Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
THE LANCET OBJAVIO STUDIJU

Lijek za astmu budezonid pomaže kod teškog oblika COVID-19

Cijepljenje građanja na Zagrebačkom velesajmu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
15.04.2021.
u 14:57

Ako se pokaže da je budezonid koristan, mogao bi se početi primjenjivati odmah jer je već klinički testiran i dostupan

Bilo je već lijekova za druge bolesti koji su u početku obećavali da će znatno olakšati borbu protiv bolesti COVID-19. Za rijetke se lijekove to i dokazalo, primjerice, za kortikosteroid deksametazon.

Sada se puno govori o još jednom kortikosteroidu, budezonidu, pa je u časopisu The Lancet izašla studija o drugoj fazi kliničkog ispitivanja na kojoj su postignuti jako dobri rezultati. Lako je pronaći definiciju budezonida koji se može pronaći primjerice i pod imenom Formoterol, a taj lijek proizvodi Teva.

Budezonid je izrazito jak kortikosteroid lokalnog djelovanja (200 puta jači od kortizola i 15 puta jači od prednizolona). Interesantno je da se budezonid koristi u liječenju astme i neinfektivnog rinitisa. Isto je tako zanimljivo da se budenozid ne ubrizgava nego se – inhalira. Sve te činjenice poprilično su zaokupile javnost, što nije ništa neobično jer odobreni lijekovi za koje je utvrđeno da su efikasniji u tretmanu bolesti izazvane novim koronavirusom doista su rijetki.

Osim deksametazona, u Sjedinjenim Državama je odobren i remdesivir, lijek inače smišljen protiv ebole, a potkraj prošle godine i Europska unija naručila je 500.000 doza. Stručnjaci koji potpisuju studiju pod imenom “Inhaled budesonide in the treatment of early COVID-19 (STOIC): a phase 2, open-label, randomised controlled trial” u časopisu The Lancet primijetili su da je među oboljelima od COVID-19 jako malo onih s kroničnim respiratornim bolestima poput astme, primjerice. I to ih je navelo na dodatna istraživanja.

Utvrdili su da ovaj lijek protiv astme skraćuje oporavak starijih od 65 godina, pri čemu se tretman sastoji od dvotjednog inhaliranja lijekom dva puta dnevno. Naš ugledni molekularni biolog prof. dr. sc. Nenad Ban sa švicarskog Saveznog tehničkog sveučilišta ETH u Zürichu potvrđuje kako rezultati koji su pred nekoliko dana publicirani u časopisu The Lancet upućuju na to da lokalni kortikosteroid budezonid koji se koristi u liječenju kronične astme kao lijek koji se inhalira može smanjiti teške simptome COVID-19 koji su vezani uz funkciju pluća.

– Razlog zašto bi ovakav tretman mogao biti koristan jest to da se kod mnogih pacijenata stanje često pogorša oko deset dana nakon prvih simptoma zbog prejakog imunosnog odgovora koji onda dovede do oštećenja pluća ili drugih organa koji su zahvaćeni infekcijom. Zbog toga se već prije utvrdilo da sistemski kortikosteroid deksametazon, koji ima protuupalne i imunosupresivne efekte, može ublažiti teške simptome COVID-19 – kaže prof. Ban te nastavlja da su, usprkos tome što je jasno da je budezonid tek u drugoj fazi ispitivanja i da se zbog toga još uvijek radi o relativno malom broju ljudi koji su sudjelovali u istraživanju, ovi rezultati potencijalno zanimljivi iz dva razloga.

– Prvo, ovaj lijek imao bi manje nepoželjnih popratnih pojava koje su česte kada se koriste sistemski kortikosteroidi kao što je deksametazon. Drugo, ako se pokaže da je tretman budezonidom koristan, ovaj lijek bi se mogao početi primjenjivati odmah jer je već klinički testiran i dostupan. Zbog toga bi, ako se rezultati potvrde u većem broju slučajeva, ovakva terapija mogla postati važna opcija u liječenju COVID-19 kako bi se spriječili ili ublažili teži respiratorni simptomi, rekao nam je prof. Ban. 

Istraživanje odgovorilo: Tko su antimaskeri u Hrvatskoj?

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar OMG_GMO
OMG_GMO
16:17 15.04.2021.

nema teškog ili lakog oblika covida! ima samo slabiji ili jači imunitet koji se bori sa SIMPTOMIMA viroze!

Avatar mofo
mofo
12:03 16.04.2021.

Jeste saznali mozda koliko se dugo zna ova informacija? Inace, c19early/tocka/com je stranica koja sakuplja sva istrazivanja o lijekovima koji bi mogli promoci kod teskih oboljenja covida, drzite ju na oku...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije