedan ministar ne može provesti u djelo svoj plan i program ako iza njega ne stoji 76 ruku. Zbog toga ja moram istovremeno biti onaj koji drži 76 ruku – pojasnio je Kolakušić dodavši kako je u Švicarskoj, Norveškoj i Nizozemskoj ista osoba istovremeno i ministar pravosuđa i ministar unutarnjih poslova. Premijersku dužnost obnašao bi volonterski, a plaću bi primao kao ministar pravosuđa.

Kolakušićevi birači na njegovoj su nezavisnoj listi zapravo prepoznali samo njega, niti jedan od ostalih 11 kandidata nije dobio više od nekoliko stotina glasova.

Poziv biračima na akciju

– Vodio sam visoko personaliziranu kampanju jer želim reći građanima da ću osobno ostvariti ono što obećavam, tako će građani znati koga pozvati na odgovornost ako ne ispunim dana obećanja – pojasnio je Kolakušić dodavši kako mu mediji nisu davali previše prostora prije izbora, pa nisu ni radili kampanju za ostale kandidate na listi kako se sav njegov posao ne bi “razvodnio”.

Osim medija koji mu nisu davali dovoljno pozornosti, Kolakušić kritizira i sve građane koji nisu izašli na izbore pozivajući ih kako je došlo vrijeme da se aktiviraju ako doista žele promjene.

– Građani moraju shvatiti da bez građanske odgovornosti nema građanskog društva – poručuje Kolakušić građanima. Ponavlja kako se svi oni koji su na ovim izborima osvojili ispod 80 tisuća glasova više ne bi smjeli baviti politikom jer je jasno da ih građani ne podupiru.

Zaključuje da je njegov novi cilj potpora minimalno 600 tisuća građana kako bi realizirao primjene za koje se zalaže.

Komentara 181

AL
Alkana
13:17 27.05.2019.

Ako bi on i postao predsjednik države, u što jako sumnjam, ne znam kako bi mogao ostvariti svoja obećanja obzirom da ništa od toga ne spada u predsjednikove ovlasti. Dakle, mogao bi kao i sada samo pričati i dalje obećavati ...

DU
Deleted user
12:52 27.05.2019.

Ovo obraćanje naši mediji iščekuju kao što se isčekivao Isusov govor na Gori. Stiže novi Mesija Mislav. Kada on dođe na vlast teči će nam bikovsko mlijeko i osinji med.

DU
Deleted user
13:19 27.05.2019.

Još jedan demagog, kandidira se samo za pozicije gdje ima para, a nema nikakvih ovlasti da bi nešto stvarno mogao napraviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije