Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAČUNA PREKO MEDIJA

Svađa EU državnika! Macron uzvratio poljskom premijeru: 'Antisemit i mrzitelj LGBT populacije'

EU leaders meet to discuss Ukraine, in Brussels
YVES HERMAN/REUTERS
08.04.2022.
u 21:01

Poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau odlučio je danas zbog Macronovih izjava za Le Parisien pozvati na raport francuskog veleposlanika u Varšavi

Francuski predsjednik Emmanuel Macron opisao je poljskog premijera Mateusza Morawieckog kao “antisemita s krajnje desnice koji uvodi zabrane za LGBT osobe”, uzvraćajući tako udarac u netipičnoj javnoj polemici koju je Morawiecki otvorio kad je u ponedjeljak javno prozvao Macrona zbog pregovaranja s Putinom, usporedivši to s pregovaranjem s Hitlerom.

- Predsjedniče Macron, koliko ste puta pregovarali s Putinom i što ste postigli? Sa zločincima se ne razgovara i ne pregovara, protiv njih se bori. Nitko nije pregovarao s Hitlerom. Biste li pregovarali s Hitlerom, Staljinom, Pol Potom - rekao je poljski premijer na press konferenciji u ponedjeljak, govoreći pod dojmom stravišnog zločina ruskih vojnika u Buči nadomak Kijeva. 

U intervjuu za francuski list Le Parisien, objavljenom danas, uoči prvog kruga predsjedničkih izbora u nedjelju, Macron je odgovorio na kritike Morawieckog tvrdnjom da mu je dužnost razgovarati s ruskim predsjednikom kako bi pokušao pronaći rješenje za mir u Ukrajini.

- Moja je dužnost razgovarati s njim. Neću to prestati raditi. Razgovarajući s njim i s predsjednikom Zelenskim, možemo pomoći u pregovorima. U nekom trenutku će doći do primirja i trebat će izgraditi mir. To se ne može dogoditi bez jamaca, a Francuska je predana tome da bude jedan od jamaca - rekao je Macron. I potom opisao Morawieckog kao antisemita, radikalnog desničara i mrzitelja LGBT populacije. Dodao je kako poljski premijer pokušava pomoći Macronovoj protukandidatkinji na izborima, desničarki Marine Le Pen. 

- Nemojmo biti naivni, on joj pokušava pomoći uoči izbora - rekao je Macron. - Morawiecki je predmet istrage na europskoj razini jer je samovoljno smijenio mnoge suce - dodao je francuski predsjednik. 

Poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau odlučio je danas zbog Macronovih izjava za Le Parisien pozvati na raport francuskog veleposlanika u Varšavi.

Komentara 73

Avatar Uskok
Uskok
22:36 08.04.2022.

Znači Morawiecki je novi heroj normalnih ljudi i normalnih vrijednosti.

SA
SarumanovBrat
21:47 08.04.2022.

To je kao loše?

MH
Max.hr
22:35 08.04.2022.

Le Pen je zadnja šansa antifašizma u Europi .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije