Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predstečajne

Linić: Suci nisu svete krave! Suci: To je sramotno!

'18.07.2013., Zagreb - U Banskim dvorima je odrzana redovita sjednica Vlade RH. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
24.07.2013.
u 07:40

Poslodavci: Otvaranje mogućnosti da je predstečaj neustavan stvara opasan pravni vakuum koji može imati ozbiljne posljedice

Nakon što je prespavao noć ministar financija Slavko Linić odlučio je još žešće napasti suca koji je zaustavio postupak predstečajne nagodbe Dalekovoda i odlučio neke odredbe zakona po kojem se provode poslati na ocjenu ustavnosti.

Vidim, a ne smijem reći

– Ni jedan sudac nije sveta krava. Nismo reagirali u slučaju Industrogradnje. Taj je sudac napisao optužnicu. Sudac koji sebi dopušta da kriminalcima proglašava izvršnu vlast i parlament, on je takva sveta krava koja neće imati zaštitu – odgovorio je Linić sucu Mislavu Kolakušiću koji se javnosti obratio riječima: "Neću suditi po principu vidim, a ne smijem vidjeti."

Vidio je Kolakušić da zakon privilegira neke vjerovnike. "Stekao sam uvjerenje da pojedine odredbe tog Zakona i njihova primjena predstavljaju povredu Ustava i drugih zakona na štetu vjerovnika, državnog proračuna, a time i svih građana, dok pojedinim vjerovnicima omogućuju povoljnije uvjete ostvarivanja njihovih potraživanja", stoji u Kolakušićevu priopćenju.

Linić s druge strane tvrdi da sudac ne može i neće zaustaviti nagodbe, ako mu to ne odobri kolegij sudaca Trgovačkog suda. Zato je uvjeren da od zaustavljanja drugih nagodbi neće biti ništa.

– Ocjenjujem da je ta osoba zbrkana. On govori o tome da se ne može njemu reći da u 15 dana mora donijeti rješenje, ali nigdje ne govori o neustavnosti – kazao je Linić pa pojasnio da je spreman produljiti rok, ako postoji potreba, ali ne na pet mjeseci ni godinu dana.

Međutim, ako suci ipak zakompliciraju stvar i odluku o nagodbama odvuku do jeseni, Linić najavljuje da će dignuti deblokade računa i omogućiti nove blokade.

– Ne zanima me što će nakon toga biti. To je pitanje za pravosuđe i njihov problem koji će sami izazvati – poručio je Linić čime je lopticu odgovornosti za potencijalno vrlo teške posljedice ukidanja predstečajnih nagodbi prebacio na suce. Kao primjer posljedice na gospodarstvo uzeo je Linić Dalekovod, kojeg se, kaže – uništava! Tvrtka je već odbijena na jednom domaćem natječaju, a na međunarodni natječaj u Norveškoj izašla je uz pomoć garancija HBOR-a i Linićeva pisma u kojem investitora uvjerava da će nagodba brzo i uspješno završiti.

– Čak 1900 ljudi zaposleno je u Dalekovodu. Zanima li tog suca sudbina tih ljudi? Ma što ga briga – kazao je Linić o Kolakušiću.

Stečaj naplati 10 %

I Hrvatska udruga poslodavaca jučer je izrazila zabrinutost zbog pravnog zapleta koji je izazvala odluka o zaustavljanju predstečajne nagodbe Dalekovoda. "Otvaranje mogućnosti da je zakon neusklađen s Ustavom stvara opasan pravni vakuum koji može imati ozbiljne negativne posljedice, ne samo za gospodarstvo već i za društvo", kažu poslodavci. Pozivaju sve relevantne sudionike da se uključe kako bi se stvorilo kvalitetno i provedivo konačno zakonsko rješenje. Uz socijalne partnere, donositelj zakona treba konzultirati najširi stručni tim koji može zakonsko rješenje sagledati iz svih aspekata njegova utjecaja, predlaže HUP i ističe da oni institut predstečajne nagodbe smatraju dobrim rješenjem koje može ubrzati restrukturiranje domaćeg gospodarstva i tako stvoriti preduvjete za oporavak ugroženih tvrtki te očuvanje radnih mjesta.

Kako bi dokazao važnost i uspjeh predstečajnih nagodbi u usporedbi sa stečajem Linić je iznio i najnovije podatke o naplati potraživanja. Do ponedjeljka su 4692 tvrtke tražile nagodbu zbog dugova od 46,8 milijardi kuna. U tim tvrtkama radi 40 tisuća ljudi. U 650 prihvaćenih nagodbi dogovorena je naplata dugova od 11 milijardi kuna, a u njima radi 11.625 zaposlenika. Trgovački sud potvrdio je 84 nagodbe čime su spašena 1632 radnika i dogovoren je način otplate dugova od gotovo milijardu kuna. U likvidaciju idu 2863 tvrtke čiji su prijedlozi za nagodbu odbačeni. 

>> Linić uzvraća: Ovo je sučeva optužnica protiv vlasti!  

>> Sudac oštro Liniću: Ne radim po principu 'vidim, a ne smijem vidjeti'

>> Predstečajne nagodbe: Prijeti 4900 stečajeva i 40 tisuća otkaza

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije