Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sam će zatražiti razrješenje

Lozančiću častan otpust, sprečavat će pranje novca

Dragan Lozančić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
01.04.2016.
u 10:05

Lozančić, koji je i državljanin SAD-a, u razgovoru s premijerom kazao je da zbog obiteljskih razloga planira ostati živjeti u Hrvatskoj

Dosadašnji ravnatelj Sigurnosno-obavještajne službe Dragan Lozančić otići će na častan način s mjesta “prvog špijuna” Hrvatske. Doznaje se da će sam zatražiti razrješenje, čime će omogućiti da bude realiziran dogovor između predsjednice i premijera o izboru njegova nasljednika Daniela Markića. Ujedno će, prema dostupnim informacijama, Lozančić odmah dobiti novi posao u Uredu za sprječavanje pranja novca, koji je u sastavu Ministarstva financija. Time će biti ostvarena i Lozančićeva želja da nastavi raditi u nekoj od državnih institucija te da ostane u Hrvatskoj. Lozančić je, naime, i državljanin SAD-a, no u razgovoru s premijerom kazao je da zbog obiteljskih razloga planira ostati živjeti u Hrvatskoj.

Sigurnosni rizik

Bude li realizirana ova najava o “zbrinjavanju” bivšeg ravnatelja SOA-e, to će biti razumljivo rješenje jer ozbiljna država pazi da osobe koje su radile na takvim poslovima ne završe nezbrinute “na cesti” jer to predstavlja i potencijalni sigurnosni rizik za državu. Nakon što su se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Tihomir Orešković napokon uspjeli usuglasiti o imenu nasljednika Markića, trebalo je pronaći i novi način kako razriješiti Lozančića. Kada je na početku veljače predsjednica objavila odluku o razrješenju, navela je kao razlog “povredu Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu”.

Otvoren put Markiću

Da ostaje “kršenje zakona”, protiv Lozančića bi trebalo provesti i istragu. Tako su smatrali u Banskim dvorima pa je premijer odugovlačio s davanjem supotpisa. I predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić upozoravao je da treba donijeti drukčije opravdano razrješenje.

– Ako se inzistira na razlogu kršenja zakona, onda treba i dati dokaze o tome – smatrao je Ostojić. – Mogu se predsjednica i premijer dogovarati o novim imenima, ali moraju prvo sukladno zakonu razriješiti dosadašnjeg ravnatelja s obzirom na to da mu nije istekao mandat – govorio je Ostojić.

Dakle, Markić se ne može pojaviti pred Odborom (koji daje prethodno, no neobvezujuće mišljenje o njemu) dok se ne obavi Lozančićevo razrješenje, ali očito ne temeljeno na tome da je on kršio zakon.

Vijest kako će Lozančić zatražiti razrješenje znači da je postignut dogovor “komotnijem” i za Lozančića časnom rješenju te se otvara put za postavljanje Daniela Markića za novog ravnatelja SOA-e.

>> Grabar-Kitarović i Orešković dogovorili imena čelnih ljudi SOA-e i UVNS-a!

Komentara 79

Avatar Tigar63
Tigar63
10:23 01.04.2016.

Lozančiću a da odeš kod Kotromanovića koji je pobjegao u Ameriku , možda on nešto zna o pranju novca.

RU
rudvanvart
13:15 01.04.2016.

Lozančić će istraživat pranje novca? Znači, Milanovićev brat i tvrtke za koje lobira te poduzetnici iz južne amerike kojima se bavi američa DEA mogu biti mirni. Idem se i ja onda bavit trgovinom investicijskim zlatnim polugama.

DU
Deleted user
10:16 01.04.2016.

zar zaista micanje svih vasih kmerskih poltorna mora imati repove i objasnjavanja zasto? ajde onda vi kada dodjete na vlast ostavite sve od prije i pokazite demokraciju i stovanje nacela demokracije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije