Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sisak na Googleu

Makete Staroga mosta, vodotornja i ostalih objekata postavio iz hobija

\'27.7.2011-Sisak-Sisacki informaticar Viktor Bublic radio je 3 d slike Siska za google Photo: Miroslav Santek/PIXSELL\'
Foto: Miroslav Šantek/PIXSELL
1/3
09.08.2011.
u 13:51

Prema statistici klikova moje modele gledali su iz cijelog svijeta - kazuje 38-godišnji Viktor

Izrada raznih maketa popularan je hobi među mnogima, no izradom 3D modela zgrada za internetsku aplikaciju Google Earth ne može se baš svatko pohvaliti. Siščanin Viktor Bublić jedan je od rijetkih na našim prostorima koga je privukla upravo ova aktivnost. U godinu i pol, koliko se bavi 3D modeliranjem, napravio je ukupno 76 "maketa" zgrada u Sisku, ali i drugim gradovima.

Klikovi iz cijelog svijeta

– Google Earth izašao je prije nešto više od pet godina i u većim gradovima već su postojali modeli zgrada, ali u početku samo kao kocke. Kako je vrijeme išlo, modeli su se poboljšavali, a izašao je i program Sketchup za crtanje. Kako mi je oduvijek bila želja baviti se 3D modeliranjem, preko programa sam krenuo i jako mi se svidjelo. Super je osjećaj kad vidite da objave vaš model, kaže 38-godišnji Viktor.

Dok se radovi brojnih modelara mogu vidjeti samo na povremenim izložbama, modele 3D na internetu mogu vidjeti ljudi iz čitavog svijeta.

– Prema statistici klikova moje modele gledali su iz cijelog svijeta, ali najviše je ipak onih iz Hrvatske - kazuje Viktor.

Kad zamijeti neku zgradu koju želi napraviti, prvo ju fotografira iz svih kutova, nakon čega prelazi na izradu modela. Za izradu slijedi neke Googleove smjernice poput toga da na modelu građevine nema reklama te da ne treba biti predetaljan jer produžava vrijeme učitavanja na karti. Ali ipak zgrada mora biti prepoznatljiva, pa da nadoknadi nedostatak detalja, Viktor zalijepi fotografiju na površinu objekta. Kad je proces gotov, maketu "uploada" u program 3D Warehouse i stavi na tlocrt mape Siska. Svi tako postavljeni modeli građevina prolaze provjeru Googlea koja traje tjedan do dva nakon čega su vidljivi svima na Earthu.

Cilj je zgotoviti Prvu ulicu

Viktor je do sada napravio već brojne sisačke zgrade, poput poznate Holandske kuće, Željezničkog kolodvora, zgradu Županijske uprave i slično, a cilj mu je zgotoviti Prvu ulicu. Zanimljiva zgoda dogodila se kod modeliranja Gimnazije.

– Isti dan smo ja i još netko iz Siska napravili model Gimnazije. Na Earthu je objavljen moj jer je bio realističniji, ali ovaj drugi je bio detaljniji - objašnjava Viktor. Nisu sve zgrade koje je napravio sisačke. Prijatelji su mu poslikali crkvu u Baškoj na Krku iz svih kutova pa je obradio i nju, a u svojoj autorskoj zbirci ima i objekt iz Pittsburga, SAD-a.

Komentara 1

LO
LoneWolf
16:53 10.08.2011.

Bravo Viktore, samo tako nastavi. Modeli su odlični.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije