Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državni proračun

Lovrinović: Jasno je da Vlada štiti interese banaka, a ne radnika

Ivan Lovrinović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
21.11.2018.
u 11:06

Jasno je da ne postoji politička volja Vlade za ovakvo rješenje jer Vlada ne želi smanjiti iznos kamate koju žele bankari, tvrdi Lovrinović

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović poručio je danas kako je detaljnom analizom državnog proračuna za 2019. godinu utvrdio kako ima dovoljno novca za povećanje plaća koje traže sindikati javnih službi. Novac se, pojašnjava na konferenciji za medije u Saboru, može pronaći na rashodovnoj strani proračuna koja se odnosi na kamate koje država plaća na kredite i obveznice iz prethodnih godina. Podsjetimo, Sindikati javnih službi traže povećanje plaća od 5,8 posto, što je oko 1,7 milijardi kuna.

- Kroz prihode i rashode proračuna vidimo da Vlada favorizira kapital, a ne rad i radnike, jasno je čije interese Vlada štiti. Država se od 2010. godine zaduživala uz prosječnu kamatu od šest posto, a zbog snažnog pada kamata nakon 2008. godine te su se obaveze države mogle refinancirati uz najmanje dvostruko niže kamate. Te su kamate 2010. godine iznosile 4,6 milijardi kuna da bi ove godine dostigle 10 milijardi, znači udvostručile su se. Da je Vlada refinancirala obveze uštedjela bi oko pet milijardi kuna godišnje što se moglo iskoristiti za rješavanje raznih dubioza u javnom sektoru, ali i za razvoj – objasnio je Lovrinović dodavši kako se taj novac mogao uložiti u obrazovanje i znanost, zdravstvo, za povećanje mirovina...

Jasno je da ne postoji politička volja Vlade za ovakvo rješenje jer Vlada ne želi smanjiti iznos kamate koju žele bankari, tvrdi Lovrinović.

- Vlada bankama želi davati 10 umjesto pet milijardi kuna godišnje. Od 2009. do 2017. godine razne su Vlade povećavale isplatu kamata bankama i fondovima za 100 posto, s 5 na 10 milijardi kuna godišnje, dok su plaće zaposlenima smanjili 15 posto. Zatražio je hitnu preraspodjelu u strukturi rashoda proračuna u korist radnika kako bi se poboljšao njihov standard i zaustavilo iseljavanje – zaključio je Lovrinović.

>> Pogledajte izlazak Ivice Todorića iz Remetinca

Komentara 11

MV
Mijat vrdoljak
11:24 21.11.2018.

Kakve bljuvotine ovaj samoprozvani guverner iznosi.

Avatar gordi
gordi
11:48 21.11.2018.

ukinut županije,gradove,opčine a sve njihove lidere,uhljebe,političare doživotno na Goli Otok uz prisilan rad..prije toga sve im oduzet..to je jedini spas za Hrvatsku koju su ovi opustošili i uništili

Avatar GRDASIC
GRDASIC
11:47 21.11.2018.

Pitanje radnika i radničke klase, danas je prioritet mladih ljudi, da što prije napuste ovu korumpiranu žabokrečinu koju zovu državom. I mladi roditelji od ranih dana planiraju za svoju djecu najbolje, najprije i prioritet je učenje stranog jezika, francuski, engleski i njemački pa i ruski je sad na cijeni. Dakle mladi koji bi trebali biti okosnica razvoja Hrvatske odlaze već unaprijed.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije