Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jačanje odnosa

Londonski gradonačelnik razmatra ponovno pridruživanje europskoj carinskoj uniji

FILE PHOTO: Ramadan lights switch on in London
Foto: ANNA GORDON/REUTERS
20.01.2024.
u 16:11

Sadiq Khan, londonski gradonačelnik, izrazio je stav o potrebi jačanja veza s Europskom unijom nakon brexita, uključujući razmatranje ponovnog pridruživanja europskoj carinskoj uniji.

Londonski gradonačelnik iz britanske oporbene Laburističke stranke rekao je u subotu da bi trebalo razmotriti ponovno pridruživanje europskoj carinskoj uniji, odnosno jačanje veza s Europskom unijom nakon brexita. Gradonačelnik Sadiq Khan je rekao da bi ponovno pridruživanje trgovinskom savezu trebalo biti na stolu pri ovogodišnjoj reviziji sporazuma o povlačenju iz EU-a. 

"Razgovarajmo. Danas ne govorim da bismo se trebali ponovno pridružiti Europskoj uniji. Ono što govorim je da je (ministar vanjskih poslova u sjeni) David Lammy na dobrom tragu kada kaže da bismo trebali imati bliži odnos s Europskom unijom", rekao je Khan na konferenciji Fabijanskog društva u Londonu u subotu.

Dodao je da je "gospodarska cijena ovog krajnje teškog brexita ogromna", kritiziravši pritom "omertu" iliti zakon šutnje zbog kojeg se "ne može govoriti o bliskosti s Europskom unijom, pridruživanju jedinstvenom tržištu, pridruživanju carinskoj uniji". Ministar u sjeni za Sjevernu Irsku Hilary Benn je istaknuo koristi snažnijeg saveza s europskim blokom usred sve veće geopolitičke nesigurnosti.

POVEZANI ČLANCI:

Rekao je da će EU "uzdahnuti" ako Laburistička stranka pobijedi na općim izborima kasnije ove godine. "EU se malo umorio od pregovora s Britanijom", rekao je u svom govoru na konferenciji.

"Također mislim da će s vremenom doći trenutak kada ćemo se pogledati preko Kanala i reći 'znate što, i dalje smo veliki i važni trgovinski partneri, i dalje smo prijatelji i saveznici, surađujemo u vanjskoj politici i sigurnosti i trebamo to više činiti ... pa ne bi li imalo smisla da imamo bliži odnos?'". Kazao je da je ovo važno za gospodarstvo i "izgradnju saveza u opasnom svijetu".

VIDEO Za ne povjerovati: Slučajno probušili metro tijekom građevinskih radova na površini u Istambulu

Komentara 5

TR
trpimir2022
14:55 21.01.2024.

EU pleše po britanskim notama. Kad požele iziđu van, pa se vrate kad se predomisle. EU komisija im jede iz ruke.

CR
crocro
07:51 21.01.2024.

Britanci shvaćaju katastrofalnu pogrešku Brexita, koja se dogodila u jedno drugo vrijeme kada nisu predvidjeli što dolazi u slijedećim godinama na zemljopisno-političkoj karti svijeta. Sada se Britancima dogodilo da nisu niti amerikanci a niti europljani. Jedina spojnica britanaca između ta dva pojma je NATO. Britanci su se našli na vjetrometini gospodarske osamljenosti, a računali su na samostalni gospodarski uzlet osamostaljivanjem i odvajanjem od EU. Sada kada to ne funkcionira na očekivani način, sada će najprije pokušavati restituirati spojnicu s EU u obličju carinske unije a budućnost ne isključuje i politički povratak u EU. Iz svega proizlazi da se u današnjim zemljpisno-političkim previranjima isplati biti u zajednici velikog političkog bloka nego samoslatlo solirati i biti ne vjetrometini nečijih političkih i dr. apetita. Da se Hrvatska nije na vrijeme priključila EU, danas bi bila nestabilna zemlja, prisiljena biti u suživotu sa Srbijom i drugim nestabilnim državama bivše propale tvorevine, za koje se ne zna kuda će se opredijeliti i u kojima su previranja, nestabilnost i nesigurnost. Hrvatska je u klubu civiliziranog svijeta. U koji će se prije ili kasnije vratiti i Velika Britanija.

ST
stomiovotreba
23:39 20.01.2024.

Godišnji prihod prosječnog Hrvata je $17,685, a Londonca $56,836. Izgleda da im gradonačelnik zna što radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije