Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DJECA SVE DEBLJA

Lara (11): Cijeli moj razred želi imati više tjelesnog

Lara Fabac
Foto: Privatni album
1/2
28.08.2015.
u 20:00

Dvaput tjedno po 45 minuta premalo je, ističu stručnjaci, a ni izvan škole ne bave se sportom

Iako su nam djeca sve deblja i nespretnija, a mnoga od njih na satu tjelesnog odgoja ne mogu izvesti ni najosnovnije vježbe – kolut naprijed, a posebno ne kolut natrag ili preskakanje kozlića, dok se u slobodno vrijeme ne znaju popeti na drvo, povećanje satnice tjelesnog odgoja u školi nije predviđeno ni novom reformom obrazovanja.

Na odmoru uz filmove

Potvrđuje nam to i voditelj kurikularne reforme dr. Boris Jokić, koji kategorički kaže da se satnica nijednog predmeta neće povećavati.

– Povećanje kretanja i fizičke aktivnosti djece planiramo potaknuti danima koji će biti posvećeni isključivo fizičkim aktivnostima i zdravom načinu života i u kojima neće biti sjedilačke nastave. Takav dan u školama trebao bi se organizirati barem jednom u tromjesečju – objašnjava Jokić plan kako učenicima približiti sportske i druge fizičke aktivnosti.

Poznato mu je, dodaje, da svakodnevna fizička aktivnost pridonosi boljoj koncentraciji djece i njihovoj sposobnosti, no drži da bi organizaciju tih različitih oblika svakodnevnih vježbi trebalo prepustiti svakoj školi. Neke od škola već imaju specifične načine vježbanja koje provode nekoliko minuta nekoliko puta svakog dana. Jedna od njih je i OŠ Ive Andrića u Zagrebu. Budući da su oni i vježbaonica za studente zagrebačkog Kineziološkog fakulteta, sudjelovali su i u njegovim istraživanjima, ali i u eksperimentalnom vježbanju koje je za učenike uz set američkih filmova organizirano za vrijeme svih odmora tijekom dana.

– Primijećeno je da su nakon vježbica djeca bolje koncentrirana i da je povećana njihova motiviranost. U takav vid vježbanja najprije su uključeni učenici u razrednoj nastavi, a prošle godine i u predmetnoj – kaže ravnateljica škole mr. Dubravka Miklec, naglašavajući da bi i u razrednoj i predmetnoj nastavi učenici morali imati minimalno tri sata tjelesnog tjedno. Danas imaju po tri sata samo u prva tri razreda osnovne škole, a u ostalima dva sata.

– To nije dovoljno. U predškolskoj i u prva četiri razreda osnovne škole djeca moraju imati najmanje jedan sat dnevno tjelesnog odgoja i zdravstvene kulture, a u višim razredima osnovne škole tri sata. No ni to nije dovoljno budući da djeca stalno sjede pred kompjutorom i malo se kreću u slobodno vrijeme – upozorava profesor kineziologije i dekan Učiteljskog fakulteta Ivan Prskalo. Kaže da će inzistirati da se predstojećom reformom obrazovanja znatno poveća satnica tjelesnog.

– Reforma koja neće napraviti pomake nabolje nije reforma. Povećanje satnice tjelesnog nije dodatno opterećenje djece jer su istraživanja pokazala da fizička aktivnost učenike relaksira – ističe Prskalo.

Imamo i atletsku stazu

Sve više učitelja priznaje da na tjelesnom odgoju odustaju od vježbi, primjerice preskakanja kozlića, jer ih većina djece ne može izvesti. Jedanaestogodišnja

Lara Fabac, koja će za desetak dana krenuti u 5. razred karlovačke OŠ Dragojle Jarnević, nema tih problema.

– Obožavam tjelesni odgoj od prvog dana u školi. Voljela bih da ga imamo više sati u tjednu, a tako misle i moji prijatelji u razredu – kaže Lara, čija škola ima dvoranu, a đacima su na raspolaganju strunjače, koševi, konjići, lopte... – Kada je lijepo vrijeme, idemo i vam na Vunsko polje, gdje imamo atletsku stazu. Sat inače počinjemo rastezanjem, pa trčimo, radimo čučnjeve, vježbamo, igramo neke sportove. Često graničar – ističe Lara, koja godinama trenira i mačevanje. Djeca se, što su primijetili i u Zavodu za javno zdravstvo, sve manje kreću i sve više debljaju, zbog čega su za 120 škola koje nemaju dvorane nabavljeni sportski kompleti, tzv. poligoni za tjelesnu aktivnost. Dosad su isporučeni u 20 škola, a ostalih stotinjak bit će 1. rujna.

U svom dugogodišnjem radu sa školskom djecom i prof. dr. Marina Kuzman svjedoči da su djeca sve deblja. Prema njezinu mišljenju, to je posljedica dugotrajnog sjedenja u školi i kod kuće za kompjutorom, načina prehrane, smanjenja tjelesne aktivnosti i drugačijeg načina života obitelji.

– Roditelji danas rade od 9 do 5 ili i dulje i premalo im vremena ostaje za kvalitetnu brigu o djeci – kaže prof. Kuzman.

Komentara 3

DR
dragica949
21:02 28.08.2015.

Vjeronauk u Crkvu,djeca na gimnastiku.

DA
Djeca_Arbata
21:24 28.08.2015.

Više tjelesnog, a matematiku ukinuti...nakon šestog razreda uvesti dva sata sjedenja u kafićima da se klinci priviknu na "obaveze"...

OS
osica
20:40 29.08.2015.

Ma ne fitiljite, za kvalitetnu prehranu treba više para, kojeg roditelji jednostavno nemaju. Glavno da su jeca sita, a ostalo je za bogate u našoj zemlji. O čemu pričamo i radimo analize i komentare kad su nam mnoga djeca bila doslovce gladna u školi prošle školske godine. Dok jedan savjesni ravnatelj nije o tome progovorio za medije . Mislite li da će ove biti bolje.? ne, čekajte početak školske godine, djeca će mnoga i dalje biti gladna, oni s posebnim potrebama neće imati asistente... Dijela govore više od riječi. Pokažite ih ,jer nam prazne analize , prosjek "djece i unuka tajkuna i obične djece " daje iskrivljenu sliku. Neki su debeli od izbobilja jer se njima roditelji ne bave, guraju profesije" a druga djeca su debela od neimaštine. Nemaju roditelji za "tanke crne šnite kruha, već se najedu jeftinijeg bijelog."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije