Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za oko 20 tisuća oboljelih

Hrvatskim bolnicama donacija 400.000 tableta klorokin fosfat za liječenje COVID-19

U Općoj bolnici Karlovac otvoreno  "drive in" testiranje na koronavirus
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/4
03.04.2020.
u 13:04

Donacija je raspoređena prema potrebama svih bolnica u Hrvatskoj kako bi davanje lijeka bilo uz nadzor stručne osobe.

U Hrvatsku stiže 400.000 tableta lijeka klorokin fosfat i bit će donirane hrvatskim bolnicama za liječenje oboljelih od COVID-19. Količina je to dovoljna za oko 20 tisuća oboljelih, a riječ je o lijeku čija se primjena opisuje u Preporukama Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević i Hrvatskog društva za infektivne bolesti za liječenje oboljelih od COVID-19. Donacija je raspoređena prema potrebama svih bolnica u Hrvatskoj kako bi davanje lijeka bilo uz nadzor stručne osobe. 

Lijek je, uz dozvolu HALMED-a, od indijskog proizvođača uvezla hrvatska farmaceutska kompanija PharmaS. 

- Uvoz ovog lijeka događao se u trenutku kad je Indija koja je najveći svjetski proizvođač lijeka za malariju proglasila karantenu i zabranila izvoz vitalnih lijekova za liječenje COVID infekcije. Uz izniman napor ljudi iz PhamaS-a, Veleposlanstva Indije u RH, diplomatskih aktivnosti Ministarstva Vanjskih poslova i Ljekarničke Komore, spomenuti lijek je konačno na putu prema Hrvatskoj i očekujemo njegovu distribuciju prema bolnicama početkom sljedećeg tjedna. Ova kriza predstavlja ogroman izazov za sve nas. Protiv epidemije možemo se boriti samo zajedno, stoga vjerujemo da ćemo ovom donacijom pomoći liječnicima u borbi protiv ove globalne pandemije“ rekao je predsjednik Uprave PharmaSa Jerko Jakšić.

PharmaS je potaknut trenutnom situacijom i velikom potrebom na tržištu u pogonu u Rakitju pokrenuo i proizvodnju antiseptika, od čega će prva proizvodna količina (10 000 bočica) antiseptika pod imenom PharmaSept biti također donirana zdravstvenom osoblju.

PharmaS se zajedno sa svim svojim djelatnicima, kao i ostale domaće farmaceutske kompanije, uključio u pomoć zdravstvenom sustavu na brojne načine kao što su osiguravanje nesmetane opskrbe vitalnim lijekovima kroz kontinuiran rad tvornica (rad u timovima i smjenama), pojačanim naporom kod uvoza sirovina i lijekova, te volontiranjem zaposlenika na nekoliko nivoa (uključenje u rad HZJZ i call centara (113), te u rad Hrvatske ljekarničke komore, call centra i volontiranje u izdavanju lijekova na kućnom pragu osobama u samoizolaciji, te starijima i nemoćnima).

Video: Na drive-in testiranje za koronavirus možete doći automobilom, taksijem, pa čak i pješke

Komentara 2

DR
drvce1
13:56 03.04.2020.

Hmm, Indija... Možda im hitno treba novaca jer sad i njima počinje gorit pod petama

Avatar Evo zore, evo kroasana
Evo zore, evo kroasana
13:50 03.04.2020.

RJešavanje zaliha lijeka pred istekom roka trajanja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije