Lokali postali oglasne ploče, kuhara nema ni za 20.000 kn
Veliki hotelski lanci reagirali su na vrijeme i našli radnike, mali ih više ne mogu namamiti ni visokim plaćama. Trenutačno je oglašeno 26 tisuća radnih mjesta
Komentari 151
sve se vraća sve se placa godinama izabljivali i sad došlo na naplatu
Nisu plaće problem!!!!!!!! ljudi dođu zbog plaća ali kad vide uvjete u kojima se radi i kako se ponašaju prema njima, odu nakon tjedan dana. Nećakinja i njezin dečko su otišli raditi na otok kod Dubrovnika. Unazad 5 godina kako su studirali, radili su na sjevernom Jadranu i rekli su, ajde idemo probati na jug, više nemamo brige oko fakulteta i jer ih je privukla veća plaća, ako nas već iskorištavaju kao i ovi na sjeveru, neka nam barem bolje plate... izdržali su tjedan dana i to jedva a prava sezona nije ni počela... uz naravno poslove koje trebaju raditi, dobiju dodatnih poslova koje nemaju veze sa onime što rade, sretni su što imaju jednu pauzu za ručak, a rade najmanje 13 sati...
Sve je ovo bilo za očekivati ulaskom u EU. Plaće duplo manje nego vani ( masa kuhara radi za 8-10 tisuća kuna ) a radni uvjeti ispod svih normativa i još najmanje 10-12 sati dnevno smjena !
Doslovce svi privatnici varaju državu na porezu a radnike gledaju kao da su sluge. I sam svakr sezone radim s jednim voćarom, dnevno se u prosjeku proda podvije do tri tone voća i povrća a nekad i pet tona aa on piše dnevno oko 160. kila i na to plaćs porez a radnike prijavljuje. na markicu i to samo onda kad dobije dojavu od inspektora da će taj dan doći u nadzor. Plaćao je do ulasja u EU. 10. Kuna na sat a radilo se čak i po 18 sati dnevno svaki dan i Nedjeljom a nikad menje od 12. Sad plaća i 30. Ali nitko više neće da radi. Eto dobre strane ulaska u EU.
Zaposlite rodbinu bližu i daljnju
Došla rit na šekret.....
He,he,he!robovlasnik-restorandžija razmišlja za 3 ljetna mjeseca namirit ću sebi za cjelu godinu a tko hebe osoblje!Tako oni razmišljaju!Zarade su enormne a ženu kuharicu želi platiti 3800kn i da radi ko rob!Nek sad sami kuhaju i ostat će im više ilili nek plate extra!Tko je ulagao u radnike taj će sad profitirati!
"...ili su u srednjoj i starijoj životnoj dobi pa ih poslodavci neće." Ovakvi vani itekako mogu dobiti posao, a naši vrli poslodavci neka čekaju da i ovi odu pa neka nastave jaukati. To je valjda mentalitet naših poduzetnika. Htjeli bii Katicu za sve (20 godina, sa 5 godina radnog iskustva, 2 diplome i znanje minimum 3 jezika), a platili bi ju po mogućnosti hranom i smještajem.
20 000 kn plaće za rad u sezoni. Od jutra do mraka, Podravci bi rekli - od ve do ve. A onda opet četiri ili pet tisuća preostali dio godine uz napomenu poslodavca da je to velik novac. I sad se svi čude, 20 000 kn pa nitko neće??? Umjesto što se čude, neka zasuču rukave. Ili neka otvore novčanike! Kroz cijelu godinu.
Ugostitelji ne izdavaju racune.konkretno boravio u Djakovu 5.dana.Pola lokala nije mi izdalo racun za kavu ,barem njh cetiri
Tako i treba, htjeli ste robove koje ćete izrabljivati sad si sami kuhajte!!
Neka im sad rade zena i djeca!Sta su htjeli to su i dobili.Njima vile,jahte i bijesni auti a radnicima crkavica!? Dabogda svi stavili kljuc u bravu!
Poslodavci su najvise pridonijeli tome, da mladi ljudi masovno bjeze iz robovlasnickog drustva. Nigdje u svijetu gastronomija nije posebno pozeljno radno mjesto, ali kada vas jos poslodavac skoro po pravilu vara i laze, onda je za ocekivati da ljudi bjeze. Sada imaju to sto su stvorili, pa neka se sa time nose.
moja prijateljica je radila prošle sezone na Ugljanu...pošto nije dobijala plaću vratila se natrag u Zagreb....eto.
20 000 kuna moze vidjeti na televiziji
U jednu ruku mi je drago da su hrvatske "gazde" sada prisiljeni razmišljati o tome kako radnika pridobiti i zadržati, najvažniji faktor je naravno uvijek bio i ostao neto plaća / po efektivnom satu rada.
Sad si zamisli svih ovih godina koliko su ugostitelji(ne svi) zarađivali...nisu plaćali porez,nisu plaćali radnike pošteno,zakidali ih za prekovremeno,gnječili ih maksimalno....i onda baš ti iz morskog-turističkog priobalja najviše reže i laju na maminju zbog neplaćanja poreza:))))
Šta bi dali poslodavci da se vrate vrimena kad je bilo ako nečeš raditi ima tko hoče. Kad su na zavodu za zapošljavanje savjetovali da prilikom razgovora za posao ni slučajno ne spominješ plaču, več stalno ponavljaš ja želim raditi ja hoču raditi ja sam spreman raditi bilo što. E to su bila vremena je li tako poslodavci.
Poznanik mi radi u Svicarskoj kuhar za 3 plaće u Poreču ili Rovinju!
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
Najveća laž o poslu. Situacija je takva: Razgovaraš telefonom uvjeti super, smještaj sve ok. "Dođite malo prije sezone da upoznate kartu, ponudu i da se malo organizirate." Dođeš ranije , vidiš još je gradilište a ne restoran, sve prljavo napa masna i imaš kaj raditi 10 dana. smještaj katastrofa , natiskani u jednoj većoj sobi. uređuješ okoliš. I počinju dolaziti neki zalutali gosti ostavi sve presvlačenje , pranje. Poslužiš goste, natrag u radno odijelo (trenirka koju si sam donesao) užas. Sezona počinje a restoran pun lijenih "rodica, punica, baba , stričeva i svaki ti je šef, a gazd ima ih najmanje dva. Radiš najmanje 10 ponekad i 16. Vučeš ko manijak za cijelu rodbinu cijelo ljeto da bi ti na kraju pitao cinično:" A koliko si bakše zaradia cilo lito" Valjda misli da sam je trebao s njima podijeliti? Ne hvala nikad više na more. To nije samo moje iskustvo. Ima još toga ali dosta za sada.