Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONTAMINIRANA HRANA

Lauc: Borba do zadnjeg virusa je nažalost definitivno izgubljena

Zagreb: Konferencija o utjecaju virusa COVID-19 na osobe veće tjelesne težine
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
25.09.2020.
u 12:47

Kontaminacija koronavirusom pronađena je na nekim pakiranjima koje je skladištio uvoznik morskih plodova u kineskom gradu Qingdao na istoku zemlje

Borba do zadnjeg virusa je nažalost definitivno izgubljena, poručio je hrvatski znanstvenik Gordan Lauc nakon što je objavljena vijest da su zdravstvene vlasti u Kini pronašle koronavirus na hrani.

- Čak i države poput Kine i Novog Zelanda koji su se potpuno zatvorile nemaju šansi, jer virus očito dolazi i na stvarima, a ne samo u ljudima. U Kinu je već nekoliko puta ušao u paketima s hranom. Srećom, čini se da pri takvom kontaktu s malom količinom virusa zaraženi ne oboljevaju, već uspijevaju pobijediti infekciju svojim imunim sustavom. No to je samo još jedna potvda da je suživot s virusom jedina opcija i da na SARS-CoV-2 treba gledati kao na samo još jedan od virusa s kojima moramo živjeti. Naravno ne smijemo mu dozvoliti da se previše brzo širi, jer smo u ožujku vidjeli kako to može izgledati kada se previše proširi. No tu je naravno ključan kriterij broj teško bolesnih ljudi, a ne broj ljudi kod kojih smo iznimno osjetljivim PCR testovima našli tragove virusa u nosu - komentirao je Lauc.

>> VIDEO Capak najavio nove kriterije za testiranje na koronavirus, ali i za izolaciju

Kontaminacija koronavirusom pronađena je na nekim pakiranjima koje je skladištio uvoznik morskih plodova u kineskom gradu Qingdao na istoku zemlje, a otkrivena je nakon što su dvije osobe koje su rukovale tim pakiranjima bile pozitivne na koronavirus. Kina je nakon toga pojačala provjere uvoza smrznute hrane i zabranila one iz nekih stranih pogona za preradu mesa usred globalne pandemije.

Tijekom rutinskog testiranja osoblja tvrtke utvrđeno je da ni jedan od 147 bliskih kontakata dvojice zaraženih muškaraca nije bio pozitivan, ali je zato koronavirus pronađen na 51 uzorku proizvoda. Općinska zdravstvena komisija Qingdao napomenula je da nijedan kontaminirani proizvod nije dospio na tržište.

Kineska carina zaprijetila je tjednom obustavom uvoza iz tvrtki čiji smrznuti prehrambeni proizvodi imaju pozitivan test na virus. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
15:34 25.09.2020.

Lauc zvan Pašteta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije