Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
usvojila mjeru

Louisiana šesta američka država koja zabranjuje pobačaj

ginekologija,abortus
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
31.05.2019.
u 13:00

Louisiana je time postala peta država koja ima takav zakon, nakon Mississippija, Kentuckyja, Ohija i Georgije. Alabama je otišla korak dalje i zabranila doslovno sve pobačaje.

 Guverner Louisiane John Bel Edwards potpisao je zakon kojim se zabranjuje pobačaj moguće već i u šestom tjednu trudnoće, čime se pridružio čelnicima još pet konzervativnih južnih američkih država koje su ove godine usvojile sličnu mjeru.

Edwards je potpisao zakon koji je prethodno usvojen i u Zastupničkom domu i u Senatu Louisiane u kojima većinu imaju republikanci. 

Službeno, pobačaj se zabranjuje kada se "detektiraju otkucaji srca ploda", što se može zbiti već u šestom tjednu trudnoće.

Iznimka je jedino situacija u kojoj bi život majke bio ugrožen. Silovanje i incest nisu argumenti za izuzeće. 

Louisiana je time postala peta država koja ima takav zakon, nakon Mississippija, Kentuckyja, Ohija i Georgije. Alabama je otišla korak dalje i zabranila doslovno sve pobačaje. 

U svim navedenim državama, do Louisiane, guverneri koji su potpisali zakone su republikanci. Edwards je, međutim, demokrat. Sponzor zakona, državni senator John Milkovich isto je demokrat. Iako su svojim stavom o pobačaju iznimke u Demokratskoj stranci, obojica su u svojim političkim karijerama i ranije naglašavala da su protiv pobačaja. 

Zakon u Loiusiani, međutim, neće stupiti na snagu sve dok o zakonu u susjednom Mississippiju, koji je blokirao niži sud, ne odluči savezni žalbeni sud. 

Niti u ostalim navedenim državama zakoni zapravo nisu stupili na snagu i očekuje se da će svi biti preispitivani na sudovima. 

Američki mediji pišu kako je na djelu evidentan trend konzervativnih zastupnika i aktivista "za život" da se poništi presuda Vrhovnog suda u slučaju Roe vs. Wade iz 1973. godine kojim na saveznoj razini dopušteno pravo na pobačaj. Nadaju se da će nova ograničenja pobačaja dospijeti do najvišeg američkog suda gdje bi dva nova konzervativna suca koje je imenovao predsjednik Trump mogla pomoći da se obori Roe vs Wade.

Stručnjaci, pak, tvrde da je formulacija o "otkucajima srca" manipulativna, uz to što u šestom tjednu trudnoće većina žena još niti ne zna da je trudna. 

"U toj fazi trudnoće to nije plod nego zametak veličine sedam do osam milimetara. Ono što se tada može detektirati nisu otkucaji srca nego električna aktivnost nakupine stanica koje su programirane da se kasnije razviju u srce", rekla je Jennifer Kerns, profesorica ginekologije i opstetricije na Kalifornijskom sveučilištu (UC). 

 "Otkucaji srca" namjerno se pogrešno koriste kako bi zamaskirali "pravu namjeru zakonodavaca, a to je da se, u biti, pobačaj potpuno zabrani", rekla je.

Ključne riječi

Komentara 3

VJ
vjaceslav
13:18 31.05.2019.

nije srce! naime "Ono što se tada može detektirati nisu otkucaji srca nego električna aktivnost nakupine stanica koje su programirane da se kasnije razviju u srce" - a otkriće i najsitnije bakterije na nekom planetu bio bi dokaz postajanja života na njemu dok plod u majci nije živo biće!?!?

Avatar Balcanicus
Balcanicus
04:34 02.06.2019.

Njihalo uvijek ode na drugu stranu prije nego što se zaustavi u sredini. Previše je otišlo u lijevo, ovo je samo početak.

Avatar Tračalo
Tračalo
13:58 31.05.2019.

živo ljudsko biće je onda kad je svijesno svojeg postojanja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije