Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki problem

Trenutačno ne postoji učinkovito cjepivo za afričku svinjsku kugu, a proširena je u više od 50 zemalja

Foto: Srećko Niketić/PIXSELL
1/5
08.09.2023.
u 14:34

Hrvatski lovački savez i Ministarstvo poljoprivrede održali su u petak na osječkom Sajmu lova, ribolova i turizma (SALORI) međunarodnu konferenciju pod nazivom "Afrička svinjska kuga kod divljih svinja – kako prevladati epidemiju"

Afrička svinjska kuga dramatično utječe na sektor proizvodnje svinja u Europi te ugrožava lokalnu i regionalnu ekonomiju budući da je Europska unija najveći izvoznik svinja i svinjskog mesa na svijetu. Europska unija godišnje izveze pet milijuna tona svinjskog mesa diljem svijeta, a uzgoj svinja u Europskoj uniji čini 8,5 posto njezine ukupne proizvodnje. Bolest nije opasna za ljude, ali ima razorne učinke na populaciju domaćih i divljih svinja, njihov uzgoj i gospodarstvo, jer je stopa smrtnosti gotovo 100 posto. Trenutačno ne postoji učinkovito cjepivo za afričku svinjsku kugu, a proširena je u više od 50 zemalja na svijetu – istaknuo je to Ivica Budor, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, u petak u Osijeku. Dodao je kako lovci i dalje aktivno sudjeluju u sprečavanju širenja afričke svinjske kuge u Hrvatskoj.

Naime, Hrvatski lovački savez i Ministarstvo poljoprivrede održali su u petak na osječkom Sajmu lova, ribolova i turizma (SALORI) međunarodnu konferenciju pod nazivom "Afrička-svinjska kuga kod divljih svinja – kako prevladati epidemiju". Cilj je bio ukazati na izazove širenja ove trenutačno najveće epidemije smrtonosne bolesti domaćih i divljih svinja koja je zabilježena i u Hrvatskoj.

VEZANI ČLANCI 

Na konferenciji su bili predstavnici lovačkih saveza, međunarodnih lovačkih institucija i nadležnih ministarstava iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke, Makedonije i Moldavije.

U Hrvatskoj je trenutačno potvrđeno sedam slučajeva afričke svinjske kuge u divljih svinja i to na području Vukovarsko-srijemske i Sisačko-moslavačke županije. Kako bi se podigla svijest o opasnosti afričke svinjske kuge i spriječilo daljnje širenje, Ministarstvo poljoprivrede propisalo je niz mjera. Tako su lovoovlaštenici dužni organizirati traženje uginulih divljih svinja, sanitarno odstrijeliti one koje se sumnjivo ponašaju, a pri ulasku i izlasku iz lovišta obavezno se moraju pridržavati strogih uputa o dezinfekciji odjeće, obuće, opreme i vozila.

Cy Griffin, menadžer u Federaciji europskih lovačkih organizacija (FACE), istaknuo je kako ne postoji jedinstvena mjera koja će riješiti problem.

– Lovcima je potrebna državna potpora za rješavanje problema, što uključuje sredstva za dezinfekciju, financiranje kupnje i izgradnje jama za odlaganje životinjskih proizvoda, hladnjaka, transportnih prikolica za zbrinjavanje lešina divljih svinja, edukaciju šireg društva kako bi se podigla svijest o biološkoj sigurnosti i drugo. Među brojnim obvezama, nova uredba EU zahtijeva da lovci prođu posebnu obuku za prevenciju i kontrolu afričke svinjske kuge – istaknuo je Griffin. Pojasnio je kako trenutačno na razini Europske unije ne postoji koordinirana aktivnost prikupljanja lešina i smanjenja gustoće populacije divljih svinja u zaraženim područjima te da lovačke organizacije trebaju biti uključene u izradu nacionalnih akcijskih planova.

VEZANI ČLANCI 

Inače, jedino je u Hrvatskoj, čulo se, zaraza krenula preko domaće svinje, dok se svugdje u Europi proširila s divljih svinja.

Više od stotinu izlagača okupilo se na 18. po redu sajmu SALORI, a prvi se put održava u novom Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije, što predstavlja, rečeno je, snažan iskorak i za sudionike sajma i za posjetitelje.

– Gotovo je 69.000 lovaca u Hrvatskoj, dakle izuzetno je to važna gospodarska, ali i turistička djelatnost, posebice u Osječko-baranjskoj županiji koja prednjači u kontinentalnom turizmu. Vjerujem da će se i ovim sajmom dodatno promovirati svi potencijali OBŽ, kako u sportsko-ribolovnom, tako i u lovnom smislu – rekao je Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

GALERIJA Osijek: Otvoren sajam lova, ribolova i turizma – SALOR

1/24

– SALORI je već deseta manifestacija u novom Gospodarskom centru, a do kraja godine održat će se još 11 događanja, konkretno dva sajma i devet konferencija. GC ostvaruje svoju ulogu i opravdava veliku investiciju – podcrtao je župan Ivan Anušić.

Sajam se zatvara u nedjelju u 19 sati.

VIDEO Čak mu se i šleperi miču s puta: Opasna vožnja u suprotnom smjeru kod Varaždina

Komentara 9

ZV
Zvuk
15:38 08.09.2023.

Odjednom se pojavi nedavno lijek za Covid, a 2 god. su nas ubjedjivali da samo sa cjepivom mozes prezivjeti. Sad unistavaju proizvodjace mesa diljem Europe, a onda cemo po trgovinama skupo placati skakavce, crve i ostale bube.

ZV
Zvuk
15:36 09.09.2023.

Vidim da je nestao komentar u kojem se spomenulo kako je cjepivo za Covid takodjer imalo pouzdanost od 95 %...... u ubijanju ljudi. Dakle i dalje traje obrana neobranjivog, Covid prijevare!

ŠS
Štap sa glavom
20:36 10.09.2023.

Divlje svinje nam šetaju po gradovima i selima, dolaze u vrtove i dvorišta ljudima a ovi na malo višim funkcijama se prave bedasti. I zbog čega se ne objavi kako je ta kuga stigla u Hrvatsku. Postoji neka priča da bi sve nekomercijalne uzgajivače svinja trebalo eliminirati do 2035. god.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije