Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI

Lukašenkova milicija u krvi ugušila prosvjede u Minsku

Minsk prosvjedi (1)
Foto: REUTERS/AFP/PIXSELL
1/8
19.12.2010.
u 18:30

U središtu Minska okupilo se oko 15.000 prosvjednika koji su demonstrirali protiv izborne pobjede vječnog šefa država

Bjeloruska milicija krvavo je ugušila demonstracije u sjedištu Minska koje su održane nakon što je na nedjeljnim predsjeničkim izborima pobjedio dosadašnji predsjenik Aleksandar Lukašenko osvojivši skoro 80 posto glasova. Predizborna istraživanja pokazivala su da Lukašenko može računati na 30-ak posto glasova. 

Trg Neovisnosti

Prema promatračima i izvjestiteljima na trgu Neovisnosti u Minsku okupilo se oko 15-ak tisuća neistomišljenika Lukašenka protestirajući protiv izbornih prevara. Specijalni odredii bjeloruske milicije silom su razbili demostraciju upotrebljavajući palice. Priduržili su im se i redovita milicija te civilni policajci koji su često, prema javljanju neovisne bjeloruske televizije Bielsat, radili provokacije. Bjeloruske snage reda privele su oko 400 ljudi a sedam oporbenih kandidata predsjedničkih izbora podjelilo je istu sudbinu. Ni novinari nisu bili pošteđeni tako je bila privedena i novinarka agencije AFP, a novinarka ruske „Novej Gazieti“ Irina Čalip fizički je napadnuta. U ovogodišnim presjedničkim izborima u Bjelorusiji bilo je rekodno puno kandidata, čak 10.

Od devet oporbenih kandidata najviše je osojio Andrej Senniaku 2,5 posto. Sami kanidati ocjenili su da je predizborna kampanja bila dosta liberalna, ali brojenje glasova i rastjerivanje demonstranata je bilo daleko od toga. „ Iako je kampanja bila puno bolja nego prijašnje, događaji nakon završetka glasovanja pokazuju da je bjeloruske vlasti daleko od demokratskog standarda“, komentirao je predsjenik izlaslanstava Europske komisije Poljak Jacek Protasiewicz. Izvještaji promatrača bjeloruskih izbora dijametralno se razlikuju.

 Okretanje leđa

 Dok predstavnici Unije neovisnih postsovjetskih država tvrde da su izbori bili „jako otvoreni te odgovarali općim standarima i demokratskim normama“, predstavnici zemalja EU-a, poput susjeda Poljske, nazivaju brojenje glasova kao „cirkus“. „Članovi komisje okreću se leđima od promatrača dok broje glasove i nakon toga nikoga o ničim ne informiraju“, tvrdi promatrač, poljski parlamentarac Pawel Poncyliusz. 

Komentara 68

Avatar Sidewinder
Sidewinder
20:15 19.12.2010.

Vatika: :) Nemaš ti pojma ni o Mečiaru ni o ekonomiji.

UK
Ugo Kajvez
21:32 19.12.2010.

19.12.2010. u 19:15h vatoka . Sad se i slovenci lupaju po glavi da su presjerali sa privatizacijom ...... . A i priča se da je zato \"maknut\" kačinski .... apropo poljska je rijetka zemlja u EU čiji je BDP u plusu ......

OB
-obrisani-
12:52 20.12.2010.

Ajde sipo odmori svoj mozak. Danas ti je i previse radio. Odo ja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije