Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TROŠAK POKRIVA HZZO

Liječenje oboljelog od korone stoji desetke tisuća kuna

Medicinsko osoblje Opće bolnice Šibenik
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/7
18.06.2020.
u 17:26

Prema odgovoru HZZO-a cijena liječenja oboljelih koji su više od 95 sati proveli na respiratoru iznosi 115.268,40 kuna te je kod tih oboljelih u prosjeku liječenje od COVID-19 trajalo duže odnosno 15 dana.

Liječenje svakog oboljelog od COVID-19 u hrvatskim bolnicama u prosjeku košta - 47 904 kune. U ukupnom dosadašnjem trošku epidemije od 200 milijuna kuna koji pokriva Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje za liječenje hospitaliziranih radi te bolesti bolnicama je platio 40 milijuna kuna.

U hrvatskim bolnicama je pak, prema odgovoru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, zbog infekcije novim koronavirusom tijekom epidemije dosad hospitalizirano ukupno 835 oboljelih. Spomenuti trošak liječenja odnosi se na dosad pristigle fakture HZZO-u za postupke, lijekove i liječenje korištene kod pacijenata hospitaliziranih zbog “korone”. Ta dva podijeljena podatka rezultiraju prosječnom cijenom liječenja oboljelog od COVID-19 u našim bolnicama pri čemu odmah treba reći kako je upravo riječ o “prosječnoj cijeni” te da je kao i liječenje tako i njegov trošak individualan.

Također u prosjeku oboljeli od “korone” u bolnici su radi liječenja od te bolesti boravili 11 dana, a najvišu razliku u cijeni liječenja čini činjenica da li se u njemu koristio respirator. Prema odgovoru HZZO-a cijena liječenja oboljelih koji su više od 95 sati proveli na respiratoru iznosi 115.268,40 kuna te je kod tih oboljelih u prosjeku liječenje od COVID-19 trajalo duže odnosno 15 dana. Također, kod tih pacijenata lijekovi korišteni u liječenju “korone” u prosjeku su koštali 7867 kuna. Stoga, uz gore spomenuti prosječan iznos troška liječenja od ovog virusa, ovi podaci pokazuju da liječenje oboljelog od novog koronavirusa može iznositi i više od 120 tisuća kuna.

Jasno da je liječenje duže i skuplje kod ljudi s težim odnosno teškim simptomima bolesti, a kako su objasnili iz HZZO-a ono se ne plaća prema danu boravka u bolnici nego prema dijagnostičko terapijskoj skupini liječenja. “Korona” nema, da tako kažemo, svoju posebnu šifru pa da postoji kakva fiksna cijena koliko država plaća liječenje oboljelog. Državnom osiguravatelju za liječenje oboljelih u epidemiji ove bolesti stoga dolaze računi za najčešće dijagnostičke terapijske skupine koje su bolnice slale u liječenju oboljelih od COVID-19.

Tako su najčešći računi u liječenju “korone” oni za upalu srednjeg uha i infekcije gornjih dišnih putova bez komplikacija i komorbiditeta što HZZO plaća 2709 kuna, potom za upalu dišnog sustava s teškim ili umjerenim komplikacijama i komorbiditetima po cijeni od 8620 kuna te treći najčešći račun korišten u liječenju “korone” jest onaj za infekciju dišnog sustava bez komplikacija i komorbiditeta po cijeni od 4844 kune.

Ovisno o težini bolesti ovise i te kategorije pod kojima se vodilo liječenje oboljelih, ali i lijekovi koji su se pri tome koristili. Jasno je da je svijet tek u potrazi, izuzev za cjepivom, i za lijekom za ovu bolest te se u liječenju koriste dostupni lijekovi koji mogu olakšati simptome ili oni za koje se dosad pokazalo da bi mogli spriječiti pogoršanje bolesti. Prema odgovoru koji smo dobili od HZZO-a, kod oboljelih bez komplikacija lijekovi su koštali tek 65 kuna, kod onih kod kojih je liječenje vođeno kao infekcija dišnog sustava bez komplikacija i komorbiditeta iznos za lijekove je 447 kuna te kod onih s infekcijom s komplikacijama 769 kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije