Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaljubljenici u tehniku i tehnologiju

Makete tenkova Hrvatske vojske stižu iz Ukrajine: Vozila iz sastava Paukova, Gromova i Tigrova

Zagreb: Svjetski poznati maketar Miguel Jimenez sudjelovao na 12. maketarskom kupu Crna kraljica
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
09.09.2023.
u 15:32

Riječ je o jedinstvenom međunarodnom skupu maketara Crna Kraljica koja se u subotu održava u Zagrebu

Kad se spomenu nazivi Tamiya, Fujimi, Revell, Academy, Italeri, Airfix, Eduard, HobbyBoss, Meng, Trumpeter, G.W.H, Kinetic, Miniart, ICM, AFV Club, Zvezda..., većina ljudi zasigurno će ostati zbunjena. Međutim, maketarima, toj posebnoj vrsti "osobenjaka", ovi nazivi značit će mnogo jer riječ je o najvećim svjetskim proizvođačima maketa.

Pobjednika odlučuju nijanse

U atraktivno ilustriranim kutijama, koje svako malo izbacuju na nezasitno tržište, nalaze se stotine malih i velikih dijelova, setovi s dodatnim detaljima za maketu, uputa za sastavljanje (kod maketara popularna i pod nazivom sastavnica) te jedan ili više araka s taktičko-tehničkim i oznakama državne pripadnosti otisnutim na tankom dekal papiru, poznatim i kao dekali. Uz neke setove maketa proizvođači, poput primjerice Revella ili Airfixa, pakiraju još i bočice s bojom i posebnim ljepilom te kistove za bojenje. Uz dobru volju, trud i vještinu iz te će kutije nastati minijatura nekog povijesnog zrakoplova, tenka, oklopnog ili civilnog vozila ili broda, koja će biti zanimljiv ukras u vašem domu i, što je još važnije, vaših ruku djelo.

VEZANI ČLANCI:

Maketari se druže, rado razmjenjuju iskustva i ideje, nesebično pomažu jedni drugima te se okupljaju na internetskim forumima i natjecanjima poput Crne Kraljice, koja se u subotu održava u Zagrebu. Prilika je to da se vide fenomenalne plastične i druge majstorije domaćih i maketara iz regije i svijeta, koje ocjenjuju stručni suci, koji na takvim događajima paze na svaki, i najsitniji detalj, pa često o pobjedniku odlučuju prosječnom promatraču nevidljive nijanse. U mnoštvu kategorija natječu se svi, od najmlađih do najstarijih. Svaki je maketar na svoj način i zaljubljenik u tehniku i tehnologiju, a kako bi se uopće mogao baviti ovim hobijem, nužna mu je i značajna doza kreativnosti.

Budući da je uglavnom riječ o povijesnim letjelicama, vozilima i brodovima, većina maketara gaji veliku strast i prema povijesti, iz koje konstantno crpe teme za svoje radove. Maketa je utoliko bolja, a i izazovnija za izradu, ukoliko ima neku zanimljivu povijesnu priču i pozadinu. Jako su cijenjene makete zrakoplova velikih asova poput Manfreda von Richthofena (Crvenog Barona), Ericha Bubija Hartmana (najvećeg asa svih vremena s 352 priznate zračne pobjede), Robina Oldsa... ili pak makete čuvenoga njemačkoga Tiger tenka. Osim Crne Kraljice i još nekih natjecanja u Hrvatskoj, postoji niz natjecanja u cijelom svijetu. Nerijetko najzagriženiji maketari, posebice oni malo boljeg imovinskog statusa, znaju prevaliti i tisuće kilometara kako bi sudjelovali na nekom od tih događaja.

Maketarstvo korijene vuče iz daleke 1936. – te je godine britanski proizvođač Frog izbacio seriju maketa u mjerilu 1:72 pod nazivom "Penguin". Iako je većini maketara u svijetu omiljena tema Drugi svjetski rat i svakako je i najzastupljenija u tom plastičnom svijetu, zanimljive su i druge teme poput Prvog svjetskog rata, Vijetnama, Zaljevskog rata i slično. Kad je riječ o domaćoj maketarskoj sceni, najzanimljivije su replike vozila i oklopnjaka iz Domovinskog rata i ostalih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. Pojavio se niz proizvođača koji nude opcije za izradu neke od maketa zrakoplova i tenkova koji su sudjelovali u Domovinskom ratu ili nose sadašnje oznake nekih od vojski ili zrakoplovstava u regiji.

 Tako, primjerice, ukrajinski proizvođač MiniArt (Simferopolj – Krim) nudi cijeli spektar tenkova iz Domovinskog rata. Na jednoj od kutija "CROATIAN T-55A" s maketom tenka nalazi se ilustracija dva hrvatska tenka T-55, od kojih je jedan znamenit tenk s natpisom "Marina". U istoj su kutiji i oznake za T-55 u sastavu 1. gardijske brigade HVO-a "Ante Bruno Bušić" te vozila iz sastava Paukova, Gromova i Tigrova. Na kutiji "T-34/85 YUGOSLAV WARS" s maketom tenkovske ikone, ruskog T-34, nalazi se izvrsna umjetnička impresija tog tenka u bojama HV-a na položaju negdje na južnom bojištu. U ponudi je i serija tenka T-55 u posebnom pakiranju u kojem je oznaka za izradu tenka Armije BiH s neobičnim natpisom "Ajvaz Dedo".

Paprena cijena rijetkih modela

Nisu samo tenkovi iz Domovinskog i drugih ovdašnjih ratova u posljednje vrijeme preplavili maketarsko tržište. Mnogi proizvođači maketa zrakoplova, poput čeških tvrtki Eduard i KP, na svojim kutijama oslikavaju i u njima nude oznake za izradu hrvatskih zrakoplova iz Domovinskog rata. Tako se na Eduardovoj kutiji limited edition nalazi MiG-21 bis HRZ-a, a kutiju KP-a za MiG 21 bis u mjerilu 1:72 krasi umjetnički crtež čuvenog MiG-a Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pod nazivom "Osvetnik Vukovara", i to u letu iznad oštećenog vukovarskog vodotornja. Budući da je riječ o iznimno rijetkim modelima proizvedenim u malim serijama, cijena je poprilično paprena.

VIDEO Maketa prve hrvatske podmornice koja će se uskoro graditi

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije