Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEDICINSKI FENOMEN U INDIJI

Liječnici čovjeku htjeli odstraniti tumor pa ostali u šoku: 'Mogao sam se rukovati s njim'

Harzklinikum now operates under highest air purity class
Matthias Bein/DPA
17.06.2023.
u 11:01

Liječnici su ostali u šoku kada su tijekom operacije umjesto tumora u tijelu indijskog farmera pronašli deformirani fetus njegovog brata blizanca, koji je toliko narastao da je muškarcu praktički onemogućio disanje

Puno je medicinskih fenomena tijekom stoljeća ostalo neotkriveno, ponajviše zato što dotad medicina nije bila dovoljno napredna da bi uspjela otkriti njihove uzroke. Iako je s 20. stoljećem medicina dramatično napredovala, jedan je slučaj apsolutno šokirao liječnike u Indiji. Naime, 1999. liječnici su obavili operaciju na indijskom farmeru misleći da ima tumor, no na kraju se ispostavilo kako je zapravo u njemu rastao - njegov brat blizanac.

A priča ide ovako: Sanju Bhagat rođen je 1963. godine u Nagpuru, a cijeli svoj život bio je vezan uz polje koje je obrađivao od rane dobi. Nikada nije imao nikakve komplikacije, a većinom se samo fokusirao kako poboljšati život sebi i svojoj obitelji. U kasnim dvadesetima, Bhagat je uočio kako mu je trbuh počeo neobično puno rasti, što nije imalo smisla jer on nije puno jeo i radio je puno fizičkog posla na polju. Dokad je navršio 30 godina, brojni prijatelji šalili su se na njegov račun, govoreći mu da izgleda kao trudnica u 9. mjesecu trudnoće, no Bhagat je to ignorirao, kao i odlaske u bolnicu jer je znao da će mu to oduzeti puno novaca. Ipak, 1999. je morao otići u bolnicu jer zbog trbuha više nije mogao disati.

- Tumor je bio toliko velik da mu je pritiskao dijafragmu i tako mu onemogućio disanje - kazao je liječnik Ajay Mehta koji je izveo operaciju na Bhagatu. Znao je kako odmah mora ići pod nož, usprkos svim problemima koje je veličina tumora uzrokovala. Iako su svi bili uvjereni kako se radi o neobično velikom tumoru, ostali su u šoku su vidjeli da se unutra nalazi mutirano tijelo. - Na moje iznenađenje, mogao sam se rukovati s osobom unutra. Šokiralo me - ispričao je, a prenosi History of Yesterday. Taj brat blizanac rastao je u njemu od Bhagatovog rođenja, a deformirani fetus je imao i kosu, noge, nokte, kosti i čeljust sa zubima. 

VEZANI ČLANCI:

Kasnijom analizom, liječnici su odbacili mogućnost da se radi o sindromu 'nestajućeg blizanca', u kojem tijekom trudnoće jedan blizanac apsorbira drugog i time ima dva seta DNA. Ono što se dogodilo Bhagatu je pojava iznimno rijetkog sindroma koji se naziva 'fetus in fetu', značenja da se tijelo jednog blizanca nalazi u tijelu drugog. Dosad je zabilježen još samo jedan takav slučaj, i to krajem 19. stoljeća kada je majka mislila da je imala raniji porod, da bi se na kraju ispostavilo da se radi o njenoj blizankinji.

>> VIDEO Jao, pa kako se to dogodilo! Žena (63) prevrnula auto tijekom vozačkog ispita u Argentini


 

Komentara 1

CM
Crni_moj
12:11 17.06.2023.

Nije medicina napredovala već tehnika, medicina je možda i stagnirala jer previše se oslanjaju na tehniku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije