Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši direktor INE

Lažnom adresom na rekordnoj otpremnini zaradio još 200.000 kn

tomislav dragicevic (1)
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/5
25.09.2010.
u 22:00

Tomislav Dragičević prebivalište je prijavio u Pušći iako stanuje u Zagrebu. U pušćanskoj je općini, u kojoj mu je vikendica, prirez 10 posto, a u metropoli bi mu bio 18 posto

Bivši dugogodišnji direktor Ine Tomislav Dragičević ne samo da je od te naftne kompanije proljetos dobio rekordnu otpremninu u Hrvatskoj, kada je riječ o tvrtki u kojoj država ima vlasnički udjel,  vrtoglavih 6,8 milijuna kuna i ostao raditi kao član uprave te kompanije, nego je, prijavivši fiktivno prebivalište, na toj otpremnini uspio uštediti još oko 200.000 kuna.

Vikendaški susjed Mesić

Bolje rečeno, za toliko jeoštetio zagrebački gradski proračun. Živi, naime, u Zagrebu, u Rockfellerovoj 57, u kojem se prirez obračunava na dohodak, u što spada i otpreminina,18 posto (najveći je u Hrvatskoj), no prebivalište mu je prijavljeno u Općini Pušća,  u Dubravi Pušćanskoj, Mladina 24, gdje mu se nalazi vikendica, a u toj općini prirez je tek 10 posto.

Dragičević, prema informacijama Večernjeg lista, u Pušći ima prijavljeno prebivalište od 29. listopada 2004. godine iako cijelo vrijeme živi u Rockfellerovoj ulici, u kući pokojne punice Savke Dabčević Kučar. To su nam potvrdili i susjedi u Dubravi Pušćanskoj, koji kažu kako je vikendica prazna i da Dragičević ondje povremeno dolazi u što smo se i sami uvjerili kada smo bili u Mladini 24. Nedaleko od Dragičevićeve vikendice u Dubravi Pušćanskoj vikendica je bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, zahvaljujući čijem se političkom pokroviteljstvu i prijateljstvu Dragičević na čelu Ine uspio održati čak devet godina. S druge strane oni koji dobro poznaju Dragičevića, kažu kako svaki dan službenim mercedesom na posao iz Ine dolazi u Rockfellerovu ulicu.

Osim što je uštedio na otpremnini, Dragičević je zbog lažnog prebivališta i nižeg prireza uštedio i na plaći. Navodno i sada, kada je član uprave Ine, i to navodno na ugovor o djelu prima bruto plaću od čak 146.000 kuna što je oko 76.000 kuna neto.

Tako Dragičeviću zbog manjeg prireza mjesečno ostaje gotovo 4000 kuna više nego da mu je prebivalište prijavljeno na stvarnoj adresi u Zagrebu i da plaća prirez od 18 posto, što je godišnje nemalih 48.000 kuna.

Iznos Dragičevićeve aktualne plaće te otpremnine, koju je dobio nakon što je mjesto predsjednika uprave Ine pripalo predstavniku MOL-a, većinskog vlasnika te kompanije, zapanjuje kada se zna da je tu naftnu kompaniju 2008. godine, kada je bio predsjednik uprave, doveo do gubitka od čak 1,1 milijardu kuna. Na taj se gubitak nadovezao i veliki porezni dug državi,  čak dvije milijarde kuna, koji je Ina uz pomoć kredita koji joj je dao MOL uspjela podmiriti.

Kao što je unatoč katastrofalnim poslovnim rezultatima uspio dobro naplatiti gubitak prve fotelje u Ini, Dragičević je jednako tako 2003. godine uspio izbjeći smjenu kada je HDZ na parlamentarnim izborima s vlasti svrgnuo SDP-ovu koaliciju.

Tada je središnjica HDZ-a od ad hoc osnovane radne stručne skupine za naftno-plinsko gospodarstvo (koju su činili HDZ-ovi stranački kadrovi iz tog biznisa) zatražila, među ostalim, da analizira stanje od 2000. do 2003. godine u Ini. Tu su analizu, a nalazi su analize u posjedu Večernjeg lista, obavili vanjski stručnjaci, a radna skupina verificirala ju je i nalaze poslala tadašnjem predsjedniku stranke Ivi Sanaderu.

Analiza zbog afera u Ini

U toj su analizi pak navedene sve afere i kriminalni postupci  koje su se u Ini događali pod šefovanjem Tomislava Dragičevića. Autori su naveli i sve čistke koje je Dragičević proveo, tvrdeći da je u Ini smijenio čak 300 ljudi, ne samo HDZ-ovaca nego i stručnjaka, pojedine afere su potanko objašnjenje...

Za Dragičevićevu su upravu autori naveli kako se umjesto da radi na povećanju prodaje i unapređenju poslovanja, bavila kozmetičkim promjenama i turističkim putovanjima po svijetu, u Vijetnam, Hong Kong, Kubu, Argentinu, Japan, Brazil... Također, u analizi je navedeno da se u Ini radilo tako da se ta kompanija pljačkala radi bogaćenja pojedinaca, koji su se,  upravljajući Inom ponašali kao pijani milijarderi...

Iako sve što je navedeno u analizi i nije moralo biti točno, ipak je bilo vrlo indikativno i sigurno je zaslužilo detaljnu provjeru. Unatoč tome Dragičević je i za vlasti Hrvatske demokratske zajednice ostao predsjednik uprave Ine, vjerojatno zahvaljujući dogovoru bivšeg premijera i bivšeg predsjednika Mesića.

Komentar o saznanjima koje smo predočili u ovome tekstu pokušali smo dobiti od Tomislava Dragičevića, no on se danima nije odazivao na telefon.

Komentara 226

UT
utatica
23:35 25.09.2010.

prvacrta, tema je HNS-ovac

OB
-obrisani-
00:57 26.09.2010.

cvrcak2010 Fala ! Dio vi benedica !

VI
vidimškoj
08:38 26.09.2010.

Nema tu puno mudrovanja. Zapljenit svu imovinu,očistit račune i onda neka dokazuje na koji način je to zaradija. Dat mu samo toliko da može živit kao i ostali građani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije