Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državni zavod za statistiku

Maloljetnici počinili 11 posto manje kaznenih djela, najviše je krađa

policija
Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
11.04.2021.
u 09:45

Državna odvjetništva lani su prijavila 1079 maloljetnika, a sudovi u čak 80% slučajeva izriču uvjetnu kaznu

Broj kaznenih djela koja su počinili maloljetnici smanjen je 11 posto. Prema podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, u prošloj godini državna odvjetništva donosila su odluke nakon prijava za počinjena kaznena djela za 1079 maloljetnih počinitelja. – U odnosu na prethodnu godinu broj optuženih počinitelja pao je deset posto, a broj počinitelja kojima su izrečene kazne ili druge mjere 8,5 posto – izračunali su u DZS-u. Prošle godine evidentirano je 268 maloljetnih osoba kojima su izrečene kazne ili druge mjere, a najviše, 220, bilo je odgojnih mjera. U izricanju kazni ili drugih mjera maloljetnici se dijele na mlađe i starije.

U odnosu na prethodnu godinu broj osuđenih starijih maloljetnika smanjen je 10,3 posto, a broj osuđenih mlađih maloljetnika pao je 4,5 posto. Starijim maloljetnicima izrečeno je sedam kazni maloljetničkog zatvora, što je pad od čak 36,4 posto. U najviše slučajeva, više od polovice, radi se o krađama i drugim kaznenim djelima protiv imovine. Kad se govori o kaznenim djelima punoljetnih osoba, državna odvjetništva lani su podnijela prijave protiv 48.272 građana, što je 8,4 posto manje nego u 2019. godini. Broj optuženih osoba u odnosu na prethodnu godinu manji je 10,6 posto, a broj osuđenih osoba 10,5 posto, ističu u DZS-u. I kod punoljetnih su najčešća kaznena djela protiv imovine, s više od 50 posto udjela, a slijede kaznena djela protiv osobne slobode, s udjelom od 11,6 posto prijavljenih. Najzastupljenija je uvjetna kazna zatvora koju sudovi izriču u čak 80 posto slučajeva.

Ključne riječi

Komentara 1

VI
vidum
19:29 11.04.2021.

Dokaz da su nam mladi sve lijeniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije